Η δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης εκφράζεται μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Ο.Τ. Α που αριθμεί ως μέλη 150 δήμους της χώρας και στο οποίο συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά ο δήμος Ξάνθης, εκπροσωπούμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Χρηστίδη. Το Διαδημοτικό Δίκτυο διοργανώνει το 5ο ετήσιο συνέδριό του που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), στο Δήμο Πειραιά, στις 3 και 4 Απριλίου με θέμα: «Η πρόληψη για την υγεία, αρμοδιότητα των Ο.Τ.Α.» στο οποίο εις εκ των ομιλητών θα είναι ο κ. Χρηστίδης ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Εκστρατεία ενημέρωση του Δ.Δ.Υ. για την Ηπατίτιδα Β στη Θράκη».
Ο κ. Χρηστίδης στην ομιλία του πρόκειται να αναφερθεί στις δράσεις του Δικτύου στη Θράκη καθώς επίσης και να παραθέσει και ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ηπατίτιδα Β’ βασιζόμενος σε έρευνα του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ξάνθης.
Δράσεις του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας στη Θράκη
Το Δ, Δ. Υ, στα πλαίσια των σκοπών του, διοργάνωσε επιστημονικές συναντήσεις ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα Β με τίτλο: « ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β Σιωπηλός κίνδυνος – Μάθε και Προφυλάξου» στην ΘΡΑΚΗ και συγκεκριμένα στους Δήμους Ξάνθης – Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τους ίδιους τους Δήμους. Την Τετάρτη 29-10-2008 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, την Πέμπτη 6-11-2008 στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Δ. Κομοτηνής και την Τετάρτη 12-11-2008 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης με θέμα την Ηπατίτιδα Β, μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσο που παρουσιάζει έξαρση ενώ υπάρχουν μέτρα προφύλαξης, διακεκριμένοι γιατροί με πολύχρονη εμπειρία στη μελέτη και αντιμετώπιση της ασθένειας, ενημέρωσαν εκατοντάδες πολίτες της περιοχής μεταξύ αυτών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομαρχιακών Νοσοκομείων, Προσωπικό των Ι.Κ.Α., Νοσηλευτικών Σχολών, κοινωνικών φορέων (Αιμοδότες, Ερυθρός Σταυρός, ΚΑΠΗ, Βρεφονηπιακοί-Παιδικοί Σταθμοί κ.α.), συλλόγων ( καρκινοπαθείς, ΑΜΕΑ), εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων καθώς και των Μ. Μ. Ε. Επί πλέον διοργανώθηκε Ενημερωτική Εκστρατεία για 20 συνεχόμενες ημέρες για την Ηπατίτιδα Β στους Δήμους και των τριών Νομών της Θράκης κατά την περίοδο 24-11-2008 έως 13-12-2008 με την συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Δ. Π. Θ.
Ειδικά διαμορφωμένο όχημα τύπου ΒΑΝ με έντυπο υλικό εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ και την παρουσία εξειδικευμένων γιατρών καθώς επίσης και με την βοήθεια αρμοδίων τοπικών φορέων ( Δήμοι, Ερυθρός Σταυρός κ α.) ενημέρωσαν χιλιάδες πολίτες, σταθμεύοντας σε κεντρικές πλατείες, λαϊκές αγορές και άλλα κεντρικά σημεία, όλο το 24ωρο, σε πόλεις, χωριά και οικισμούς των τριών Νομών αφού είχε προηγηθεί ενημέρωση όλων των κατοίκων από τα Μ.Μ.Ε., έχοντας στόχο εκτός την επιστημονική ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση
των κατοίκων. Συνολικά στους τρεις Νομούς διανεμήθηκαν 19.280 έντυπα, 745 άτομα έλαβαν εξειδικευμένη ενημέρωση από τους υπεύθυνους ιατρούς, ενώ ο σύλλογος Αιμοδοτών Ξάνθης εμβολίασε τα μέλη του.
Στοιχεία της έρευνας του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ξάνθης για την Ηπατίτιδα Β – Διπλάσιο το ποσοστό στο νομό μας
Σύμφωνα με έρευνα του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ξάνθης που διενεργήθηκε στο Νομό Ξάνθης σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 κατοίκων από όλες τις περιοχές του Νομού, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ποσοστό 4,5% του γενικού πληθυσμού ότι έχει έρθει σε επαφή με τον ιό της Ηπατίτιδας Β σε αντίθεση με τον μέσο πανελλαδικό όρο που είναι 2%.Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν από στοιχεία της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου για την τελευταία διετία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που είχαν θετικό αυστραλιανό αντιγόνο (ιός της Ηπατίτιδας Β) δεν το γνώριζαν. Το γεγονός ότι η νόσος είναι ασυμπτωματική στα πρώτα στάδια και όταν παρουσιάζει συμπτώματα είναι συνήθως στα τελευταία στάδια, την καθιστά σιωπηλή αλλά παράλληλα και σοβαρή απειλή για την υγεία. Η Ιατρική Σχολή του Δ. Π. Θ. αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει μια επιδημιολογική μελέτη για την Θράκη, ώστε να υπάρχουν ακριβή νούμερα τα οποία και θα παρουσιάσει προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να καταστήσει εμφανές το πρόβλημα, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Ο προβληματισμός πάντως υπάρχει για την περιοχή της Θράκης και είναι προβληματισμός που στηρίζεται σε ενδεικτικές μελέτες που δείχνουν υψηλό ποσοστό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 φορείς Ηπατίτιδας Β και εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 20% από αυτούς θα πεθάνουν από την ασθένεια.
Το 5ο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας O.T.A.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες σε σχέση με την υγεία και την πρόληψη :
– Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον προϋπολογισμό της υγείας και της πρόνοιας
– Ο ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην προαγωγή της υγείας
– Υγεία Α΄μέρος: πρόληψη, τρόπος ζωής
– Υγεία Β΄μέρος: κακοήθεις όγκοι στις γυναίκες: πρόληψη και αντιμετώπιση
– Προγράμματα πρόληψης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης, θα παρουσιάσει με τη λήξη των εργασιών, τη σύνοψη και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.
Το 5ο Πανελλήνιο συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α., θα είναι ανοιχτό προς το κοινό και αναμένεται η προσέλευση άνω των 500 συνέδρων, αντιπροσώπων των Δήμων – Μελών του, εκπροσώπων φορέων υγείας, φοιτητών και σπουδαστών ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων, μελών τοπικών φορέων και πολιτών που ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr