Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Παπανδρέου καλεί Μάντατζη σε «απολογία»!

Παπανδρέου καλεί Μάντατζη σε «απολογία»!

0

Σε κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ τείνει να εξελιχθεί η εκλογή του βουλευτή του κ. Τσετίν Μάντατζη αφού ο ίδιος σταδιακά αλλά σταθερά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του περί «τουρκισμού» της μειονότητας εξακολουθεί να δημιουργεί πολιτικές αναταράξεις στο κόμμα του αλλά και σ’ όλο το πολιτικό σκηνικό σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται κατά ήπιο χαρακτηρισμό «δύσκολες»!
Συνεχίζονται οι προκλήσεις Μάντατζη
Μετά το μήνυμα που απηύθυνε στην Τουρκία μέσω της ομιλίας του στην Κομοτηνή που κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευσε το «Ε», όπου καλούσε ως βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου την Τουρκία να διεκδικήσει την μειονότητα της Θράκης, θέμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας την τακτική του…θαψίματος κάτω απ’ το χαλί και απλά έγιναν κάποιες επισημάνσεις στον κ. Μάντατζη, την ίδια στιγμή που το θέμα έφτασε στη Βουλή , όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, νέες δηλώσεις του σε συλλυπητήρια επιστολή με αφορμή το θάνατο του τούρκου πρόξενου Γκιουκτούς Ακτάν που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Γκιουνδέμ» Κομοτηνής όπου ο κ. Μάντατζη κάνει λόγο για «Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους», ανάβουν φωτιές στο ΠΑΣΟΚ που βλέπει πλέον ότι δεν έχει περιθώρια να… στρουθοκαμηλίζει!
Παπανδρέου καλεί Μάντατζη σε «απολογία»!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε» το θέμα το χειρίζεται ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Παπανδρέου, ο οποίος και κάλεσε τον κ. Μάντατζη σε «απολογία»! Δεν είναι γνωστό αν η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για χθες πραγματοποιήθηκε τελικά καθώς από το γραφείο του βουλευτή στην Ξάνθη χθες διαβεβαίωναν ότι ο βουλευτής είναι στην Ξάνθη. Ο ίδιος δεν απαντά σε καμιά κλήση!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το ΠΑΣΟΚ επιχειρηθείτε μια εξομάλυνση της κατάστασης προφανώς με κάποια διορθωτική δήλωση (η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν έγινε για τις προηγούμενες δηλώσεις) καθώς θεωρούνται εξαιρετικά σοβαρά, τα όσα είπε ο κ. Μάντατζη ειδάλλως, εξετάζεται και η αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα καθώς μέσα στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο ….κόμπος έχει φτάσει στο χτένι!
Παραίτηση Μάντατζη από την Συμβουλευτική Επιτροπή
Ως εξέλιξη εκτονωτική της κατάστασης εκλαμβάνεται η παραίτηση του κ. Μάντατζη – έγινε γνωστό την Παρασκευή – από την προεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας και για το λόγο αυτό εσπευσμένα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στην Κομοτηνή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι…δαμόκλεια σπάθη του ΠΑΣΟΚ πέφτει και στον βουλευτή Ροδόπης κ. Χατζηοσμάν ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα πεισθεί να μην είναι υποψήφιος για πρόεδρος. Ωστόσο το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον κ. Μάντατζη στο ΠΑΣΟΚ και υπάρχουν φωνές για αποπομπή του παρότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους. Έτσι αρκέστηκε στην πολιτική αποδοκιμασία προκειμένου να μην πάρει άλλες διαστάσεις το θέμα:«Μία μειονότητα υπάρχει στην Ελλάδα και αυτή είναι η μουσουλμανική μειονότητα», «το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι καθαρά ατομικό, άρα οι δηλώσεις αυτές κατά κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ».
Οι δηλώσεις Μάντατζη στη Βουλή
Τα θέμα ήλθε στη Βουλή και αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ . Ο Αστ. Ροντούλης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του κ. Μάντατζη ως «πρόσκληση επέμβασης της Άγκυρας στα εσωτερικά της ελληνικής επικράτειας».
Την άποψη ότι είναι λάθος να αναπαράγονται τέτοιου είδους δηλώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη, λέγοντας πως «δεν έχουμε κανένα λόγο να αναπαράγουμε τις όποιες ανοησίες, κακοήθειες και προκλήσεις του οιουδήποτε εξ αυτών».
Πρόσθεσε πάντως πως «στην Ελλάδα σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες και δεν στερούμε από κανέναν το δικαίωμα να πει τι πιστεύει, τι Θεό λατρεύει, πού ανήκει και πού δεν ανήκει».
Ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Α. Λοβέρδος, τόνισε μεν πως η δήλωση είναι δυσάρεστη, διευκρίνισε ωστόσο ότι η αναπαραγωγή της στο Κοινοβούλιο δεν βοηθά. Με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ καταδικάζει τις προκλητικές δηλώσεις του μουσουλμάνου βουλευτή σημειώνοντας ότι: «Ο συγκεκριμένος λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό σαν ενεργούμενο της Άγκυρας και μια απλή διαγραφή του από τον κομματικό φορέα που ανήκει δεν λύνει το πρόβλημα. Δυστυχώς οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ τόσο σε νομαρχιακό επίπεδο (Καραχασάν) όσο και κοινοβουλευτικό (Τσετίν Μαντατζή) δίνουν βήμα αμφισβήτησης στην Άγκυρα της εδαφικής και εθνικής μας ακεραιότητας. Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση με την συνεχή υποχωρητικότητα τους απέναντι στη Τουρκία έχει επιτρέψει την εξάπλωση τέτοιων φαινομένων. Σταματήστε τους τώρα πριν καταφέρουν το καίριο χτύπημα στο αμυντικό άξονα στυλοβάτη του ελληνισμού Κύπρο – Αιγαίο – Θράκη».
«Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει για την επιλογή του …»!
Το τοπικό ΠΑΣΟΚ τηρεί αποστάσεις καθώς το θέμα έχει πάρει άλλες διαστάσεις που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές και την ίδια στιγμή που ο κ. Μάντατζη έχει κλειστά τα τηλέφωνα ενώ το επιμύθιο γράφει ο εκδότης της πομακικής εφημερίδας «Natpres» και μέλος του συλλόγου Πομάκων Ξάνθης κ. Σεμπαϊντήν Καραχότζα: «Ο κ. Μάντατζη μυρίστηκε εκλογές και μ’ αυτές τις κινήσεις προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους. Την κύρια ευθύνη γι’ αυτά τα φαινόμενα την έχουν τα κόμματα που δεν επιλέγουν υποψήφιους από την μειονότητα που δεσμεύονται δημοσίως για τις θέσεις τους για την μειονότητα και συνεπώς αν εκλεγούν και ακολουθήσουν τη γραμμή του Προξενείου αυτοαναιρούνται. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει για την επιλογή του …»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …