Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Βαδίζουμε από το καλό στο καλύτερο»

«Βαδίζουμε από το καλό στο καλύτερο»

0

Ευχαριστημένος είναι ο πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Ξ., κ. Μανόλης Φανουράκης από την εξέλιξη που είχε το φετινό ξανθιώτικο Καρναβάλι, η παρέλαση του οποίου αποτελεί και την ουσιαστική «βιτρίνα» του θεσμού των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Σε δηλώσεις του στο «Ε» στάθηκε στην μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην παρέλαση αλλά και στα μικροπροβλήματα που είχε η φετινή διοργάνωση.
Ερώτηση: Ποια είναι η γενική εκτίμηση και μια πρώτη αποτίμηση του φετινού Καρναβαλιού;
Απάντηση: Οι χιλιάδες επισκέπτες και οι χιλιάδες καρναβαλιστές φεύγοντας από την Ξάνθη πήραν μαζί τους ότι πιο ευχάριστο μπορούσαν να πάρουν μαζί τους από αυτή τη γιορτή. Όλοι τους είναι οι ουσιαστικοί πρεσβευτές αυτού του θεσμού. Πιστεύω ότι όλα πήγαν καλά. Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες καρναβαλιστές και δεκαπέντε άρματα παρέλασαν ενώ και οι επισκέπτες που το παρακολούθησαν ήταν χιλιάδες και αρκετοί περισσότεροι από πέρυσι.
Ερώτηση: Πόσοι επισκέπτες υπολογίζετε ότι παραβρέθηκαν;
Απάντηση: Προσωπικά υπολογίζω ότι ήταν πάνω από διακόσιες χιλιάδες οι επισκέπτες. Βέβαια για τους ακριβείς αριθμούς θα πρέπει να συνεννοηθούμε και με τους φορείς, το Κ.Τ.Ε.Λ., τον Ο.Σ.Ε. και την Τροχαία Ξάνθης, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την πλήρη αποτύπωση του αριθμού των επισκεπτών. Οποιαδήποτε μικροπροβλήματα πιστεύω ότι αντιμετωπίστηκαν επιτόπου. Η ουσία είναι ότι για μία ακόμη χρονιά συνεχίστηκε ο θεσμός, ο οποίος βαδίζει από το καλό στο καλύτερο, κάτι που μπορεί να το παρατηρήσει ο καθένας από εμάς.
Ερώτηση: Θεωρείτε δηλαδή μια επιτυχημένη διοργάνωση το «Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2009» απ’ όλες τις απόψεις;
Απάντηση: Όπως είπα και νωρίτερα υπήρξαν βέβαια κάποια προβλήματα, τα οποία έχουμε εντοπίσει και εμείς, μεγαλύτερο των οποίων είναι ο ανεξέλεγκτος αριθμός μικροπωλητών καθώς και η κακή εικόνα της πόλης που παρουσιάζεται έτσι. Πρόβλημα αντιμετωπίσαμε και κατά την πορεία της παρέλασης, όταν κάποια αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε πάγκους πώλησης και δημιούργησαν πρόβλημα κατά την διέλευση της παρέλασης από το Λιμνίο για τριάντα με σαράντα λεπτά. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να το δούμε. Ίσως να είναι σκόπιμο αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Πάντως θα πρέπει να σημειώσω ότι εκτός των εγχώριων, κατέφτασαν και από την γειτονική Βουλγαρία περισσότερα από τρία λεωφορεία με μικροπωλητές.
Ερώτηση: Δεν ελέγχονται όλοι αυτοί;
Απάντηση; Από πού να ελεγχθούν; Και εμείς και η Δημοτική αστυνομία ήμασταν όλη την ημέρα στους δρόμους και κυριολεκτικά μαλώναμε με αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη αστυνόμευση. Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι ακόμη και η Αστυνομία μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί, να εξεταστεί η βάση του, ώστε του χρόνου να έχουμε μία διαφορετική εικόνα πάνω σε αυτό το πρόβλημα.
Ερώτηση: Παρατηρήσατε άλλα οργανωτικά προβλήματα, αναφορικά με την ροή της παρέλασης;
Απάντηση: Δεν παρατηρήθηκαν όπως άλλες φορές. Τα κιγκλιδώματα έκανα πολύ καλή δουλειά, αφού δεν επέτρεπαν τον κόσμο να μπαίνει μέσα στη ροή της παρέλασης, κάτι πολύ σημαντικό για την ομαλή εξέλιξή της. Εκτός από το πρόβλημα που προανέφερα με τους μικροπωλητές στο Λιμνίο, που καθυστέρησε την παρέλαση για τριάντα με σαράντα λεπτά, πιστεύω ότι όλα τα άλλα κύλησαν ομαλά. Το μόνο που θα έλεγα, αστειευόμενος, ήταν ότι οι καρναβαλιστές ήταν πάρα πολλοί…!
Ερώτηση: Υπήρχε κέφι και ζωντάνια, που χαρακτηρίζουν το Καρναβάλι της Ξάνθης αλλά και επίσημες παρουσίες…
Απάντηση: Είχαμε πολλές επίσημες παρουσίες και πιστεύω ότι αυτό σημαίνει κάτι. Υπήρξαν άρματα που σατίριζαν την επικαιρότητα και που σχολιάστηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι μόνο τα τοπικά αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας. Σημασία έχει ότι μέσα από όλα αυτά η Ξάνθη ακούγεται και δείχνει ότι και χωρίς τη βοήθεια κεντρικών φορέων, τα καταφέρνει καλά και μόνη της, δίνοντας τις δικές της απαντήσεις. Πιστεύω θα προβληματίσει πολλούς αυτή η μεγάλη επιτυχία.
Ερώτηση: Κε Φανουράκη, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του θέματος που έθεσε ο κ. Ανταμπούφης, ο Δήμαρχος Ξάνθης είπε κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Μίλησε για την επικαιροποιημένη σάτιρα που θα πρέπει να είναι περισσότερη στο Καρναβάλι μας. Συμφωνείτε ότι πέρα από το άρμα των «Ανεπρόκοπων» δεν υπήρχαν άλλα σατιρικά άρματα; Για του χρόνου πιστεύετε ότι θα ήταν καλό να υπάρχει περισσότερη σάτιρα στο Καρναβάλι μας;
Απάντηση: Στα τέσσερα με πέντε άρματα τουλάχιστον υπήρχε σάτιρα, οπότε δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν υπήρχε σάτιρα. Από εκεί και πέρα βέβαια, την ώρα που ο Δήμαρχος έκανε αυτές τις δηλώσεις δεν ήξερε τις εκπλήξεις που είχαμε ετοιμάσει εμείς στα άρματα, οπότε ήταν λογικό να μιλήσει έτσι. Από την άλλη όμως, ήταν τέτοιο και το θέμα του φετινού Καρναβαλιού («Τα παραμύθια της γιαγιάς») που επιλέχθηκε επίτηδες γιατί πιστεύουμε ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τόσο πολύ από την κρίση αλλά και από όλα αυτά που γίνονται, που θέλαμε να τον «ταξιδέψουμε» σε κάποιες άλλες εποχές, σε κάποιες άλλες θύμισες, αισθήσεις και μυρωδιές, με νοσταλγία, κάτι που πιστεύω πως πετύχαμε. Τελικά νομίζω ότι και σάτιρα υπήρχε, που απεικονίστηκε από άρματα με θέματα επικαιρότητας, όπως η κρίση στο πετρέλαιο, ο Παλαιοκώστας και άλλα. Βέβαια αποφύγαμε την τοπική σάτιρα, την οποία όμως πιστεύω ότι του χρόνου θα την έχουμε.
Ερώτηση: Σε σχέση με το Πατρινό Καρναβάλι, ποιο πιστεύετε ότι είναι αυτό που διαφοροποιεί το Ξανθιώτικο; Που υπερτερεί και που χωλαίνει το δικό μας Καρναβάλι σε σχέση με το Πατρινό;
Απάντηση: Είναι δύο διαφορετικά καρναβάλια, αν και έχουν και τα δύο ως επίκεντρο την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Όμως από εκεί και πέρα ο αυθορμητισμός, ο εθελοντισμός και η αγάπη του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη γιορτή και το ότι ο επισκέπτης όταν έρχεται εδώ πραγματικά περνάει καλά και αισθάνεται τη φιλοξενία, είναι οι μεγάλοι διαφοροποιητικοί παράγοντες. Ένας ακόμη παράγοντας διαφοροποίησης είναι η ένταξη στις Θ.Λ.Ε. της Παράδοσης και της Λαογραφίας, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και κάτι πολύ σημαντικό ακόμη. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι επιχορηγείται κατά 90% – 95% από τον ίδιο τον Δήμο Ξάνθης, κάτι που δεν συμβαίνει στο Πατρινό Καρναβάλι, που δέχεται μεγάλες χορηγίες, τόσο από το Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και από άλλους φορείς. Για να φανταστείτε, μόνο το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου στην Πάτρα κόστισε περισσότερο από διακόσιες χιλιάδες ευρώ…

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρωτοπόρα η πνευμονολογική κλινική της Αλεξανδρούπολης

Πρωτοπόρα η πανε`…