«Ανοιχτές τιμές»  – Άδειες τσέπες!

0

Ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα η αλωνιστική περίοδος του βαμβακιού στο νομό μας και η περίοδος εισκομιδής του. Και ενώ η ΕΑΣ Λάρισας όρισε τιμή στα 31 λεπτά, η ΕΑΣ Ροδόπης στα 26 λεπτά, η ΕΑΣ Ξάνθης εφαρμόζει το σύστημα «ανοιχτής τιμής». Να σημειώσουμε ότι στο βαμβάκι είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται η μερική σύνδεση παραγωγής – επιδότησης και έχει μπει ένα πλαφόν για το νομό μας (μέσος όρος 180 κιλά το στρέμμα) που μπορεί να παραδώσει ο παραγωγός ώστε να έχει δικαίωμα επιδότησης. Και αυτό εφαρμόζεται προκειμένου να μην χαθεί η καλλιέργεια από τον νομό που ούτως ή άλλως θεωρείται προβληματική καθώς και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές αλλαγές, όπως λένε οι αγρότες «αργεί ν’ ανοίξει το βαμβάκι» αλλά στην ιδιαίτερα κοστοβόρα καλλιέργεια (πότισμα, σκαλίσματα , λιπάσματα κ.λ.π.).

Δεν συμφέρει το βαμβάκι…

«Το βαμβάκι στο νομό μας δεν αποδίδει πάνω από 250 κιλά το στρέμμα. Και 30 λεπτά να πάει η τιμή είναι 75 ευρώ το στρέμμα. Τα έξοδα (ποτίσματα εντομοκτόνα εργατικά χέρια κ.λ.π.) υπολογίζονται σε 25 ευρώ! Μας μένουν 50 ευρώ  καθαρά στο στρέμμα και 50 ευρώ η επιδότηση! Δεν καλύπτουμε ούτε τα έξοδά μας! Και 300 κιλά να έχεις με 23 λεπτά μπαίνει και 10 ευρώ μέσα …», υπολογίζει ο κ. Κωνσταντίνος Γλερίδη, αγρότης, βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων «Η Ενότητα».

Τα σιτηρά και το καλαμπόκι 10 κι 11 λεπτά  – Ας όψονται τα καρτέλ

Αυτό όμως που πραγματικά καίει τους αγρότες του νομούς μας όπως λέει ο κ. Γλερίδης δεν είναι τόσο το βαμβάκι που σαν καλλιέργεια είναι μειωμένη (περίπου 5.000 στρέμματα στο νομό) αλλά το καλαμπόκι για το οποίο δίνουν οι έμποροι 8 λεπτά  και η ΕΑΣ 11 λεπτά και τα σιτάρια που φέτος πούλησαν 10 λεπτά το κιλό και η τιμή της ΕΑΣ ήταν 11.20! «Κάποτε πουλούσαμε ένα κιλό σιτάρι και παίρναμε ένα κιλό ψωμί! Τώρα δίνουμε 20 κιλά σιτάρι για ένα κιλό ψωμί Αυτή είναι η καταστροφή του αγρότη», λέει ο κ. Γλερίδης και κάνει λόγο για στημένο καρτέλ από τους εμπόρους που διαμορφώνουν τις τιμές σ’ αυτά τα επίπεδα.

«Το καρτέλ είναι σε διεθνές επίπεδο. Οι τιμές διαμορφώνονται και από Βουλγαρία Ουκρανία, Ρουμανία», διατείνεται ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης που μας πληροφορεί ότι από την ΕΑΣ δεν έχουν γίνει ακόμη παραλαβές βαμβακιού και ότι σε πρώτη εκτίμηση δεν έχει πολλά στέμματα φέτος ο νομός και είναι ασύμφορη η λειτουργία των εκκοκκιστηρίων, όπως επίσης ότι είναι χαμηλές οι τιμές και ασύμφορη σαν καλλιέργεια για τους αγρότες.

«Πράσινες» ελπίδες

Τέλος ο κ. Γλερίδης που αντιμετωπίζει θετικά τα τρία πρώτα μέτρα που εξήγγειλε η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Μπατζελή (αύξηση σύνταξης στα 550 ευρώ 950 τα ζευγάρι, αύξηση επιστροφής ΦΠΑ και αύξηση επιδότηση στο πετρέλαιο) κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία του υπουργείου με τους αγρότες και αυτοί να προσπαθήσουν να δυναμώσουν τη φωνή τους με ενιαίους συνδικαλιστικούς φορείς.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομος 17χρονος Αλβανός μετέφερε 5 Πακιστανούς

Συνελήφθη 17χρονο …