Σε αναπτυξιακή τροχιά η ΡΟΔΟΠΗ

0

Διαψεύδοντας όλες τις αυτόκλητες «Κασσάνδρες» της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα εκείνους που διακατέχονται από το συνεταιριστικό σύνδρομο, οι οποίοι έσπευσαν να προδιαγράψουν ένα ζοφερό μέλλον για τη ΡΟΔΟΠΗ μετά την πώλησή της στον όμιλο Τυράς, τα …έργα δείχνουν ότι η ΡΟΔΟΠΗ άφησε πίσω της τα «πέτρινα χρόνια» και εισέρχεται σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά.
10 εκ. ευρώ επένδυση στη ΡΟΔΟΠΗ
Τα χαρακτηριστικά αυτής της ανάπτυξης είναι – όπως είχε άλλωστε αναγγελθεί από τους αδελφούς Σαράντη ιδιοκτήτες του ομίλου ΤΥΡΑΣ – η υλοποίηση επένδυσης εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας της τάξης των 3 εκ. ευρώ, από ίδιους πόρους, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση καινούργιας γραμμής επεξεργασίας γάλακτος και καινούργιων δεξαμενών γάλακτος. Έχει προγραμματιστεί επίσης και θα υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο όπως μας πληροφορεί ο Διευθυντής της ΡΟΔΟΠΗΣ κ. Παπαποστόλου, μια επένδυση των 6 εκ. ευρώ που θα ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό της μονάδας. Ούτως ειπείν μέσα στη διετία 2008 – 2009 έπεσαν 10 εκ. ευρώ ζεστό χρήμα στη βιομηχανία.
Αυτό της δίνει νέα δυναμική και αυτό πιστοποιείται από τα παρακάτω στοιχεία
Η δυναμικότητα αποθήκευσης παστεριωμένου και νωπού γάλακτος της ΡΟΔΟΠΗΣ πριν την επένδυση ήταν 40 τόνοι ενώ τώρα είναι 200 τόνους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η δυνατότητα απορρόφησής της σε γάλα της περιοχής γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην κτηνοτροφία της περιοχής.
Ενδεικτικά: Το 2007 η ΡΟΔΟΠΗ συγκέντρωσε 2. 900.000 εκ. κιλά γάλα αιγοπρόβειο το 2008 6 εκ. κιλά αιγοπρόβειο. Το 2007 συγκέντρωσε 7 εκ. αγελαδινό γάλα, το 2008 13 εκ. και το 2009 18 εκ. κιλά (ήδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις).
Γιατί δεν παράγεται τυρί στη ΡΟΔΟΠΗ
Να σημειώσουμε ότι στο εργοστάσιο της ΡΟΔΟΠΗΣ παράγεται γάλα και παραδοσιακό γιαούρτι ενώ η γραμμή παραγωγής του τυριού μένει ανενεργή.
Το τυρί φέτα με την ονομασία «ΡΟΔΟΠΗ» θα το παράγει η εταιρεία ΤΥΡΑΣ με τη συνταγή της ΡΟΔΟΠΗΣ και το ντόπιο γάλα.
Όπως μας επεξηγεί ο κ. Παπαστόλου αυτό γίνεται για δύο λόγους που αφορούν τον οικονομικό και περιβαλλοντικό κομμάτι.
Αναφορικά μα το οικονομικό: Υπάρχει μια τεράστια παραγωγική μονάδα στα Τρίκαλα. Η μονάδα στα Τρίκαλα μπορεί να επεξεργαστεί 500 τόνους γάλα και να παράξει 100 τόνους τυρί ημερησίως. Η τυροκομική μονάδα στη ΡΟΔΟΠΗ επεξεργάζεται μια μέρα 8 τόνους γάλα 2 τόνους τυρί. Επιπλέον η μονάδα στα Τρίκαλα παρότι για την παραγωγή αυτών των ποσοτήτων λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό, ενδεικτικό του αυτοματισμού και της υψηλής τεχνολογίας της. Συνεπώς είναι η παραγωγή τυριού από την ομάδα της ΡΟΔΟΠΗΣ κρίθηκε αντιοικονομική. Επιπλέον υπάρχει ο παράγοντας περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα απόβλητα που είναι αυξημένη κατά την παραγωγή τυριού και σχεδόν μηδενική κατά την επεξεργασία γάλακτος και παραγωγή γιαούρτης. Το γεγονός ότι η ΡΟΔΟΠΗ βρίσκεται σχεδόν μέσα στο αστικό συγκρότημα όπου επιτρέπονται μόνο ήπιες δραστηριότητες αποτελεί τον δεύτερο ανασταλτικό παράγοντα για την παραγωγή τυριού στην τυροκομική της μονάδα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε αγοράστηκε οικόπεδο (κοντά στην Εγνατία) με μελλοντική πρόβλεψη μετεγκατάστασης.
10 νέες προσλήψεις
Η νέα επένδυση «άνοιξε» και 10 νέες θέσεις εργασίας στη ΡΟΔΟΠΗ. Ήδη έχουν γίνει μεσομακροπρόθεσμες προσλήψεις επιστημονικού και εργατικού προσωπικού, ενώ όπως μας πληροφορεί ο κ. Παπαποστόλου υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης και μια πολύ καλή συνεργασία, δείγμα ότι όλο το ανθρώπινο δυναμικό της βιομηχανίας με το συνεταιριστικό παρελθόν εγκολπώθηκε ομαλά μέσα στο νέο περιβάλλον του Ομίλου ο οποίος όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες επιχειρηματικές του κινήσεις μπαίνει δυναμικά σε ξένες αγορές.
«Άνοιγμα» της ΤΥΡΑΣ στη Ρουμανία
Δείγμα της πολιτικής αυτής μπορεί να θεωρηθεί η εξαγορά του 20% της ρουμανικής γαλακτοβιομηχανίας Prodlacta έναντι 2,2 εκατ. ευρώ με στόχο την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος της Τυράς για τη βαλκανική χώρα που ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ για την τριετία 2009-2011.
Η Ροδόπη θα αποτελέσει ουσιαστικά το όχημα του ομίλου Τυράς για εδραίωση της παρουσίας του τελευταίου στη Ρουμανία, όπου έχει ήδη αξιοσημείωτη παρουσία μέσω δύο τοπικών εταιρικών σχημάτων που διαθέτει τις Tyrom και Olympus Dairy Industry. Επιπλέον, ο όμιλος από τη χρονιά αυτή ετοιμάζεται να ξεκινήσει εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ με κωδικούς προϊόντων γιαούρτης, ενώ στους άμεσους στόχους της συγκαταλέγεται η ρωσική αγορά καθώς και η ενίσχυση της παρουσίας της στις αγορές της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.
Επενδύσεις, όμως, προγραμματίζονται και για την εγχώρια αγορά στο διάστημα της επόμενης τριετίας σε συνέχεια των επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 12 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν πέρυσι. Ο νέος επενδυτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 45 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2011 . Στην ελληνική αγορά οι επενδύσεις της την ίδια χρονική περίοδο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ύψος των 45 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο όμιλος επένδυσε 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα, ενώ για την τρέχουσα χρήση οι επενδύσεις της στη χώρα εκτιμώνται στα 15 εκατ. ευρώ.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξυνίδης: «Νέα αρχή για τη χώρα. Νέα αρχή για τη Ξάνθη»

Πρώτη μετεκλογικ…