Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Οι νέες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας

Οι νέες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας

0

Στις τελευταίες ημέρες της χρονιάς που μας πέρασε, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε την τροποποίηση του νόμου που διέπει την λειτουργία και καθορίζει τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας.
Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, το «Ε» συνάντησε στο γραφείο του που βρίσκεται στις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας Ξάνθης, οι οποίες στεγάζονται στην Δημοτική Αγορά της πόλης, τον πολιτικό προϊστάμενο της υπηρεσίας και Αντιδήμαρχο Ξάνθης, κ. Λεωνίδα Κωνσταντινίδη.
«Οι αρμοδιότητες που ο νόμος αναθέτει στην Δημοτική Αστυνομία μπορεί να μειώθηκαν σε αριθμό και από τριάντα τρεις να έγιναν είκοσι οκτώ, όμως ουσιαστικά έγινε απλά μία σύμπτυξη αυτών αλλά και μία αύξησή τους» μας ξεκαθάρισε από την αρχή ο κ. Κωσταντινίδης. «Είναι επίσης σαφές ότι η ρύθμιση παρουσιάζει σοβαρά κενά και αδυναμίες στην αποτελεσματική εφαρμογή της από τα Τμήματα και τις Διευθύνσεις της Δημοτικής αστυνομίας σε πανελλήνιο επίπεδο. Κατ’ αρχήν γίνεται ένας διαχωρισμός στις Διευθύνσεις μεταξύ αυτών που διατηρούν πενήντα ή περισσότερες οργανικές θέσεις και σε αυτές που διατηρούν από εννέα, έως και σαράντα εννέα. Στην πρώτη κατηγορία είναι απαιτητή η ανάληψη και των είκοσι οκτώ αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από τον νόμο, με τέτοιο παράδειγμα στην περιοχή μας την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Καβάλας, στην οποία θα ήθελα να σημειώσω πως η σχετική υπέρβαση του ορίου των πενήντα οργανικών θέσεων (διατηρεί πενήντα επτά) έχει γίνει ήδη αντικείμενο προβληματισμού, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολη η ανταπόκρισή τους σε αυτές. Όσον αφορά την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ξάνθης, τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Δεδομένου ότι έχουν προβλεφθεί είκοσι πέντε οργανικές θέσεις για τον Δήμο μας αλλά έχουν πληρωθεί μόλις οι δέκα, η προβλεπόμενη από το νόμο αύξηση των αρμοδιοτήτων από δώδεκα σε είκοσι, μας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων μας. Φυσικά προσπαθούμε ν’ ανταποκριθούμε σε αυτές όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό καλύτερα, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, όμως η έλλειψη προσωπικού, μέσων και υποδομών καθώς και η κακή νοοτροπία των συμπολιτών μας σε ορισμένα ζητήματα, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας μας».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την δυνατότητα αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της ενίσχυσης σε προσωπικό, μέσα και υποδομές της Δημοτικής Αστυνομίας Ξάνθης, ο κ. Κωνσταντινίδης μας ανέφερε ότι αυτά τα ζητήματα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση των νέων γραφείων και την μετεγκατάσταση της υπηρεσίας σε αυτά, στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Επιφυλακτικός παρουσιάστηκε ο κ. Κωνσταντινίδης και στην επόμενη ερώτησή μας, αναφορικά με τις συνεργασία και τις εν γένει σχέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας Ξάνθης με την κεφαλή αλλά και το προσωπικό της Α. Δ. Ξάνθης, ένα θέμα που προβληματίζει πολλούς συμπολίτες μας. «Οι σχέσεις μου με τον κ. Μητσέλο είναι άριστες, ενώ έχουν γίνει και οι σχετικές συστάσεις στο προσωπικό της υπηρεσίας μας να διατηρεί όσο το δυνατόν φιλικότερες και αρμονικότερες σχέσεις με το προσωπικό της ΕΛ. ΑΣ. που υπηρετεί στην Α. Δ. Ξάνθης» δήλωσε με σαφήνεια ο κ. Κωνσταντινίδης. «Άλλωστε η συνεργασία και η συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. στο έργο μας προβλέπονται και καθορίζονται από το νόμο, αλλά πέρα από αυτό είναι και η μοναδική καταφυγή της Δημοτικής Αστυνομίας είτε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είτε σε προσχεδιασμένες δράσεις που αυτή πραγματοποιεί».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτησή μας σχετικά με την συνεργασία των συμπολιτών μας με το προσωπικό της υπηρεσίας ο πολιτικός της προϊστάμενος δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και τόνισε ότι «αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, είτε πρόκειται για τους συνδημότες μας είτε για τις υπόλοιπες υπηρεσίες, την συνδρομή των οποίων συχνά αιτούμαστε, είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν αποτελεί ένοπλη αστυνομική δύναμη. Δεν έχει τις αρμοδιότητες και της ευχέρειες που έχουν άλλες υπηρεσίες σε τομείς όπως η δίωξη, η δυνατότητα σύλληψης, η αντιμετώπιση της διατάραξης της δημόσιας τάξης ή ακόμη και η ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, μιας και το προσωπικό της δεν είναι ούτε εκπαιδευμένο ούτε προορισμένο για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Πρόκειται τελικά για μία υπηρεσία που έχει σαν στόχο την αρμονική συνεργασία των δημοτών μας και την εξυπηρέτησή τους στα καθημερινά τους προβλήματα, σύμφωνα πάντα με τις αρμοδιότητές της. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμη κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μας».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…