Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Κεραυνός εν αιθρία» η περικοπή για το Δ.Π.Θ.

«Κεραυνός εν αιθρία» η περικοπή για το Δ.Π.Θ.

0

Με μία ανεξήγητη και σίγουρα ξαφνική απόφαση περικοπής της επιχορήγησής του, σχεδόν κατά το ήμισυ, τίθεται πλέον αντιμέτωπο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που έχει μία τέτοια απόφαση για ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος την περασμένη Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009 με τον υφυπουργό Παιδείας, κ. Σπύρο Ταλιαδούρο, και την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Γκοτσοπούλου, τους ανακοινώθηκε η μείωση, σε ποσοστό 43%, της χρηματοδότησης των υποδομών του Πανεπιστημίου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που εντάσσεται στις χρηματοδοτήσεις του Ε.Σ.Π.Α. Αυτό σημαίνει ότι από τα αρχικά 62 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συμφωνηθεί να εισρεύσουν στα ταμεία του Δ.Π.Θ., όπως είχαν συμφωνηθεί τόσο με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, όσο και με τον νυν Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτριο Σταμάτη, αλλά και με τον πρώην υπουργό Παιδείας, κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, τελικά θα φτάσουν μόνο τα 35 περίπου εκατομμύρια ευρώ! Αν τώρα σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός της μείωσης κατά 30% περίπου του αριθμού των φοιτητών του, που αποτελεί δείκτη αξιολόγησης για το ΥΠ.Ε.Π.Θ. για την χρηματοδότηση του τακτικού προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και του Τετραετή Προγραμματισμού του Δ.Π.Θ., γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η πραγματική μείωση των επιχορηγήσεων του Πανεπιστημίου είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η αντίδραση του Δ.Π.Θ.
Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, απασχόλησαν και ανησύχησαν πολύ την πανεπιστημιακή κοινότητα της περιοχής μας αλλά και συνολικά τους Θρακιώτες, δεδομένης της σημασίας αλλά και της αποστολής του Πανεπιστημίου, στην παρουσία του οποίου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη ολόκληρης της Θράκης, κάτι που αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός. Βεβαίως αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, αφού γνωστοποιεί το πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη, καλεί τον νυν υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, «να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα, αποκαθιστώντας τις όποιες λανθασμένες αποφάσεις έχουν ληφθεί, σχετικά με την χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Συγκλήτου.
Στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Ε», ο Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος στάθηκε στο ξαφνικό της απόφασης λέγοντας ότι «όχι μόνο ανατρέπεται με την απόφαση αυτή ολόκληρος ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου, αλλά αδυνατούμε να καταλάβουμε και το γεγονός ότι έχουν αλλάξει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει. Μάλιστα, επειδή ομολογουμένως τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί να αποδοθούν στο Δ.Π.Θ. από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ήταν αρκετά, είχαμε δεχθεί να υπάρξει μία σχετική περικοπή των κονδυλίων από το εθνικούς πόρους. Προσπαθήσαμε έτσι να δείξουμε κατανόηση στην πρόθεση του Κράτους να απορροφήσει περισσότερα κεφάλαια από Κοινοτικούς πόρους, εντάσσοντας και εμείς τα προγράμματά μας στο ευρωπαϊκό και όχι στο εθνικό σκέλος. είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι αυτή η απόφαση οδηγεί σε μία υποβάθμιση τόσο του Πανεπιστημίου όσο και του σημαντικού ρόλου που αυτό διαδραματίζει στην ακριτική Θράκη, βάζοντάς το ίδιο και κατ’ επέκταση την περιοχή μας σε δεύτερη μοίρα ανάπτυξης. Ελπίζω πως ο ίδιος ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα παρέμβει και θα αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη. Φυσικά από μέρους μας αυτό θα τεθεί υπόψη του υπουργού στην προγραμματισμένη σύνοδο των Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θέτοντάς του επίσης και το πρόβλημα της μη δυνατότητας χορήγησης από το Πανεπιστήμιο των επιδομάτων που λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ακριτικές δημόσιες υπηρεσίες και στο δικό του προσωπικό, κάτι που ίσχυε παλαιότερα, ώστε να σταματήσουν να είναι λιγότερο ελκυστικές οι θέσεις εργασίας για το προσωπικό που απασχολείται στο Δ.Π.Θ.».

Η απάντηση του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Διοικητικός Τομέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Κ.Π.Σ., του υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρεί σε διευκρινήσεις για το θέμα που ανέκυψε με την χρηματοδότηση του Δ.Π.Θ., γνωστοποιώντας τα παρακάτω:
«Η Εδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την από 22/6/2009 ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α., η κατανομή πόρων υπήρξε αποτέλεσμα απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου περί τα τέλη του 2006, για δέσμευση συγκεκριμένων προϋπολογισμών συνολικής δημόσιας δαπάνης ανά Κωδικό παρέμβασης (Κωδικοί Λισσαβόνας) και ανά Περιφέρεια. Βάσει αυτής της απόφασης το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη συνέχεια συνέταξε τους χρηματοδοτικούς πίνακες που συμπεριελήφθησαν στα εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Ειδικότερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον Κωδικό 75: «Υποδομές εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, των εξοπλισμών εργαστηρίων-βιβλιοθηκών και του λοιπού εξοπλισμού)», δεσμεύτηκε προϋπολογισμός συνολικής δημόσιας δαπάνης ύψους 95.824.769 ευρώ, για υποδομές εκπαίδευσης που αφορούν στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, την αρχική επαγγελματική κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση.
Tο Υπουργείο Παιδείας (το έτος 2008) λαμβάνοντας υπόψη, τα καθορισμένα ποσά με βάση τους προαναφερθέντες πίνακες του ΥΠ.ΟΙ.Ο, τα διαθέσιμα στοιχεία και τις προτεραιότητες για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές εκπαίδευσης, προσδιόρισε την ακόλουθη ποσόστωση στον διαθέσιμο προϋπολογισμό, για τον Κωδικό 75 στα Π.Ε.Π., ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και κατηγορία δαπάνης:
– Κτιριακά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 60%
– Εξοπλισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 10%
– Εξοπλισμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 25%
– Εξοπλισμός Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια βίου Μάθησης, 5%
Στη βάση των ανωτέρω και με προσδιορισμένες τις καταγεγραμμένες ανάγκες ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και κατηγορία δαπάνης, πραγματοποιούνται συναντήσεις διαβούλευσης με τις Περιφέρειες και, όπου απαιτείται, με τους εμπλεκόμενους επιτελικούς εκπαιδευτικούς φορείς (όπως τις περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους εκπροσώπους ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, κλπ), για την οριστικο&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Από εθιμικό βίωμα σε αναβίωση εθίμου

Ο «Κλήδονας»: Κάποτ&…