Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο»

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο»

0

Τα «Θυμίσματα» της Ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς που αντιστέκεται στο χρόνο και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά μέσα από την μουσική, το χορό και τις παραδόσεις αποτέλεσε το διακύβευμα της διοργάνωσης του 1ου Παιδικού – Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών χορών στην Ξάνθη την Κυριακή 3 Μαΐου στο «Αμοιρίδειο». Διοργανωτές η Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Αν. Μακ – Θράκης και ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, φορείς της ποντιακής χορευτικής δεινότητας, οι μικροί Πόντιοι από τους χορευτικούς συλλόγους των νομών Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, καλεσμένοι όλοι αυτοί που είναι ή νιώθουν Πόντιοι και τιμώμενοι ο αείμνηστος πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Γιώργος Ταβουλτσίδης και ο Ιωάννης Πενταζίδης.
Το νέο: Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη Βουλή της Ν. Αυστραλίας
Την έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδέα και τους στόχους της διοργάνωσης που όπως προαναφέρθηκε είναι η αδιάρρηκτη σχέση κάθε Πόντιου με τις ρίζες του και το χρέος της νεώτερης γενιάς να διατηρήσει αυτή την κληρονομιά. Και η μουσική και ο χορός που αποτελούν την έκφραση της ποντιακής ψυχής είναι το καλύτερο μέσο, όπως τόνισε η πρόεδρος του Σ.Πο. Σ. Αν.Μκ – Θράκης κα Χρύσα Μαυρίδου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντίων κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ο οποίος και έφερε ένα χαρμόσυνο νέο που αφορά τον αγώνα που δίνει σε διεθνές επίπεδο η Ομοσπονδία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους. Το νέο είναι ότι η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνώρισε την γενοκτονία των Ποντίων και στο άκουσμα του το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Ο κ. Παρχαρίδης είπε ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα και ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την δικαίωση.
Στη συνέχεια χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη καθώς και οι βουλευτές κ. Κοντός και Σγουρίδης. Ο κ. Κοντός είπε ότι παρότι Μικρασιάτης πάντα …ζήλευε τους ποντιακούς χορούς για τη δύναμη και τη ζωντάνια που αποπνέουν καθώς αντικατοπτρίζουν την ποντιακή ψυχή, ενώ ο κ. Σγουρίδης μίλησε για την ανάγκη της διατήρησης της παράδοσης και απέδωσε τα εύσημα για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του φεστιβάλ.
Και όταν σταμάτησαν τα λόγια πήρε τα …σκήπτρα η μουσική. Το κελάρυσμα της λύρας αντήχησε στο Αμοιρίδειο και μια πλημμυρίδα νιάτων με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές κατέκλυσε το χώρο και απέδειξε με τη χορευτική της δεινότητα ότι: «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες και Τσιμισκή τα κύρια θέματα

Τέσσερα ήταν τα β …