Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Γεώργιο Παπανδρέου

Προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Γεώργιο Παπανδρέου

0

Αξιότιμε κ. Παπανδρέου,

 

Από την μακρινή Ξάνθη, που σήμερα εορτάζει τα 90 χρόνια ελευθερίας της, θα ήθελα κατ’ αρχάς να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια για εκλογική σας επιτυχία και τις θερμότερες των ευχών για δύναμη στο έργο που κληθήκατε να αναλάβετε. Και είναι πράγματι δύσκολο το έργο σας, διότι σας έλαχε να εκπληρώσετε μία αλλαγή, την οποία είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει ο αείμνηστος πατέρας, αλλά οι μικροκομματισμοί δεν του είχαν επιτρέψει να εκπληρώσει. Επιπλέον βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της χειρότερης κρίσης όλων των εποχών. Μίας κρίσης που εκτός από οικονομική, είναι πνευματική και ηθική.

Κατά δεύτερο λόγο θα ήθελα να σας ευχηθώ να διατηρήσετε το ήθος σας, που σας κάνει να ξεχωρίζεται από την παλιότερες γενεές των πολιτικών. Και πράγματι ο τόπος μας έχει μεγάλη ανάγκη από πολιτικό ήθος, πρα’ όλο που τα τελευταία χρόνια γίνονται μικρά και δειλά βήματα. Τέτοια βήματα ήταν η συναινετική εκλογή τόσο του Κωστή Στεφανόπουλου όσο και του Κάρολου Παπούλια στο Ύπατο Αξίωμα, αλλά και η τίμια αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πέρα όμως από την αναμόρφωση των ηθών στη πατρίδα μας σας περιμένει η  παθογένεια του νεοελληνικού γίγνεσθαι, που θα μπορούσε να συνοψισθεί σε ένα σύνολο από μεσαιωνικές συνθήκες –σωρευτικό προϊόν των τελευταίων δεκαετιών– που έχουν γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας αναπαραγόμενων καταστάσεων και έχουν ως εξής: 

α) Τέλεια ασέβεια προς τον απλό πολίτη αυτής της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

β) Τελμάτωση της παιδείας και της πολιτιστικής ανάπτυξης.

γ) Σύμπτωση κομματικών και κυβερνητικών συμφερόντων επί του κρατικού μηχανισμού.

δ) Αναγωγή των πάντων στο πολιτικός κόστος (παλιά το λέγανε ρουσφέτι), αφού η νομοθετική εξακολουθεί να νέμεται την εκτελεστική εξουσία και οι κυβερνήσεις αποτελούνται από πολιτικά πρόσωπα και όχι εξειδικευμένους επιστήμονες.

ε) Τριτοκοσμική γραφειοκρατία, όπου κανείς υπάλληλος δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα και ο μέσος πολίτης χρειάζεται την (επί αδρά πληρωμή) βοήθεια λογιστών, δικηγόρων, μηχανικών κ.λπ., ώστε να διεκπεραιώσει βασικές υποχρεώσεις του κράτους.

στ) Αποσύνθεση με την παραχώρηση καίριων κρατικών λειτουργιών στην τοπική αυτοδιοίκηση, που εκφυλίσθηκαν μέσα στη διαφθορά. Αλλοίμονο, αν εφαρμοσθεί η εκλογή στον τρίτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ζ) Πολυνομία, διαστρέβλωση δια των συνεχών τροποιήσεων και απαρχαιωμένο νομικό σύστημα που ευνοεί τους ολίγους και δυναστεύει τους πολλούς.

η) Ανεξέλεγκτη οικονομική μεγαλακρία με την δημιουργία ολιγοπωλίων και εκμετάλλευση του πολίτη-καταναλωτή.

θ) Διαφθορά και σαπίλα σε όποια λειτουργία ενέχει κρατικά και κοινοτικά κονδύλια ή περιουσιακά στοιχεία. Ιδιαίτερο θλιβερό κεφάλαιο αποτελεί υποβάθμιση Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.) ώστε να παραχωρηθούν χαριστικά στον ιδιωτικό τομέα εν ονόματι του εκσυγχρονισμού.

ι) Ηθική, διανοητική, πνευματική κατάπτωση του μέσου πολίτη αυτής της χώρας, γεγονός που απορρέει από την καθημερινή δυστυχία και τα αφειδώς προσφερόμενα νοητικά σκουπίδια δια των Μ.Μ.Ε..

ια) Δίπολο σύστημα διακυβέρνησης εντός ενός συστήματος πολλαπλής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Το πιο σοβαρό αποτέλεσμα αυτής της παθογένειας είναι αυτό που προσδίδει τον τίτλο «κόμμα εξουσίας» και μεταφράζεται: «εμείς είμαστε κι αν σας αρέσει»! Είναι ένα οικοδόμημα, που στηρίζει τη μικρόνοια, τα μικροσυμφέροντα, τους μικροαπατεώνες και τους κομπιναδόρους, αλλά και τα διχαστικά συναισθήματα.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη, δεν συνέβησαν ξαφνικά. Δεν ξυπνήσαμε μία ημέρα και τα είχαμε όλα αυτά επάνω μας. Τα φορτωθήκαμε σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, όλες αυτές τις δεκαετίες. Απλώς τώρα το όλο σκηνικό έχει ξεχειλώσει και αν δεν βρεθεί λύση, μας περιμένει το ανείπωτο. Και τώρα εσείς κληθήκατε να αντιμετωπίσετε το ανείπωτο. Γι’ αυτό σας εύχομαι από βάθους καρδίας κάθε επιτυχία.

Ξάνθη, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009, ώρα 23.30.

 

Με τιμή

Νικόλαος Θ. Κωνσταντινίδης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα για «ταξίδι στις θύμισες»

Κάλεσμα για «ταξί …