Online και η ορεινή περιοχή

0

Αρχές του 10 θα είναι online 3 χωριά του ορεινού όγκου

Μέσω του δικτύου οπτικών ινών του ΟΤΕ ολοκληρώθηκαν οι ζεύξεις με το κέντρο του Εχίνου κι έτσι ξεκινά η ‘διαδικτύωση’ του ορεινού όγκου. Το πρώτο βήμα είναι τα τρία χωρία Πάχνη, Κοτύλη, Μελίβοια και σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί η επέκταση του δικτύου που θα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω οπτικής ίνας για τους κατοίκους μέχρι την περιοχή των Θερμών. Παράλληλα, γραμμή οπτικών ινών μήκους 7 χιλιομέτρων (από το κέντρο Εχίνου έως το χωριό) θα προσφέρει στους κατοίκους του Εχίνου υψηλότερες ταχύτητες στο ίντερνετ, μέχρι 24 MPPs.

 

Μεγάλο το κόστος των επεκτάσεων σε σχέση με το αντίκρισμα

Μέχρι τώρα, οι κάτοικοι των περιοχών της ορεινής Ξάνθης έχουν μεν δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου μέσω ζεύξεων ΟΤΕ με κεραίες, αλλά η δημιουργία υποδομής για σύνδεση στο ίντερνετ θεωρείται προβληματική, καθώς η δορυφορική σύνδεση είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή, ενώ η σύνδεση με οπτικές ίνες απαιτεί δικτύωση που θα διαπερνά ολόκληρο τον ορεινό όγκο και εκτιμάται ότι για μια ιδιωτική εταιρία, όπως ο ΟΤΕ, ένα τέτοιο εγχείρημα έχει αρκετά μεγάλο κόστος σε σχέση με το αντίκρισμα που θα εισπράξει εν τέλει, λόγω του δύσβατου της περιοχής, των αραιοκατοικημένων περιοχών και του μικρού αριθμού ατόμων σε ορισμένα χωριά με ενδιαφέρον προς το διαδίκτυο και την τεχνολογία.

Γι’ αυτό έχει επικρατήσει και μία νοοτροπία να σπεύδουν οι κάτοικοι της περιοχής σε πολιτικούς φορείς, έτσι ώστε να διαμορφώνεται και πολιτική βούληση που θα συμβάλει στην περαιτέρω επέκταση του έργου και εκσυγχρονισμό της περιοχής.

 

Ιντερνετικά σχέδια και για τους κατοίκους της πόλης

Για την ταχύτερη χρήση του ίντερνετ και από τους ξανθιώτες, αλλά και για καλύτερη ευκρίνεια στην τηλεόραση ο ΟΤΕ προετοιμάζει ένα μεγάλο πρόζεκτ με την εγκατάσταση συστήματος οπτικών ινών πιο προηγμένης τεχνολογίας, ονόματι VDCL 2, που θα προσφέρει στους χρήστες από 55 έως 100 MPPs. Το έργο θα ξεκινήσει του χρόνου και θα ολοκληρωθεί σε 4-5 χρόνια, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί το δίκτυο σε 150 σημεία σ’ όλη την πόλη. Πάντως, δεν προβλέπεται να ξεκινήσει η διάθεση των υπηρεσιών τμηματικά, αφού δημιουργούνται προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών και παράπονα και άρα υπολογίζεται να παραδοθεί όλο μαζί σε περίπου μία πενταετία.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…