Στην αθώωση και των πέντε κατηγορουμένων για τις κατηγορίες διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με τις οποίες βαρύνονταν, προχώρησε το Πρωτοδικείο Ξάνθης, το οποίο συνεδρίασε για τον λόγο αυτό το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Απριλίου 2009.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε νεαροί, όλοι Ξανθιώτες, προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης για φθορές σε κατάστημα της Πλατείας Αντίκα, σε ένα σήμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στην ίδια πλατεία, καθώς και σε ένα μοτοποδήλατο στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Καραολή και Τσιμισκή. Το τελευταίο περιστατικό μάλιστα υπέπεσε στην αντίληψη αστυνομικών οι οποίοι τους ακολούθησαν, σύμφωνα με την μαρτυρία ενός από αυτούς, όπως την κατέθεσε στο δικαστήριο, διενήργησαν έλεγχο των στοιχείων τους και τους μετέφεραν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, για πρόκληση φθοράς σε ξένη ιδιοκτησία, ειδοποιώντας παράλληλα και τον κ. Κουκουλέτσο, ιδιοκτήτη του μοτοποδηλάτου, για την περίπτωση που θα ήθελε να υποβάλλει αγωγή εναντίον τους. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Κουκουλέτσου στο δικαστήριο, παρά την πτώση του, το μοτοποδήλατο δεν υπέστη καμία ζημία και κατά συνέπεια δεν προχώρησε σε κάποια καταγγελία εναντίον των κατηγορουμένων. Οι αστυνομικοί έγιναν όμως αποδέκτες της καταγγελίας του κ. Δημητρίου Πασαλή, ιδιοκτήτη καταστήματος στην εν λόγω πλατεία, την οποία επιβεβαίωσε ο ίδιος και στην μαρτυρία του που κατέθεσε στο δικαστήριο, αναφορικά με τις πράξεις των νεαρών στην Πλατεία Αντίκα, χωρίς να μπορεί όμως ούτε να προσωποποιήσει τις ευθύνες, ούτε να τους καταλογίσει δόλο. Μετά από αυτό, σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού οργάνου, αστυνομικοί μετέβησαν στην Πλατεία Αντίκα, όπου δεν διαπίστωσαν καμία φθορά.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, κατέθεσαν δύο από τους γονείς των κατηγορουμένων, οι κύριοι Σακελλαρίδης και Τόλιας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι αυτό ήταν το πρώτο παράπτωμα των παιδιών τους, δήλωσαν απορημένοι με την συμπεριφορά τους, την οποία οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν σε αυτούς ως λανθασμένη. Κατόπιν κλήθηκαν ν’ απολογηθούν οι κατηγορούμενοι οι οποίοι ισχυρίσθηκαν ότι βρισκόμενοι σε κατάσταση ευθυμίας, λόγω της συμμετοχής τους σε πάρτυ γενεθλίων φίλου τους και μετά από κατανάλωση αλκοόλ, αναχώρησαν από μπαρ της περιοχής προς τα σπίτια του. Οι κατηγορούμενοι νεαροί Συμεωνίδης, Τόλιας, Σακελλαρίδης και Βαφειάδης δήλωσαν ότι δεν αντιλήφθηκαν ούτε την πτώση της γλάστρας ούτε να έχουν προκαλέσει κάποια ζημιά στην σήμανση του Κ.Ο.Κ., ενώ για το μοτοποδήλατο ουσιαστικά ισχυρίστηκαν ότι ο πέμπτος της παρέας, ο Κυρλίδης, χάνοντας την ισορροπία του το παρέσυρε και το έριξε, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος.
Ακούγοντας τις παραπάνω μαρτυρίες ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους για την καταστροφή της σηματοδότησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, σε απόπειρα κατά συρροή και εξακολούθηση για την ίδια πράξη.
Από την πλευρά της η υπεράσπιση, μέσω των συνηγόρων των κατηγορουμένων, απέρριψε την κατηγορία για πρόκληση οποιασδήποτε φθοράς, δεδομένου ότι ούτε στο μοτοποδήλατο προκλήθηκε κάποια ζημιά ούτε στο σήμα του Κ.Ο.Κ., ούτε καν η γλάστρα την οποία κατηγορήθηκαν ότι έριξαν από την πρόσοψη του καταστήματος στην Πλατεία Αντίκα έσπασε. Όσο για την μετατροπή της κατηγορίας σε απόπειρα φθοράς, αρνήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης οποιαδήποτε πρόθεση από μέρους των κατηγορουμένων, στηριζόμενοι στις μαρτυρίες τους ότι απλά σε κατάσταση ευθυμίας τραγουδούσαν, αστειευόντουσαν και σπρωχνόντουσαν. Δήλωσαν μάλιστα ότι το θέμα πήρε υπερβολικές διαστάσεις λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας μετά από βανδαλισμούς που έγιναν σε τράπεζες και αυτοκίνητα στην πόλη μας το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας σαφώς τους κατηγορουμένους από τέτοιες εμπλοκές και τονίζοντας την τοπική τους καταγωγή και το υποδειγματικό οικογενειακό περιβάλλον από το οποίο προέρχονται.
Λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα παραπάνω, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση των κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr