Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μια συνετή φωνή, ένας άνθρωπος «ανοιχτών οριζόντων»

Μια συνετή φωνή, ένας άνθρωπος «ανοιχτών οριζόντων»

0

Ονομάζεται Ομέρογλου Αϊτήν και γεννήθηκε στον Πετεινό Ξάνθης το 1948. Ακολούθησε μια διαδρομή όπου το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ήταν η δίψα για μάθηση κόντρα στις αντιξοότητες και πλέον έχει αποκρυσταλλωθεί μέσα του η άποψη ότι η μειονότητα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να συμβάλλει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, ότι «όλοι είμαστε έλληνες πολίτες ανεξάρτητα από την καταγωγή μας και πως αυτοπροσδιοριζόμαστε (Τούρκοι – Πομάκοι – Ρομά) και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα», όπως χαρακτηριστικά λέει. Ο ίδιος δηλώνει «αριστερός διανοούμενος» και αποτελεί μια συνετή φωνή κόντρα στις εθνικιστικές κορώνες ένθεν και ένθεν που καλλιεργούν μισαλλοδοξία και φοβικά σύνδρομα. Ένας άνθρωπος ανοιχτών οριζόντων και αυτός είναι και ο λόγος που το «Ε» του έδωσε βήμα.

Βήμα – βήμα προς την κατάκτηση της γνώσης

Ο κ. Ομέρογλου τέλειωσε το δημοτικό στη Χρύσα και φοίτησε 6 χρόνια στο Τεχνικό Γυμνάσιο Αδριανούπολης. Το 1970 πήγε μετανάστης στη Γερμανία. Το «σαράκι» όμως της μάθησης τον οδήγησε να γραφτεί στο νυχτερινό γυμνάσιο του Ντύσελντοφ. Το πρωί δούλευε εργάτης και το βράδυ ήταν μαθητής. Το 1979 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στα Οικονομικά και το 1986 αποφοίτησε. Το 2000 γύρισε στην Ελλάδα και αποφάσισε όπως λέει να «αγωνιστεί για την ελληνοτουρκική προσέγγιση». Για 1,5 χρόνο ήταν εκδότης της τουρκόφωνης εφημερίδας «Διάλογος» στην Κομοτηνή και από πέρσι κατοικεί στον Πετεινό Ξάνθης. Είναι συγγραφέας 11 συνολικά βιβλίων από τα οποία  τα δύο τελευταία αναφέρονται στον καπνό. Συγκεκριμένα τιτλοφορούνται: «Το μέλλον του καπνού στη Θράκη» (εκδόθηκε το 2003 και «Η καπνοπαραγωγή στον αγώνα για μια κοινωνική Ε.Ε.». Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο: «Η θέση και η σημασία των μειονοτήτων στις εμπορικές σχέσεις».

«Πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτά που μας ενώνουν…»

Ο κ. Ομέρογλου πιστεύει ότι η μειονότητα αποτελείται από …ανθρώπους που έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται σύμφωνα με το πώς νιώθουν. Αυτό που χρειάζεται να γίνει από την πολιτεία είναι μια σύγχρονη ανθρωπιστική μειονοτική πολιτική και ότι πρέπει επιτέλους η Αθήνα και η Άγκυρα να μην δυσκολεύουν παρά να διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της Ελληνικής στην Τουρκία. Πρέπει να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα σ’ αυτά που μας ενώνουν. Να αφήσουμε πίσω μας  το παρελθόν και να δούμε το μέλλον μέσα από το πρίσμα της συνεργασίας. Και της ανάπτυξης.  Παράλληλα πιστεύει ότι η ίδια η μειονότητα πρέπει να αυτενεργεί και όχι να περιμένει από κυβερνήσεις.

Αναφορικά με τις πολιτικές του καταβολές δηλώνει ευθέως ότι είναι υπέρ του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη ρίχνοντας το γάντι στο ΠΑΣΟΚ που αναζητά δεύτερο υποψήφιο από την μειονότητα στον νομό μας!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…