Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Σε λόγια να βρισκόμαστε…για την ΑΘΩΝΙΚΗ

Σε λόγια να βρισκόμαστε…για την ΑΘΩΝΙΚΗ

0

Με ενημέρωση του νομαρχιακού συμβουλίου από τον νομάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη για το σκοπό του πρόσφατου ταξιδιού του στη γειτονική Βουλγαρία καθώς και για τις εκεί επαφές του με τους ομολόγους του από το Διασυνοριακό Δίκτυο, ξεκίνησε η τακτική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ. με 6 θέματα στην ημερήσια διάταξη διαδικαστικού κυρίως χαρακτήρα. Ειδικότερα ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 2007 – 2013 που «τρέχει» παράπλευρα με το ΕΣΠΑ και χρηματοδοτεί κοινές δράσεις και στις δυο χώρες  όπως την αντιμετώπιση της Φυματίωσης – Ηπατίτιδας, την ταυτοποίηση των νερών των Θερμών, την ολοκλήρωση υποδομής του Μουσείου Καπνού και ανάλογες δράσεις στη Βουλγαρία.

5 θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα

Το πρώτο θέμα αφορούσε την 3η τροποποίηση Κεντρικών Αυτοτελών πόρων η οποία και εγκρίθηκε και σύμφωνα μ’ αυτή ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 12.911.514,08 ευρώ και οι πιστώσεις σε 5.189.946,40 ευρώ.

Το 2ο θέμα αφορούσε την 10η τροποποίηση του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Να σημειώσουμε ότι οι λόγοι που επέβαλλαν την 10η τροποποίηση όπως εξήγησε η προϊσταμένη της αρμόδια υπηρεσίας κα Κασάπη, που παρουσίασε την εισήγηση είναι: Η 3η τροποποίηση του προγράμματος ΚΑΠ 2009, η έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών με ποσό 132.155,47 ευρώ η έκτακτη επιχορήγηση επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό των 299.550 ευρώ από τους ΚΑΠ για αποκατάσταση οδικού δικτύου και τέλος η επιχορήγηση του ποσού των 46.955,24 ευρώ και η αύξηση των τόκων του α’ εξαμήνου από  διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στη συνέχεια εγκρίθηκε από το σώμα ο προϋπολογισμός του 2010 στον οποίο τα έσοδα ανέρχονται σε 25.604.227 και τα έξοδα σε 26.975.227. Συνεπώς υπάρχει ένα έλλειμμα 1.371.000 ευρώ το οποίο όπως σημειώνεται στην έκθεση της υπηρεσίας θα καλυφθεί από το πιθανολογούμενο ταμειακό υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης 2009.

Το 4ο Θέμα αφορούσε στην έγκριση παραχώρηση της χρήσης εξοπλισμού εθελοντικών οργανώσεων. Ο νομάρχης Ξάνθης εξήρε το έργο των εθελοντικών οργανώσεων: Ελληνική Ομάδας Διάσωσης και Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γραμματείας Πολιτικής Προστασία και ο εξοπλισμός τους παρέχεται με χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και από την νομαρχία Ξάνθης.

Τέλος (5ο θεμα) εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση (20.000 ευρώ από την Νομαρχία Ξάνθης και 20.000 ευρώ απο ως οικονομική συνδρομή στη νομαρχία από το δήμο Ξάνθης) στο Κέντρο καταπολέμησης Κουνουπιών προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του.

Σε λόγια να βρισκόμαστε…για την ΑΘΩΝΙΚΗ

Το τελευταίο θέμα αφορούσε την γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου της ΑΘΩΝΙΚΗΣ. Η εισήγηση του αρμόδιου αν. Προϊστάμενου κ. Βλαχόπουλου ήταν η εξής: «Με δεδομένο ότι το Ν.Σ. στη συνεδρίαση του της 17/8/2009 απέρριψε το αίτημα της ΑΘΩΝΙΚΗΣ για τη χορήγηση αδείας ίδρυσης εμπορικού κέντρου 19.984,56 τ.μ. στην περιοχή Πετροχωριου – Λαμπρινού έχουμε την άποψη ότι δεν συντρέχει λόγος να διατυπώσουμε τη γνώμη μας επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ίδρυση και λειτουργία του εν λόγω εμπορικού κέντρου». «Τότε για ποιο λόγο έρχεται το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο;» ήταν το εύλογο ερώτημα του κ. Καραλίδη ο οποίος και έκανε και μια σειρά παρατηρήσεις για τη λειτουργία των υπηρεσιών της νομαρχίας. Συγκεκριμένα είπε ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο οι υπηρεσίες της νομαρχίας να αποποιούνται των ευθυνών τους και ότι επιτέλους πρέπει να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των υπηρεσιών και του πολίτη.

Ο κ. Νομάρχης αναφορικά με το γιατί το  θέμα της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ήρθε εκ νέου στο Ν.Σ. είπε ότι η προηγούμενη απόφαση του Ν.Σ. εκκρεμούν ερωτήματα ως προς την συνταγματικότητά και την νομιμότητά της και για το λόγο αυτό κάλεσε και τον νομικό σύμβουλο τον κ. Γούναρη να εκθέσει την άποψή του επί της εισήγησης του κ. Βλαχόπουλου. Η άποψη του κ. Γούναρη δεν ήταν διαφοροποιημένη απ’ αυτή της υπηρεσίας. Την κατακλείδα έθεσε ο κ. Καραλίδης ο οποίος είπε ότι είναι ανώφελο αυτό που γίνεται καθώς αν δικαιωθεί η ΑΘΩΝΙΚΗ με τη προσφυγή της στα δικαστήρια και μετά την παρέλευση 50 ημερών αυτοδίκαια εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών όρων!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομος 17χρονος Αλβανός μετέφερε 5 Πακιστανούς

Συνελήφθη 17χρονο …