Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Εποχή «ισχνών» αγελάδων στην κτηνοτροφία

Εποχή «ισχνών» αγελάδων στην κτηνοτροφία

0

Σε εποχή «ισχνών» αγελάδων βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι και κατ’ επέκταση η ελληνική κτηνοτροφία. Τα προβλήματα χρονίζοντα και πολλά που γιγαντώνονται με την περίοδο της οικονομικής κρίσης καθώς η μείωση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει άμεση συνέπεια τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Η πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη (Παρασκευή 27 Μαρτίου) με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Παναγιώτη Πεβερέτο, για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία)
απέβη άκαρπη – σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων κ. Παναγιώτη Πεβερέτο – που όπως δηλώνει στο «Ε» ότι «έφυγαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς δεσμεύσεις εκ μέρους του Σωτήρη Χατζηγάκη» παρότι προειδοποίησαν ότι ήδη πολλοί συνάδελφοί τους εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους, και ότι οι έλληνες καταναλωτές θα φτάσουν να πίνουν μόνο εισαγόμενο γάλα.
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι
Οι τιμές σε αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα δεν ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση τους παραγωγούς: «οποιαδήποτε τιμή κάτω των 0,37-0,38 ευρώ/κιλό για το φρέσκο αγελαδινό γάλα σημαίνει «θάνατος» του παραγωγού. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις για την εκτροφή των ζώων. Αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι να αγοράζουν την τροφή για τα ζώα τους. Και το κόστος τροφής αποτελεί περίπου το 70% του κόστους παραγωγής ενός κιλού γάλακτος ή κρέατος».
Απ’ την πλευρά της η Κομισιόν αποκλείει κάθε ενδεχόμενο νέων μεταρρυθμίσεων στις ποσοστώσεις του αγελαδινού. Συγκεκριμένα η Επίτροπος Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ απέκλεισε στη διάρκεια του πρόσφατου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες το αίτημα των πέντε κρατών μελών (Γερμανία – Αυστρία – Ουγγαρία – Σλοβακία – Σλοβενία), που υποστηριζόταν και από άλλες εθνικές αντιπροσωπείες, για επανεξέταση των μεταρρυθμίσεων στο αγελαδινό γάλα, οι οποίες υιοθετήθηκαν με τις αποφάσεις του ελέγχου υγείας (check up) της ΚΑΠ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Άσχημα είναι και τα πρώτα "μαντάτα" ενόψει του Πάσχα, για την τιμή του αρνιού το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στα περσινά επίπεδα (2,80 το κιλό ζωντανά, 4.50 σφάγιο) τιμές που δεν ικανοποιούν τους κτηνοτρόφους.
«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αφήσει την κτηνοτροφία , ένα πρωτογενή τομέα απροστάτευτο. Ο κ. Χατζηγάκης μας είπε αοριστίες ότι θα επιδοτηθούμε από το Δ’ΚΠΣ …Ζήσε Μάη…την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται…κλείνουν μονάδες», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Πεβερέτος, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο πρώην υπουργός κ. Κοντός ήταν πιο κοντά στους κτηνοτρόφους και βαθύς γνώστης των προβλημάτων και ότι έκανε κάποιες προσπάθειες στήριξης της κτηνοτροφίας σε αντίθεση με τον κ. Χατζηγάκη: «Με τον κ. Κοντό οι πόρτες του υπουργείου ήταν ανοιχτές για μας. Έκανε προσπάθειες όπως με την καθιέρωση των ζυγιστικών που όμως ακόμη εκκρεμούν ή με το θέμα της επιδότησής μας από τον ΕΛΓΑ. Ο κ. Χατζηγάκης μας αφήνει απροστάτευτους…»
Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων
«Είμαστε σε οριακό σημείο κι αν δεν δοθούν πραγματικές λύσεις σε προβλήματα αιχμής, όπως είναι η οικονομική στήριξη του κλάδου, με αποτελεσματικά μέτρα, και όχι με "ψίχουλα", είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε κοινωνική έκρηξη και σταδιακή εγκατάλειψης της υπαίθρου», δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Παπαδόπουλος.
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου έθεσαν στον Υπουργό μια σειρά από αιτήματα των κτηνοτρόφων, θεσμικά, αναπτυξιακά και κυρίως οικονομικά, που χρονίζουν κι έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, όπως η κάλυψη από το Ελληνικό Δημόσιο των άτοκων δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του, το «πάγωμα» των υπόλοιπων δανείων για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος και τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 50 ευρώ/προβατίνα και αίγα και 250 ευρώ//αγελάδα και χοιρομητέρα.
Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η απάντηση των κτηνοτρόφων είναι η αγωνιστική διάθεση για τη διεκδίκηση της επιβίωσής τους, μια και οι αγρότες ικανοποιήθηκαν στο 150% των αιτημάτων τους.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος καλεί τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας στη συγκέντρωση που πρόκειται να διοργανώσει στην Αθήνα στις 6/4/2009, ζητώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Κυβέρνηση ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες για λήψη άμεσων μέτρων στο χρονικό αυτό διάστημα, καθώς η κτηνοτροφία, ένας από τους πιο κρίσιμους κλάδους της πραγματικής οικονομίας περνά δύσκολες στιγμές και ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
Δηλώσεις του υπουργού κ. Χατζηγάκη
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος των δύο συναντήσεων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε τα εξής:
«Είχαμε μια πολύωρη συζήτηση με δύο συνδέσμους της κτηνοτροφίας, με τον "Σύνδεσμο της Ελληνικής Κτηνοτροφίας" και με την "/Ένωση Ελλήνων Κτηνοτρόφων". Συζητήσαμε διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κτηνοτροφία, ένα μέρος από τα οποία, πράγματι, είναι υπαρκτά.
Το πρόβλημα της κτηνοτροφίας είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Πριν από δύο μέρες που ήμουν στην Ε.Ε. στο Συμβούλιο Υπουργών, συζητήσαμε κυρίως τα θέματα κτηνοτροφίας.
Σήμερα τέθηκαν τα ίδια ζητήματα στα οποία είπα ότι υπάρχει μια σειρά κοινών υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στο ζύγισμα, τη λήψη ορισμένων μέτρων που αφορούν στο γάλα και θέματα που έχουν άμεση σχέση με την κτηνοτροφία. Υπάρχουν κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες προωθούνται με τις οποίες θα λύσουμε τα ζητήματα αυτά όπως και αυτά των ενοποιήσεων. Βέβαια, τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά. Μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα τα προσεγγίσουμε, ώστε πράγματι να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα.»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…