Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Άλλα λέει η εγκύκλιος άλλα η Πολεοδομία;

Άλλα λέει η εγκύκλιος άλλα η Πολεοδομία;

0

Βιάστηκαν να χαρούν οι μηχανικοί και οι εργολάβοι της περιοχής μας, βιάστηκαν να ανακουφιστούν οι πολίτες που θέλουν να κτίσουν ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή και ήταν αναγκασμένοι να  περιμένουν περίπου 1 χρόνο να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα της έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Πολεοδομία της νομαρχίας, που είχε «μπλοκάρει» εξαιτίας της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών ( Αρ. 39/2525 – 8 2008 Αρ. Πρωτ. 53125), που αφαιρούσε το δικαίωμα στους δημάρχους να παρέχουν Βεβαιώσεις χρησικτησίας σ’ όσους δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας. 

Βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και οι πολιτικοί μας που παρότι μέχρι πρότινος δήλωναν «αναρμόδιοι» και με την έλευση νέας εγκυκλίου (16 Ιουνίου 2009 Αρ. Πρωτ. 38114) δήλωσαν ότι συνέβαλλαν στην επίλυση του προβλήματος!

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία πολιτών  – μηχανικών

Το πρόβλημα παραμένει, άδειες από την Πολεοδομία δεν εκδίδονται καθώς οι δήμαρχοι αρνούνται να  υπογράφουν «Βεβαιώσεις χρησικτησίας» εξαιτίας μιας συγκεχυμένης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την αναντιστοιχία που παρατηρήθηκε μεταξύ του εγκυκλίου 39/20 του Υπουργείου Εσωτερικών και τ ης ανακοίνωσης από την Πολεοδομία της Νομαρχίας προς τους δημάρχους και η οποία και περιπλέκει τα πράγματα.

Άλλα λέει η εγκύκλιος άλλα η Πολεοδομία;

Λέει η εγκύκλιος  39/20 του Υπουργείου Εσωτερικών: «Σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου ληφθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩΛΕ., οριστική απόφαση επί του ζητήματος και προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω δημιουργία των προβλημάτων που επισημαίνονται στα ανωτέρω σχετικά έγγραφα, θεωρούμε ότι είναι δυνατή η χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων από τους Δήμους και τις Κοινότητες, ως συνέβαινε μέχρι του χρόνου αποστολής της με αριθ. 39/2008 εγκυκλίου μας, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θα αναφέρονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, του οποίου ζητείται η υπαγωγή στις διατάξεις για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα. Αν το ακίνητο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με οδό και αριθμό, τότε η περιγραφή του μπορεί να γίνει με την ένδειξη «…ακινήτου του φερόμενου ως ιδιοκτήτη, «νομέα, κατόχου» ή με φωτογραφική απεικόνιση/ έκθεση φωτοερμηνείας που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος.

Λέει η Πολεοδομία της Νομαρχία προς τους Δημάρχους: «Επιτρέπεται η έκδοση ειδικών βεβαιώσεων των Δημάρχων και των Προέδρων Κοινοτήτων με την εξειδίκευση ότι : α) να εκδίδονται πρωτογενώς και

Β) να χορηγούνται αποκλειστικά προς απόδειξη του χρόνου δημιουργίας του οικοπέδου για την κατά παρέκκλιση αρτιότητά του, αθροιστικά με τα άλλα στοιχεία τη ιδίας εγκυκλίου του «…ακινήτου του φερόμενου ως ιδιοκτήτη νομέα κατόχου…»

Κάνουν πίσω οι δήμαρχοι εξαιτίας του «πρωτογενώς»

Κομβική φράση που δημιουργεί το όλο μπέρδεμα είναι η φράση: «να εκδίδονται πρωτογενώς». Κάποιοι δήμαρχοι λοιπόν δίνουν βεβαιώσεις δίνοντας μια …δική τους ερμηνεία στη φράση ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να την ερμηνεύσουν νομικά γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη μια βεβαίωσης που δεν στηρίζεται σε στοιχεία. Όπως ο δήμαρχος Μύκης και εκεί εστιάζεται το πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν αρχεία στο δήμο και ούτε τίτλοι ιδιοκτησίας στους δημότες λόγω της ιδιαιτερότητας του δήμου αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Πολίτες  – μηχανικοί  – Πολεοδομίακατάσταση Αλαλούμ

Δήμαρχοι, πολεοδομία, πολίτες και μηχανικοί σε… αλαλούμ κατάσταση και αποτέλεσμα όλων αυτών: Η παύση της οικοδομικής δραστηριότητας ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή που είναι πιο έντονο το πρόβλημα, ταλαιπωρία των πολιτών, εργασιακό πρόβλημα στους μηχανικούς.

Ενδεικτικά μας λέει δημότης του δήμου Μύκης που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του: «Έχει πόσο καιρό που ταλαιπωρούμαι  να κτίσω ένα σπίτι. Δεν μπορώ να βγάλω άδεια. Δεν μου δίνει βεβαίωση ο δήμαρχος. Πού  να τον βρω τον τίτλο…Πόσοι από δω έχουν τίτλους αφού μέχρι το ‘ 90 είχαμε μπάρες…»

Ιδού τι λέει ένας μηχανικός που προσπαθεί να διεκπεραιώσει μια άδεια για να κτίσει: «Είπαμε ότι θα προχωρήσει μετά την νέα εγκύκλιο αλλά τίποτε…Οι δήμαρχοι δεν δίνουν βεβαιώσεις γιατί δεν έχουν αρχεία…Θέτω όλους, δημάρχους, νομάρχη πολιτικούς, προ των ευθυνών τους. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα»

Από την Πολεοδομία της Νομαρχίας: «Εμείς αν έχουμε όλα το φάκελο με τα έγγραφα που ζητούνται βάσει του νόμου εκδίδουμε τις άδειες. Αν έχουμε τη Βεβαίωση από το δήμαρχο δεν υπάρχει πρόβλημα…Κάποιοι δήμαρχοι όμως αρνούνται να δώσουν Βεβαιώσεις…Δεν έχουμε ευθύνη, εμείς τηρούμε τον νόμο…»

Δια ταύτα:Μια νέα εγκύκλιος που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε η παλιά. Μια ερμηνεία της εγκυκλίου από την Πολεοδομία της Νομαρχίας που κάνει διστακτικούς τους δημάρχους ως προς τη χορήγηση Βεβαιώσεων, ένα έλλειμμα διοικητικής οργάνωσης στους δήμους και μια εξήγηση του νόμου με τη στενή του έννοια λόγω ευθυνοφοβίας από την Πολεοδομία, όλα αυτά γίνονται βρόχος για την οικοδομική δραστηριότητα ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή που ούτως ή άλλως είναι μειωμένη λόγω και της οικονομικής κρίσης

Μ’  άλλα λόγια: Ζητείται επειγόντως λύση!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…