Με γυναικείο άρωμα Ευρώπης

0

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η φωνή των πολιτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν γοητεύει τους πολίτες. Δεν τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, δεν το θεωρούν τη φωνή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι, απ’ όλες τις χώρες της Ένωσης, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο δεν ξέρουν πόσο έχει ενδυναμώσει τη θέση του μέσα στην ΕΕ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πόσες αρμοδιότητες έχει, ποιες είναι οι δράσεις του, κατά πόσο επεμβαίνει στην καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών και πώς έχει διαμορφώσει και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες κοινές σε όλα τα κράτη μέλη. Και βέβαια, αυτές οι δράσεις δεν αφορούν μόνο την οργάνωση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Η Ευρώπη μέσα από μεθοδικές και σταδιακές πρωτοβουλίες στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού μπορεί να αναδείξει το μεγαλείο της αρμονικής συνύπαρξης στην πολυπολιτισμική μας Ένωση καλλιεργώντας τις συνεργασίες, διδάσκοντας από τις επιτυχημένες δράσεις, αλλά και διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία. Για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος απαιτείται η ενημέρωση αλλά και η επικοινωνία μεταξύ της Ένωσης, των πολιτών και των ενδιαμέσων, των ΜΜΕ δηλαδή.

Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Καπναποθήκη «Π» το βράδυ της Παρασκευής με ομιλήτριες την κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, αντιπρόεδρο του ΕΚ, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και την κ. Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Η εκδήλωση-αφιέρωμα, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επετείου των  30 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στη Ευρωπαϊκή Ένωση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και είχε κεντρικό θέμα: ‘παιδεία και πολιτισμός στην ΕΕ’. Τους ομιλητές και παρευρισκόμενους χαιρέτησαν στην αρχή της εκδήλωσης ο διευθυντής του Ιδρύματος κ. Σ. Ουτατζής, ο οποίος και ανέγνωσε χαιρετισμό της κ. Βιργινίας Τσουδερού, ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Κ. Τάτσης και η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής κ. Λ. Σαλτσίδου-Ματεοσιάν, ενώ παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδης και η πολιτευτής κ. Γ. Ανδρέου.

 

Το σχολείο μας χρειάζεται τη δική του επανάσταση

Στην ομιλία της με θέμα: «Οι αξίες της ΕΕ και η σημασία τους για το σύγχρονο κόσμο», η κ. Κράτσα αναφέρθηκε καταρχήν στους νέους θεσμούς που προστίθενται στην Ένωση μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και μίλησε για τη ρήτρα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών –μελών, το ανθρωποκεντρικό όραμα της ενωμένης Ευρώπης, αλλά και την καλλιέργεια των ειρηνικών σχέσεων των κρατών μεταξύ τους, αλλά και με τις γειτονικές χώρες. Σχετικά με την εκπαίδευση εξήγησε ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να επέμβει και να οργανώσει ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά μπορεί να επέμβει και να διαμορφώσει τις αξίες που πρέπει να εντάσσονται στην ευρωπαϊκή παιδεία, έτσι ώστε το σχολείο να γίνει καθημερινό εργαστήρι κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Δεν παρέλειψε, βέβαια, η κ. Κράτσα να τονίσει την ανάγκη εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα από ‘πάνω ως κάτω’ και το έλλειμμα παιδείας στη χώρα μας και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «το σχολείο μας χρειάζεται τη δική του επανάσταση».

 

Με τα φώτα στους νέους και από τους νέους

Η κ. Παλιαδέλη ξεκίνησε την ομιλία της αναφέροντας τις δράσεις στις οποίες συμμετέχει και σχετίζονται με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και ανέπτυξε τις εντυπώσεις της στο χώρο αυτό τόσο μέσω της φρέσκιας πορείας της –πρώτη φορά εκλέχθηκε ευρωβουλευτής- στην Ευρωβουλή, όσο και μέσα από το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως επί μακρώ καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μίλησε για την επιτυχία που παρουσίασε αρχικά το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus και παρατήρησε ότι μειώθηκε το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Τα φαινόμενο, εξήγησε η ομιλήτρια, καταδεικνύει μία αγωνία προς το ατομικό από μέρους των νέων και γι’ αυτό τόνισε ότι βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην κοινωνική συνοχή και, ακόμη περισσότερο, στη συμμετοχή των νέων. Μάλιστα, σχετικά με την απουσία των νέων από το πολιτικό γίγνεσθαι η κ. Παλιαδέλη επισήμανε: «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια άσχημη φάση λόγω της τερατικής ενδυνάμωσης της πολιτικής παρέμβασης στα πανεπιστήμια».

 

Τέλος, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο επικείμενο Σπίτι Ευρωπαϊκής Ιστορίας που θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα φιλοξενεί ιστορικά γεγονότα-ορόσημα της πορείας των Ευρωπαϊκών χωρών. Ερωτήσεις και προτάσεις πάνω στο εγχείρημα διατυπώθηκαν στο τέλος της ομιλίας από τους παρευρισκόμενους.

 

Ενημέρωση αλλά και διάδραση με τους Ευρωπαίους πολίτες

Οι ομιλήτριες προέβησαν και σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, στις οποίες δεν παρέλεψαν να αναφερθούν στην αξιόλογη πολιτιστική ανάπτυξη της Ξάνθης, αλλά και στη συμβολή της κ. Βιργινίας Τσουδερού σ’ όλη αυτή την προσπάθεια. Η κ. Κράτσα δήλωσε: «Θεμελιώδης αξία της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που το διαδίδει σ’ όλο τον κόσμο, και σ’ αυτό το ΕΚ είναι πρωτοπόρο. Η ΕΕ θέλει την Ελλάδα σύγχρονο εταίρο, δυναμικό, αποτελεσματικό λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε δυνατότητα των Ελλήνων». Η κ. Παλιαδέλη έστειλε το μήνυμα ότι: «πρέπει να στηρίξουμε την ΕΕ, γιατί είναι η μόνη μας διέξοδος, και να προσπαθήσουμε οι Έλληνες να ανεβάσουμε την μάλλον λίγο πεσμένη εικόνα των Ελλήνων στην Ευρώπη. Έχω την αίσθηση ότι είναι εύκολα αναστρέψιμη γιατί δεν είμαστε ένας λαός που αδιαφορεί. Έχουμε δώσει και δείγματα καλύτερα. Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο, ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί. Αυτό που αναμφίβολα χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση είναι μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ ΕΚ με βουλή, υπουργεία και της μόνιμης ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για την προώθηση των ελληνικών ζητημάτων και τη βελτίωση οργάνωσης της ΕΕ».

Ο κ. Τάτσης, τέλος, ευχαρίστησε τις ομιλήτριες για την παρουσία τους στην εκδήλωση και επεσήμανε τις ικανότητες και τη δυ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…