Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Ο.Π.Α.Δ.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Ο.Π.Α.Δ.

0

Δύο πράγματα έκανε προφανή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν και πάλι έξω από τα γραφεία του Ο.Π.Α.Δ. η Ε.Λ.Μ.Ε. Νομού Ξάνθης, η Δ.Ο.Ε., ο Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ξάνθης και το Π.Α.ΜΕ., την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009, στις 10:30 το πρωί. Πρώτον ότι τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο του κλάδου ασθενείας όσο και του επικουρικού, παραμένουν και αντί να επιλύονται μάλλον οξύνονται. Χαρακτηριστικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η «μαύρη τρύπα» των συγκεκριμένων ταμείων παίρνει καταστροφικές διαστάσεις, λόγω της πτώσης των αξιών των μετοχικών τοποθετήσεων των αποθεματικών τους. Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο ήταν ακόμη προφανέστερο από το πρώτο ήταν η πολύ μικρή συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην συγκεκριμένη διαμαρτυρία. Μπορεί βέβαια το κρύο να ήταν τσουχτερό χτες το πρωί όμως είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό η συμμετοχή των εργαζομένων σε παρόμοιες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, παρουσιάζει μία ακόμη εντονότερη φθίνουσα πορεία, όπως παραδέχθηκαν και οι συνδικαλιστές των εργαζομένων, οι οποίοι μίλησαν στο «Ε» και για τα δύο ζητήματα που προαναφέραμε.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης, κα Τάτσιου Έλενα δήλωσε ότι «όλοι γνωρίζετε ότι σήμερα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., η Δ.Ο.Ε. και η Ε.Λ.Μ.Ε. έχουν προκηρύξει απεργία για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και για την υγειονομική μας περίθαλψη. Όλοι ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Οι συνταξιούχοι μας κάνουν δέκα και δώδεκα μήνες να πάρουν την σύνταξή τους. Από την άλλη χρηματοδοτούμε τα ταμεία αυτά μέσω των κρατήσεων που μας γίνονται, που μόνο ευκαταφρόνητες δεν είναι αφού κυμαίνονται από 366 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο και φτάνουν έως και τα 650 ευρώ στο καταληκτικό κλιμάκιο, για την υγειονομική μας περίθαλψη. Παρ’ όλα αυτά θ’ αναγκαστούμε να πληρώνουμε από την τσέπη μας τις αμοιβές των γιατρών και τα έξοδα για τα φάρμακά μας. Η οικονομική κρίση καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι μεγάλη. Πλήττονται πολλά στρώματα, θιγόμαστε και εμείς οι εκπαιδευτικοί. Αυτό που ζητάμε σήμερα είναι να υπάρξει μεγαλύτερη επιχορήγηση για τα ταμεία μας και να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν παρθεί από αυτά, για να μπορέσουν να μας παρέχουν την ασφάλεια που χρειαζόμαστε και που μας αξίζει. Είναι αδύνατο, από το 2003 μέχρι το 2008, η αύξηση στις κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων να υπερβαίνει το 20% , ενώ η επιχορήγηση του Δημοσίου προς τα Ταμεία μας να παραμένει η ίδια. Η Κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματά μας πρέπει να δει και πραγματικά να δώσει αυτά τα οποία έχει πάρει εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Ντούκος Δημήτριος, δήλωσε ότι «είμαστε πάλι εδώ, για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για έναν δίκαιο αγώνα, στον οποίο έχουμε και την συμπαράσταση, με ψήφισμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων υπαλλήλων είναι όντως τραγική και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο γιατί κυριαρχούν πλέον οι μορφές ελαστικής εργασίας και τα προγράμματα τύπου stage, τα οποία δημιουργούν απώλειες εισφορών για τα ταμεία αυτά. Σαν να μην έφτανε αυτό, κατά το τρέχον έτος αναμένεται και ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν δραστικά μέτρα από την Κυβέρνηση, όπως και η άμεση επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας, ώστε αυτό να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Επίσης πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ο.Π.Α.Δ., ώστε να σταματήσουν τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στις καταγγελίες των γιατρών και των φαρμακοποιών, αλλά να υπάρξουν και γενικότερες αυξήσεις των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Διεκδικούμε επίσης νέο, ενιαίο μισθολόγιο για τους Δημοσίου Υπαλλήλους, με καθαρό μισθό για τον πρωτοδιοριζόμενο υπάλληλο στα 1400 ευρώ. Πέρα από αυτά, θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι υπήρξε μία συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού, κ. Λυκουρέτζου με το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ο.Ε., όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα αιχμής, τα οποία έχουν κατατεθεί με υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας. Βέβαια, όσον αφορά την χρηματοδότηση της Παιδείας και την οικονομική μας αναβάθμιση με το γνωστό επίδομα των 176 ευρώ, ο υπουργός μας παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεσμεύτηκε να υπάρξει συνάντηση μέχρι τις 15 Μαρτίου για να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα αυτά».
Αναφορικά, τέλος, με την μικρή συμμετοχή των υπαλλήλων στις απεργίες και οι δύο προαναφερθέντες συνδικαλιστές τόνισαν ότι οφείλεται στην μεγάλη οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για τους οποίους, όπως τονίστηκε είναι εξαιρετικά σημαντική η απώλεια ημερομισθίων, την οποία συνεπάγεται η όποια συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, δεδομένων τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της δανειακής υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…