Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Σημαντική η υστέρηση εσόδων στα ταμεία λόγω της ανεξέλεγκτης εισφοροδιαφυγής 

Σημαντική η υστέρηση εσόδων στα ταμεία λόγω της ανεξέλεγκτης εισφοροδιαφυγής 

0

 

Στο κόκκινο βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Eως το τέλος του έτους οι δυο μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση 1,1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος. Συγκεκριμένα το Iδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ και Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών 400 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις Δεκεμβρίου και το Δώρο Χριστουγέννων.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε ότι οι φορείς εμφανίζουν σημαντική υστέρηση εσόδων. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι τελευταίοι μήνες τρέχουν με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Συγκεκριμένα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ εμφανίζεται μείωση εσόδων 5%, σε σχέση με τα περυσινά. Αυτό σημαίνει 12% κάτω, με βάση τα τρέχοντα στο ΙΚΑ σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα και 10% σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του ΟΑΕΕ.

 «Θα πρέπει να σας πούμε και ποια είναι η κατάσταση, όχι για να μεταφέρουμε ευθύνες και να πούμε ότι “η προηγούμενη κυβέρνηση μας παρέδωσε αυτή τη δραματική κατάσταση”, αλλά κυρίως για να ξέρουμε όλοι από ποια βάση και από ποια αφετηρία ξεκινάμε σε αυτό τον χώρο», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ θα χρειαστεί 425 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους καθώς αδυνατεί να καταβάλει τα επιδόματα ανεργίας.

Η ηγεσία του Yπουργείου επισήμανε ότι στον αγώνα κατά της εισφοροδιαφυγής και του περιορισμού της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας, υπολογίζει ότι το ασφαλιστικό θα αυτοχρηματοδοτηθεί με ποσά της τάξης πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πέρα από την κακή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, το Yπουργείο Εργασίας προχωρά με ταχείς ρυθμούς σε αλλαγές στα εργασιακά (ευέλικτες μορφές απασχόλησης) και στην καταβολή των συντάξεων. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι αλλαγές στα εργασιακά θα έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2010, ενώ η γρήγορη καταβολή της σύνταξης θα νομοθετηθεί στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα προηγηθεί η συγκρότηση δύο επιτροπών με χρονικό ορίζοντα να καταθέσουν τα πορίσματά τους έως το τέλος του έτους. Στις επιτροπές θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι θα αναθεωρηθεί το υπάρχον πλαίσιο για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, συμβάσεις έργου, προσωρινή απασχόληση, μερική απασχόληση κ.λπ.) με ιδιαίτερη έμφαση στην ενοικίαση εργαζομένων. Ακόμη ο κ. Λοβέρδος θα ζητήσει από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στις Βρυξέλλες να συνδράμει τις προσπάθειες των επιτροπών ώστε να συμπεριληφθούν στα πορίσματα και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.

«Σε αυτή τη διαδικασία δηλώνω πως το Υπουργείο δεν θα είναι αμέτοχος τρίτος. Θα βάλει το πλαίσιο, θα δώσει την κατεύθυνση και θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση των τελικών πορισμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ανοιχτό παραμένει και το ακανθώδες θέμα της κατάργησης των διατάξεων του νόμου Πετραλιά, οι οποίες προβλέπουν την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, με την ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας να επισημαίνει ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, αφού υπάρξει διεξοδική εξέταση και κοστολόγηση των νέων ρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

 

Stage

Τρόπους για τη μονιμοποίηση μέρους εκ των τουλάχιστον 20.000 ανέργων που απασχολούνται με προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας (stage) στο Δημόσιο και αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αναζητά η κυβέρνηση.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, στο πλαίσιο της κατάργησης των Stage στον δημόσιο τομέα, για την οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, φέρονται να εξετάζουν την επιπλέον μοριοδότηση ανέργων για την πρόσληψή τους σε δημόσιες υπηρεσίες με αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό. Ωστόσο, αναζητείται λύση σε διυπουργικό επίπεδο (Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας).

Το ενδεχόμενο αλλαγής του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς θα οδηγήσει στα δικαστήρια χιλιάδες εργαζόμενους με συμβάσεις που θα ζητούν τη μονιμοποίησή τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

10 χρόνια …κτιζόταν!

Επιτέλους έφτασε…