Με την επικύρωση της απόφασης της Επιτροπής Αγώνα κατόπιν εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής στο συνέδριο, για τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος και ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας με εκλογές από τη βάση καθώς και την παρουσίαση της ιδεολογικής πλατφόρμας των υποψήφιων αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας:Ντόρας Μπακογιάννη, Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρουσία 4.500 συνέδρων και περίπου 1500 παρατηρητών.
Το κλίμα του Συνεδρίου
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης εις εκ των 53 συνέδρων από την Ξάνθη και ο κ. Στάμος Τριμίντζιος ως παρατηρητής που από το 1979 συμμετέχει σ’ όλα τα συνέδρια του κόμματος μας μεταφέρουν στο κλίμα του συνεδρίου.
«Το κλίμα ήταν καλό και ενωτικό. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και μεγάλη αποδοχή των υποψηφίων και χειροκροτήθηκαν όλοι ένθερμα. Αυτό που απαιτεί η βάση είναι να εκλεγεί ο καλύτερος, η Ν.Δ. να βγει ενωμένη και το κόμμα να ασκήσει αντιπολίτευση και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα», επεσήμανε ο κ. Μωραϊτης προσθέτοντας ότι υπήρξαν κάποιοι διαξιφισμοί και κάποιες επικριτικές κουβέντες όμως αυτά δεν στάθηκαν ικανά να αμαυρώσουν την εικόνα ενός ενωτικού συνεδρίου και ούτε να λειτουργήσουν διχαστικά. Ο κ. Μωραϊτης δεν επεκτάθηκε περαιτέρω ούτε αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ομιλίες των διεκδικητών, πολύ περισσότερο δε στο ποιος έκλεψε την παράσταση…
Αντίθετα ο κ. Στάμος Τριμίντζιος που εξ’ αρχής τάχτηκε στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητη υπεροχή του κ. Σαμαρά, ο οποίος όπως είπε: « στην ομιλία του έθεσε το πολιτικό του πλαίσιο και έκανε σαφές το πολιτικό του στίγμα που είναι πατριωτική – κοινωνική – κεντροδεξιά. Έχει προοπτική νίκης…». Καταθέτοντας μάλιστα την προσωπική πολιτική του εκτίμηση η οποία βέβαια βασίζεται και σε συζητήσεις επί συζητήσεων με κεντρικά στελέχη εξ Αθηνών (τα λεγόμενα πολιτικά πηγαδάκια και το παρασκήνιο του συνεδρίου) ο κ. Τριμίντζιος είπε: «Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναπτύξει τέτοια δυναμική που αν δε προκύψει κάτι μέχρι τις εκλογές που θα του ανακόψει αυτή την δυναμική θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή»!
Τι είπαν οι υποψήφιοι
Η κα Ντόρα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ανέφερε πως «εάν επικρατήσει η λογική της ιδεολογικής καθαρότητας, τότε η Ν.Δ. θα αργήσει πολύ να γίνει εξουσία, θα περιχαρακωθεί σε ένα ποσοστό που δεν θα είναι αρκετό για να της δώσει τη νίκη». Χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» τη θέση ότι «έξω υπάρχουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. που πρέπει να επιστρέψουν» και τόνισε ότι είναι αναγκαία για το κόμμα η «πολυσυλλεκτικότητα με όρους που θα θέσει η Ν.Δ.».
«Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν. Κάναμε λάθη, είχαμε συμπεριφορές που εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς θα τους προσεγγίσουμε δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα. Ένα είναι το δίλημμα: θέλουμε ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα που θα αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ ή ένα κόμμα περιχαρακωμένο, επιρρεπές στον λαϊκισμό, που θα προσεγγίσει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές;», είπε με έμφαση.
Ο κ. Αντώνης ΣΑΜΑΡΑΣ υποστήριξε ότι η Ν.Δ. πρέπει να κινηθεί ενάντια στον κρατισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. «Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα, δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακούς ψηφοφόρους», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν χρειαζόμαστε κράτος- νυκτοφύλακα ή επιχειρηματία ή θεραπαινίδα των ισχυρών, αλλά κράτος που θέτει κανόνες». Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και για τη στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο θέμα της διαφθοράς, εκτοξεύοντας εμμέσως πλην σαφώς- καρφιά και κατά του Κώστα Καραμανλή. «Σε αυτή τη νέα αρχή ο πήχης του δημοσίου ήθους θα μπει ψηλά, πολύ ψηλά για να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη. Το στοίχημα του δημοσίου ήθους θα κερδίζεται καθημερινά και θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα που θα μας προσβάλλουν όλους και ας αφορούν πολύ λίγους. Η αναφορά στο δημόσιο ήθος δεν είναι ηθικολογία, είναι ουσιώδης προϋπόθεση πολιτικής αποτελεσματικότητας… Ένας πολίτης αρκεί να είναι νόμιμος, ένας πολιτικός εκτός από νόμιμος οφείλει να είναι και ηθικός και ακέραιος. Τελεία και παύλα», είπε σε υψηλούς τόνους.
ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ την «ενότητα» παρουσιάστηκε και ο τρίτος υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής Παν. ΨΩΜΙΑΔΗΣ, ο οποίος επέμεινε ότι θα διεκδικήσει την κομματική ηγεσία «έως το τέλος», παρά τις πιέσεις που δέχεται για να αποσυρθεί. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξελίσσεται σε ρυθμιστικό παράγοντα στην εσωκομματική μάχη, υπήρξε μάλιστα ο πιο σκληρός επικριτής των κυβερνητικών πεπραγμένων της Ν.Δ., κερδίζοντας σε αρκετά σημεία το χειροκρότημα του κομματικού ακροατηρίου. «Με ρωτούν σε ποιον θα δώσω το μικρό δαχτυλιδάκι στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Τους απαντώ ότι δαχτυλίδια φορούν οι πρίγκιπες και αυτούς πληρώνουμε σήμερα. Μπήκα στην κούρσα για να εκφράσω τον απλό λαό της Ν.Δ.» ανέφερε. Με το βλέμμα στις πρώτες θέσεις των συνέδρων, τις οποίες καταλάμβαναν πρώην κυβερνητικά στελέχη, πρόσθεσε: «Αδιαφορήσατε και φέρατε την παράταξη δέκα μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, αποδειχθήκατε ανίκανοι. Η Ν.Δ. μύριζε καμαρίλα. Έξι χρόνια τρώγαμε τις σάρκες μας».
Στις 29 Νοεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες
Το επόμενο βήμα μετά τη λήξη του συνεδρίου είναι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Οι κάλπες θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Στον νομό Ξάνθης θα υπάρχουν 8 εκλογικά τμήματα στις έδρες των δήμων όμως 2 – 4 περισσότερες κάλπες ανά τμήμα (αριθμός που θα εξαρτηθεί και από την προσέλευση των ψηφοφόρων. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής: Οι εκλογές δεν θα γίνουν με καταλόγους εγγεγραμμένων του κόμματος αλλά με τους καταλόγους των ψηφοφόρων του υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει ένα έντυπο στο οποίο θα απαντά αν είναι ή όχι εγγεγραμμένος και αν μεν δεν είναι και επιθυμεί να ψηφίσει θα το δηλώνει και αφού πληρώσει τη συνδρομή των δύο ευρώ θα ψηφίζει. Όλη αυτή η διαδικασία καταχωρείται ηλεκτρονικά και έτσι δημιουργείται το νέο Μητρώο μελών του κόμματος το οποίο θα εμπεριέχει τους ήδη εγγεγραμμένους αλλά και του νέους εγγεγραμμένους. Να σημειώσουμε ότι εάν συνεχιστούν οι εκλογές και την δ