ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚ

0

Σε λίγες μέρες, ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας ενός από τα πλέον εκπληκτικά γεγονότα του δημοκρατικού πολιτεύματος που αφορά άμεσα 375 εκατομμύρια ανθρώπους σε 27 διαφορετικές χώρες. Το γεγονός αυτό θα συμβεί εδώ ακριβώς, στην Ευρώπη, δυο βήματα από το σπίτι μας.
Αναφέρομαι στις προσεχείς εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το μεγαλύτερο εγχείρημα στον πλανήτη που αφορά τη διακρατική δημοκρατία. Η ψήφος σας μετράει! Με την ψήφο αυτή θα συμβάλετε στη διαμόρφωση της πορείας δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πράγματι, αυτή τη φορά η ψήφος σας μπορεί να είναι σημαντικότερη από ποτέ.
Για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή ο κόσμος διανύει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’30. Η αποφασιστική, συντονισμένη δράση στην ΕΕ έχει καθοριστική σημασία, αν θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες θέσεων εργασίας και να ανασυγκροτήσουμε τις οικονομίες μας ώστε να επωφεληθούμε από τους τομείς ανάπτυξης του μέλλοντος. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την υποστήριξη των ευρωπαίων πολιτών.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η ψήφος σας είναι τόσο σημαντική είναι γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να γίνει ακόμη ισχυρότερος φορέας στη διακυβέρνηση της Ευρώπης αν, όπως εύχομαι και ελπίζω, η Συνθήκη της Λισαβόνας επικυρωθεί και τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.
Τούτο είναι πολύ σημαντικό, διότι όπως εξελίσσονται οι κοινωνίες μας έτσι εξελίσσεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην αρχή, ο στόχος της ΕΕ ήταν να προωθήσει την ειρήνη και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο. Και στους δύο αυτούς τομείς σημείωσε λαμπρή επιτυχία. Όχι μόνο συμφιλίωσε πρώην αντιπάλους, αλλά και επεξέτεινε τη ζώνη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σε κάθε γωνιά της ηπείρου μας, μέσω της διεύρυνσης.
Ο στόχος αυτός εξακολουθεί να έχει θεμελιώδη σημασία για την ΕΕ. Σήμερα όμως αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις που δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα. Η χρηματοπιστωτική κρίση, η αλλαγή του κλίματος, η ενεργειακή ανασφάλεια, η διεθνής τρομοκρατία και οι πανδημίες αποτελούν μερικά παραδείγματα. Έτσι, παρότι σήμερα πολλοί άνθρωποι θεωρούν την ειρήνη ως κεκτημένο, δεν υπάρχει ακόμη άλλη εναλλακτική λύση για τα έθνη της Ευρώπης από το να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, μαζί με τα όργανα της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει το δικό της ρόλο, αναλαμβάνοντας τις πολιτικές πρωτοβουλίες και υποβάλλοντας τις αναγκαίες προτάσεις που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους πολίτες. Η επιδίωξή της ήταν ανέκαθεν να διατηρήσει μία Ευρώπη σταθερή, ανοιχτή και δίκαιη, καταργώντας τα σύνορα μεταξύ των Ευρωπαίων μέσω της εσωτερικής αγοράς και προωθώντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Στη διάρκεια της θητείας μου, άρχισε να διαδραματίζει επίσης ηγετικό ρόλο σε δύο τομείς αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον: την αλλαγή του κλίματος και την ενέργεια.
Η Επιτροπή εξακολουθεί επίσης να είναι σταθερά προσηλωμένη στην ανάγκη μετριασμού του κοινωνικού κόστους που έχει ως αποτέλεσμα η σημερινή κρίση. Για το λόγο αυτό, για παράδειγμα, επιταχύναμε την εκταμίευση 16,7 δισεκατομμυρίων € από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το 2009-10. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει να παραμείνουν οι άνθρωποι στη δουλειά τους ή να επιστρέψουν σε αυτήν το συντομότερο δυνατό. Εξηγεί επίσης για ποιο λόγο αναπροσαρμόσαμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, για να το καταστήσουμε αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης της κρίσης. Και είναι ο ίδιος λόγος που μας ώθησε να πρωτοστατήσουμε στις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντεπεξέλθουμε στην κρίση, μέσω των G20, για παράδειγμα, και να αγωνιστούμε κατά της ανάδυσης του προστατευτισμού ο οποίος θα εξαφάνιζε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
Εντέλει όμως, αυτό που θεσπίζει τους νόμους, μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και πάλι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να λογοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, συνεργάζομαι με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν σε καθημερινή βάση. Όσον αφορά τα μέλη του, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι αφοσιωμένα στο έργο τους, ότι το επίπεδο των ικανοτήτων τους είναι πολύ υψηλό όπως και η ποιότητα του έργου τους. Πράγματι, ο ρόλος που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται όλο και σημαντικότερος και θα αυξηθεί στο μέλλον ακόμη περισσότερο.
Εκλέξτε τα μέλη του Κοινοβουλίου που εκφράζουν την άποψή σας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι, επειδή η Ευρώπη θα επηρεάσει εσάς τους ίδιους και την καθημερινή σας ζωή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…