Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Θέτει θέμα «τουρκικής» και «μακεδονικής» μειονότητας

Θέτει θέμα «τουρκικής» και «μακεδονικής» μειονότητας

0

.Καταιγισμό… εκθέσεων δέχεται αυτό τον καιρό η χώρα μας και όλες έχουν επισημάνσεις που αφορούν στην μειονοτική πολιτικής τους. Μετά την έκθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Χάμαμπεργκ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μια νέα έκθεση, της Γκέι Μακ Ντούγκαλ της λεγόμενης «ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος» του ΟΗΕ, θέτει θέμα «τουρκικής» και «μακεδονικής» μειονότητας και παραβίασης βασικών δικαιωμάτων τους, προβάλλοντας μια δραματική εικόνα καταπίεσης και υποδεικνύοντας… εγκατάλειψη «πεπαλαιωμένων» συνθηκών (μεταξύ αυτών και της Λοζάννης) και υιοθέτηση νέου μοντέρνου πλαισίου για τα ζητήματα των μειονοτήτων.
Η κ. Γκέι ΜακΝτούγκαλ, που είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο (με περιοδείες στη Θράκη και σε «κοινότητες» της Φλώρινας), στην έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιήθηκε στη 10η Διάσκεψη του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που διεξάγεται στη Γενεύη, παρουσιάζει, υποτίθεται, καταγραφικά όλους τους ισχυρισμούς των ακραίων στοιχείων της μειονότητας στη Θράκη, αλλά φαίνεται ότι ο «στόχος» της είναι η έγερση και η νομιμοποίηση των ισχυρισμών περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
Οι συστάσεις – Οι παλιές συνθήκες…
Στα συμπεράσματα και στις συστάσεις της έκθεσης, η κ. Μακ Ντούγκαλ καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την αντιπαράθεση για το εάν υπάρχει μακεδονική ή τουρκική μειονότητα και να εστιάσει πλήρως την προσοχή της στην προστασία των δικαιωμάτων του αυτοπροσδιορισμού, της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι γι αυτές τις κοινότητες».
Και, μάλιστα, η κατά τα άλλα «ανεξάρτητη εμπειρογνώμων» χαρακτηρίζει ως παρωχημένες τις αντιλήψεις για καθορισμό των μειονοτικών ζητημάτων από… παλιές διεθνείς συνθήκες, αναφερόμενη φυσικά στη Συνθήκη της Λοζάνης, προτείνοντας την υιοθέτηση μόνο του νέου «μοντέρνου» πλαισίου, τη δική τη «μοντέρνα» αντίληψη…
Περιγράφοντας σχεδόν μια αλγεινή εικόνα των μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, η κ. ΜακΝτούγκαλ προβάλλει την εντύπωση ότι υπάρχει καθεστώς καταπίεσης και φόβου στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία…
«Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής εθνικής μειονότητας που ζει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία… Διαδοχικές κυβερνήσεις ακολουθούν πολιτική απόρριψης της εθνικής μακεδονικής κοινότητας και της μακεδονικής γλώσσας, η οποία δεν αναγνωρίζεται, ούτε διδάσκεται…», αναφέρει η έκθεση.
Καλεί για την ελεύθερη χρήση του όρου «τουρκικός»
Όσον αφορά τα υπόλοιπα σκέλη της έκθεσης, η κ. Μακ Ντούγκαλ ομιλεί για τη «μουσουλμανική μειονότητα» της Θράκης, τη μόνη όπως τη χαρακτηρίζει μειονότητα που αναγνωρίζει επισήμως η Ελλάδα, καθώς και για τους Ρομά. Καλεί για την ελεύθερη χρήση του όρου «τουρκικός» σε διάφορες ενώσεις, ενώ εμμέσως ζητεί την εκλογή μουφτή, εφόσον αυτός περιορίζεται στα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ζητεί επίσης βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά. Έχει ενδιαφέρον ότι ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει για να υποστηρίξει την αναγνώριση «τουρκικής μειονότητας» είναι η ύπαρξη του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή και η ανάμειξή του στις υποθέσεις της μουσουλμανικής μειονότητας!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…