«Ανθεί» στη χώρα μας η «μαύρη» εργασία καθώς σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιστοιχεί στο 20 % του ΑΕΠ και αυτό την κατατάσσει στην δεύτερη θέση μετά τη Βουλγαρία (35% του ΑΕΠ) μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.
Μεγάλο ποσοστό «μαύρης» εργασίας στην Ξάνθη σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έρευνας το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Μακεδονία και στην Θράκη. Οργιάζει η «μαύρη» εργασία, κυρίως στα εποχικά επαγγέλματα. Το 25% φτάνει το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στην Καβάλα ενώ στην Ξάνθη στο γεωργικό τομέα, στις βιοτεχνίες, αλλά και στους χώρους διασκέδασης παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας .Στην ευρύτερη περιοχή έχει προσέλθει το τελευταίο διάστημα νέο «κύμα» αδήλωτων εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίοι εργάζονται έναντι «πινακίου φακής» στα χωράφια, αλλά και στις μικρές βιοτεχνίες του νομού. Επίσης, στις καφετερίες της Ξάνθης δεκάδες άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, εργάζονται ανασφάλιστα.
70% στην Κομοτηνή
Ακόμα και το 70% φτάνει το ποσοστό της «μαύρης» εργασίας στην Κομοτηνή, κυρίως στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών. Το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στον Έβρο ξεπερνά το 30%. Oι περισσότεροι ανασφάλιστοι εργάτες δουλεύουν σε τουριστικά επαγγέλματα, αλλά και σε χωράφια.
Αιτίες: Η ανεργία και η ανάγκη για μεροκάματο…
Ως αιτίες που οδηγούν χιλιάδες εργαζομένους στην «μαύρη» εργασία είναι ο εφιάλτης της ανεργίας και η ανάγκη για το μεροκάματο. Δουλεύουν χωρίς ένσημα και ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και κάτω από άθλιες συνθήκες τις περισσότερες φορές αφού πολλοί από αυτούς εξαναγκάζονται να εργαστούν για «ψίχουλα» μέχρι και 15 ώρες την ημέρα. Παράλληλα την «μαύρη» εργασία η ελλιπής στελέχωση της Επιθεωρήσεις Εργασίας που παρότι επανειλημμένως έχει τεθεί ως αίτημα μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί και υπάρχουν 3 Επιθεωρητές εκ των οποίων ο ένας έχει πάρει απόσπαση στη Θεσσαλονίκη.
Πρόεδρος Ε.Κ.Ξ. Σπύρος Παπαχρήστου: «Δεν έχουμε μαύρη εργασία γιατί δεν έχουμε …εργασία στην Ξάνθη…»
Την έρευνα της Ευρωπαϊκής επιτροπής που δείχνει ότι το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας ανθεί στην Ξάνθη αντικρούει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου, ο οποίος δηλώνει στο «Ε» ότι: « η «μαύρη» εργασία παρατηρείται σε περιοχές που υπάρχουν γεωργικές δουλειές ή δουλειές σε εργοστάσια και στην Ξάνθη δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο…»
Επιπρόσθετα δε σημειώνει ότι στην Ξάνθη δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό οικονομικών μεταναστών. Με δεδομένη όμως την ελλιπή στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και της έλλειψης ανάλογης έρευνας από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, τούτο πως στοιχειοθετείται;
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr