Η αντίδραση της ελληνικής πολιτείας στη στρατηγική κύκλων του Προξενείου και της Άγκυρας που με διάφορες μεθοδεύσεις επιδιώκουν να… απλώσουν γερά τουρκικά πλοκάμια στη Θράκη, εκφράστηκε για δεύτερη φορά από τον ίδιο πολιτικό, τον γ. γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Δημήτρης Σταμάτη.
Τους τράβηξε τ’ αυτί…
Η πρώτη φορά ήταν όταν κάλεσε τον Τούρκο Πρόξενο κ. Σάρνιτς ζητώντας του ευθέως να κινείται «εντός των αρμοδιοτήτων του» και μόλις προχθές όταν κυριολεκτικά …γύρισε πίσω στο Διευθυντή της την πρόσκληση εγκαινίων της τουρκικής τράπεζας ZIRAAT, χαρακτηρίζοντας «ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για την Χώρα που σας φιλοξενεί το γεγονός τη χρησιμοποίηση στην πρόσκλησή σας της Τουρκικής και της Αγγλικής γλώσσας μόνο, καθώς και την αναγραφή της πόλης της Κομοτηνής ως Γκιουμουλτζίνα. Τέτοιου είδους ενέργειες κάθε άλλο παρά βοηθούν τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και της Τραπέζης σας και παρακαλώ πολύ για την άμεση ανάκληση της πρόσκλησή σας αυτής».
Η αντίδραση αυτή του κ. Σταμάτη βρήκε υπερασπιστή στο σύνολό του τον τοπικό τύπο, ενώ παράλληλα έφερε σε αμηχανία τους αιρετούς που έλαβαν την πρόσκληση και ουδείς μέχρι στιγμής αντέδρασε ενώ παράλληλα δημιούργησε σύγχυση για το αν πρέπει ή όχι να παραστούν στα εγκαίνια της Τράπεζας.
«Ορθή επανάληψη» της πρόσκλησης
Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις καθώς θεωρείται «πρόκληση» της τουρκικής πλευράς η «πρόσκληση» και απ’ την άλλη πλευρά ως ενδεδειγμένη αντίδραση που καταδεικνύει ότι τα ανακλαστικά της ελληνικής πολιτείας δεν είναι εν υπνώσει! Η αντίδραση είχε αποτέλεσμα και δη την «ορθή επανάληψη» της ΖΙΡΑΑΤ η οποία και απέστειλε νέα πρόσκληση προς τον γ. γραμματέα, γραμμένη στα Ελληνικά αυτή την φορά με την οποία τον προσκαλεί τον κ. Σταμάτη στα εγκαίνια της τράπεζας στην Κομοτηνή! (βλέπε φωτο οι δύο προσκλήσεις). Δεν είναι γνωστό αν στάλθηκαν και στους άλλους προσκεκλημένους νέες προσκλήσεις. Μετά απ’ αυτή την «αποκατάσταση» αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι έχουν γνώσιν κάποιοι φύλακες στον τόπο μας και ότι δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές όπως και ότι κάποιοι πρέπει να γνωρίζουν τα όρια τους και να μην προκαλούν!
Δελεαστικά τα επιτόκια της Ziraat
Να σημειώσουμε ότι η νέα τράπεζα που βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής και όπως έγινε γνωστό προσφέρει δελεαστικά επιτόκια και χρησιμοποιεί αμιγώς προσωπικό μουσουλμάνους της Θράκης. Την κορδέλα θα κόψει ο υπουργός Προεδρίας και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέμ που υπήρξε και αρμόδιος για θέματα συντονισμού της οικονομίας στην γειτονική χώρα και δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται με αφορμή τα εγκαίνια της πρώτης τουρκικής τράπεζας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Αθήνα στις 17 Φεβρουαρίου και στην Κομοτηνή την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου.
Στα εγκαίνια θα παραστεί επίσης ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας ZIRAAT Μεχμέτ Μουμτζούογλου και ο γενικός διευθυντής όλων των καταστημάτων εσωτερικού και εξωτερικού Τζαν Ακίν Τσαλάρ, ενώ προσκλήθηκαν οι τοπικές αρχές οι διευθυντές όλων των καταστημάτων τραπεζών Κομοτηνής και επιχειρηματίες. Ήδη αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα υπάρχουν για τους υψηλούς επισκέπτες στην Κομοτηνή – σύμφωνα με την εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ» – και ειδικά για τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέμ εκ των στενών συνεργατών του Ταγήπ Ερντογάν
Η Ziraat Bank
Η Ziraat Bank αποτελεί τραπεζικό κολοσσό, με υποκαταστήματα σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, και την τελευταία τριετία είναι η πιο κερδοφόρα τράπεζα της Τουρκίας. Με 1.146 καταστήματα (από τα οποία εννέα στο εξωτερικό), εξυπηρετεί καθημερινά 1,5 εκατ. πελάτες, διαθέτει πάνω από 21.000 υπαλλήλους και κατέχει το 14%-15% του συνολικού ενεργητικού του τουρκικού τραπεζικού συστήματος. Η επέκτασή της στο εξωτερικό ξεκίνησε το 1975 και εστιάστηκε σε χώρες που έχουν έντονο το τουρκικό στοιχείο, όπως η Γερμανία. Εχει θυγατρικές σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια και Αζερμπαϊτζάν, γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, μετέχει σε κοινοπραξία στο Ουζμπεκιστάν κ.λπ.
Με έτος ίδρυσης το 1863, το παλαιότερο και μεγαλύτερο κρατικό πιστωτικό ίδρυμα στη γειτονική χώρα, η αντίστοιχη Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας, λειτουργούσε στη Μακεδονία μέχρι το 1914, χορηγώντας δάνεια σε αγρότες. Η περιουσία της τράπεζας ανερχόταν τότε σε περίπου 11 εκατ. δραχμές και περιελάμβανε ακίνητα που είχαν περιέλθει σε αυτήν από δάνεια κατόπιν πλειστηριασμών, αξίας 7.156.326 δραχμών, ενώ οι απαιτήσεις προς είσπραξη έφταναν τα περίπου 5 εκατ.
Η εκκαθάρισή της από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1914, υπήχθη τον Ιανουάριο του 1915 στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μετονομάστηκε σε Γεωργική Τράπεζα Μακεδονίας-Ηπείρου, ενώ το 1929 τη διαδέχτηκε η ATEbank. Από τότε πολλά συνέβησαν στις σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά η Ziraat φαίνεται ότι δεν ξέχασε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία και αποτελεί το βασικό λόγο εισόδου της στη χώρα μας. Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της τουρκικής τράπεζας το Μάρτιο του 2007 και δύο μήνες μετά η Ziraat Bank κατέθεσε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία υποκαταστημάτων στη χώρα μας. Οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν ήταν έντονες, καθώς στα πλάνα της Ziraat ήταν η λειτουργία καταστημάτων μόνο στη Θράκη, κάτι που αντιβαίνει στην ελληνική τραπεζική νομοθεσία.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr