Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Την χαρακτική ή την αγαπάς ή δεν την αντέχεις»

«Την χαρακτική ή την αγαπάς ή δεν την αντέχεις»

0

Σε μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, συνοδεία κρασιού αλλά και κεριών, λόγω της «Ώρας της Γης» που συνέπεσε με την ώρα της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαρτίου 2009, στην γκαλερί – χώρο προβολής «Ορφέως 20», στην Παλιά Πόλη, η έκθεση έργων χαρακτικής της ζωγράφου και χαράκτριας, κας Κριστιάνας Ηλιοπούλου.
Πρόκειται για μία αναδρομική έκθεση έργων της καλλιτέχνιδας, η οποία γεννήθηκε στην Ρουμανία, αλλά εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια, μένει μόνιμα πλέον στη χώρα μας. Τα χαρακτικά που παρουσιάζονται καλύπτουν την σταδιοδρομία της από το 2000 μέχρι και σήμερα σε δυο κύκλους δημιουργίας . Τα έργα στα οποία χρησιμοποιεί τα κλασικά μέσα έκφρασης της χαρακτικής όπως η οξυγραφία, είναι το αποτέλεσμα της πρώτης περιόδου αναζητήσεων, όπου μέσα από τα ασπρόμαυρα και τα έγχρωμα έργα της «εικονογραφεί» τις προσωπικές της ιστορίες, γύρω από την ανθρώπινη φιγούρα και τις σχέσεις μεταξύ αυτών. Είναι παραμύθια που ξεδιπλώνουν τις εικόνες τους σε παράλληλες πραγματικότητες που μερικές φορές συμπίπτουν πάνω στην ίδια επιφάνεια χαρτιού. Η διάθεση είναι ονειρική, με έμφαση στα σουρεαλιστικά στοιχεία – σύμβολα, που αποτελούν το πρωταρχικό εικαστικό λεξιλόγιο της.
Ο δεύτερος κύκλος έργων αντιπροσωπεύει την τελευταία δουλειά της με τίτλο «Κάψουλες μνήμης», ένα κύκλο χαρακτικών-μονοτυπιών όπου προσπαθεί να δημιουργήσει κομμάτια Χώρου – Χρόνου μέσα από τα τυπωμένα μηνύματα της μνήμης της . Τα μονότυπα και η τεχνική της κολλαγραφίας προσφέρουν στην σκέψη και στην γραφή την δυνατότητα μιας πιο ελεύθερης και άμεσης έκφρασης των ερεθισμάτων. Η σύνθεση δημιουργείται από αλλεπάλληλα τυπώματα στην ίδια επιφάνεια , εναλλαγές σε διάφανα επίπεδα και έντονα χρώματα , στο φως και τη σκιά, χωρίς υπερβολικές αφηρημένες διαθέσεις.
Μιλώντας η ίδια η εικαστικός στο «Ε», διευκρίνισε ότι «η χαρακτική αφορά την δημιουργία μίας εικόνας μέσω της αποτύπωσης στο χαρτί μιας μήτρας από μέταλλο, στην οποία γίνεται η χάραξη από τον καλλιτέχνη. Γίνεται κατ’ αρχήν δηλαδή, η αποτύπωση του έργου του καλλιτέχνη στο «αρνητικό» του. Τα «σημάδια» που αφήνει ο καλλιτέχνης στη μεταλλική μήτρα, σαν τρόπο και μέσο έκφρασης, καθιστούν την χαρακτική ως ένα μοναδικό μέσο τέχνης, αφού ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να έχει καμία εικόνα του έργου του, πριν αυτό ολοκληρωθεί πλήρως και χωρίς φυσικά να μπορεί να κάνει καμία διορθωτική παρέμβαση σε αυτό. Ο τρόπος δημιουργίας των έργων δίνει την δυνατότητα στον καλλιτέχνη να κάνει όσα αντίτυπα του έργου θελήσει, όμως κανένα δεν θα είναι ακριβώς ίδιο με τα υπόλοιπα διότι καμία εκτύπωση της ίδιας μήτρας δεν μπορεί να είναι ίδια με τις άλλες, αφού όλες γίνονται με το χέρι. Αυτό ξεδιαλύνει και μία παρεξήγηση που υπάρχει με το αν η χαρακτική είναι όντως εικαστική τέχνη, κάτι που ξεκίνησε ακριβώς από την δυνατότητα δημιουργίας αντιτύπων». Αναφερόμενη στην ιστορική εξέλιξη της τέχνης της, η κα Ηλιοπούλου μας εξήγησε ότι η χαρακτική έχει τις βάσεις της στα πρώτα στάδια εμφάνισης της τυπογραφίας, ενώ τόνισε ότι την θεωρεί σε μεγάλο βαθμό λαϊκή τέχνη, δεδομένου ότι η δυνατότητα πολλαπλών εκτυπώσεων κάνει τα έργα πολύ πιο προσιτά στο ευρύ κοινό από άποψη κόστους, σε σχέση π.χ. με τα έργα ζωγραφικής. Όσον αφορά τους λόγους που την τράβηξαν στο συγκεκριμένο είδος τέχνης η κα Ηλιοπούλου στέκεται στην «στιγμή της αποκάλυψης», όπως η ίδια αποκαλεί την στιγμή που ο καλλιτέχνης έρχεται αντιμέτωπος με την οριστική μορφή του έργου του. «Είναι κάτι που γίνεται με μιας και όχι σταδιακά, όπως σε άλλα είδη τέχνης. Υπάρχει ένα στοιχείο έκπληξης για κάτι που είχε οραματιστεί, πάνω στο οποίο δουλεύεις για καιρό και το οποίο σπάνια καταλήγει να είναι ακριβώς όπως το φαντάστηκες. Είναι ένα είδος τέχνης που προσφέρεται για άτομα με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία, γι’ αυτό και είναι πολύ λίγοι οι καλλιτέχνες που ασχολούνται με την χαρακτική στην Ελλάδα. Είναι κάτι που είτε το λατρεύεις, είτε απέχεις ολοκληρωτικά από αυτό», διευκρινίζει σε απόλυτο τόνο η κα Ηλιοπούλου.
Αναφέροντας λίγα λόγια για την χαράκτρια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ασχολείται με την χαρακτική από τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια. Έχει πάρει τα πτυχία Ζωγραφικής και Χαρακτικής από την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα έτη 1997 και 2004 αντίστοιχα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας. Από το 1994 συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με περισσότερες από δέκα συμμετοχές, ενώ έχει κάνει και τρεις ατομικές εκθέσεις έργων της, με την πρώτη ήδη από το 1991.
Το 2004 βραβεύτηκε στην Τρίτη Μπιενάλε των φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, που έγινε στην Κρήτη, ενώ και το 2008 βραβεύτηκε στην Intercontinental Biennial of Small Graphics Inter – Art Aiud που έγινε στην Ρουμανία.
Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι η έκθεση των έργων της κας Ηλιοπούλου θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Απριλίου 2009, με ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και με το 25410 27966.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…