Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών

Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών

0

Δεκάδες μικροί μαθητές από τα δημοτικά σχολεία της πόλης μας «πλημμύρισαν» τον πεζόδρομο της οδού Δαγκλή, το πρωί της Πέμπτης 4 Μαΐου 2009, γεμίζοντας με τις χαρούμενες φωνές αλλά και τις δημιουργίες τους το κέντρο της πόλης μας.
Αφορμή για την εκδήλωση, που διοργάνωσε το γραφείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης, ήταν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο οποίος είναι σήμερα, Παρασκευή, όμως λόγω των Ευρωεκλογών και της αργίας που θα έχουν τα σχολεία που θα φιλοξενήσουν τα εκλογικά κέντρα, προτιμήθηκε να τιμηθεί χθες από τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους.
Στο κάλεσμα των μικρών συμπολιτών μας για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ένα μέλλον βιώσιμο και ανθρώπινο, ανταποκρίθηκαν αρκετοί περαστικοί ξανθιώτες, οι οποίοι, μετά το πρώτο ξάφνιασμα της παρουσίας δεκάδων μαθητών σε ένα από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης μας, τους παρακολουθούσαν με ευχαρίστηση να δημιουργούν και να εκθέτουν ζωγραφιές, ταμπλό και χειροτεχνίες, που είτε είχαν κατασκευάσει στα σχολεία τους, είτε τα δημιουργούσαν εκείνη τη στιγμή, με την συνεργασία των δασκάλων τους. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, μικροί μαθητές αναλάμβαναν να ενημερώσουν περαστικούς και καταστηματάρχες για περιβαλλοντικά ζητήματα, τόσο της περιοχής μας, όσο και ευρύτερα της χώρας μας.
Για την πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Εθνικής Παιδείας που, συμβαδίζοντας με τους στόχους του Ο.Η.Ε. και της UNESCO, ενθαρρύνει εκπαιδευτικές δράσεις για την δεκαετία 2005 – 2014, με στόχο να αναπτυχθούν σχολικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν την διαμόρφωση ενεργών πολιτών και προωθούν το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, μίλησε στο «Ε» ο εκπαιδευτικός και υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Νίκος Γερμαντζίδης: «πρόκειται για παρουσίαση των σχολικών δραστηριοτήτων που έγιναν στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Γίνεται σήμερα επειδή αύριο είναι κλειστά τα σχολεία, λόγω των εκλογών, επιλέξαμε αναγκαστικά την σημερινή ημέρα για να παρουσιάσουν τα παιδιά τις εργασίες που έκαναν κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς. Αυτό που παρουσιάζεται σήμερα δηλαδή δεν είναι απλά μια μονοήμερη εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά αντανακλά μία δουλειά που έγινε μέσα στην σχολική χρονιά και για πολλούς μήνες». Σε ερώτηση του «Ε», αναφορικά με το πόσα σχολεία συμμετέχουν σε αυτή, ο κ. Γερμαντζίδης απάντησε ότι «στην εκδήλωση συμμετέχουν τμήματα από 34 Δημοτικά Σχολεία, από την Ξάνθη. Συνολικά φέτος «έτρεξαν» 68 προγράμματα, πολλά από αυτά σε περιφερειακά σχολεία, τόσο στην ορεινή περιοχή όσο και στην ύπαιθρο, που όμως δεν μπορούσαν να μετακινήσουν τα παιδιά ώστε να παραβρεθούν εδώ σήμερα μαζί με τα σχολεία της πόλης. Όμως θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους στα δικά τους σχολεία, στις μικρές τοπικές κοινωνίες στις οποίες διαμένουν». Τέλος αναφορικά με το αν τελικά επιτεύχθηκε ο στόχος της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των νεαρών μαθητών, που αποτελούσε και στόχο του γραφείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ο κ. Γερμαντζίδης επισήμανε ότι «η συμμετοχή των παιδιών και των συναδέλφων στην περιβαλλοντική εκπαίδευση μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, γιατί βλέπουμε εξαιρετικές δουλειές να γίνονται, βλέπουμε ενθουσιασμένους συναδέλφους να χαίρονται με το άνοιγμα του σχολείου στη ζωή της τοπικής κοινωνίας, μέσα στην οποία αυτό βρίσκεται. Άλλωστε αυτό ακριβώς είναι που προσφέρει η περιβαλλοντική εκπαίδευση: ευκαιρίες να «ανοίξει» το σχολείο, να οδηγήσουμε τα παιδιά μέσα στην υπέροχη Φύση, όχι μέσα από μία απλή φυσιολατρική προσέγγιση, αλλά από μία σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων γνωρίζουν τον πλούτο και την ποικιλία των οικοσυστημάτων, όπως όμως και τις ανθρώπινες πιέσεις που ασκούνται σ’ αυτά τα οικοσυστήματα καθώς και τις προτάσεις για την διαχείρισή τους. Μιλάμε δηλαδή για μία περιβαλλοντική αγωγή που ευελπιστούμε ότι έτσι δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά ν’ αναπτύξουν ένα αξιακό σύστημα, να κατανοήσουν την έννοια της εφ’ όρου διαχείρισης και, περισσότερο από όλα, να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί πολίτες και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, για μία Κοινωνία που να «ρίχνει γέφυρες» ανάμεσα στην Οικονομία και την Διαχείριση του Περιβάλλοντος».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardaksig@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H Eurobank βραβεύει τους άριστους

Μία εκδήλωση για τους άριστουςΣε μια κατάμεστη αίθουσα και με γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματο…