Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Σημαντική η διεύρυνση του Δ.Π.Θ. για την τοπική κοινωνία»

«Σημαντική η διεύρυνση του Δ.Π.Θ. για την τοπική κοινωνία»

0

Η επέκταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της Θράκης, με την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών και στους άλλους δύο νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή στην Δράμα και στην Καβάλα, αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Σιμόπουλου, στην πρόσφατη ομιλία του στο Συνέδριο Θρακών που πραγματοποιήθηκε στην γειτονική Κομοτηνή.

Μερικές περισσότερες πληροφορίες για το θέμα ζητήσαμε από τον αντιπρύτανη του ιδρύματος και υπεύθυνος της σχετικής μελέτης που έχει ήδη ολοκληρωθεί για το θέμα της επέκτασης του Ιδρύματος, κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, ο οποίος μας έδωσε μια ολοκληρωμένη διάσταση της προσπάθειας του Δ.Π.Θ., αλλά και των ωφελημάτων που η ευόδωσή της θα έχει για την τοπική κοινωνία τόσο της Ξάνθης, όσο και της Θράκης ευρύτερα.

«Βασική επιδίωξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου», σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, «είναι να μην υπάρχουν σχολές άλλων Πανεπιστημίων σε νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», αναφερόμενος σαφώς στην προσπάθεια που είχε γίνει παλιότερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να ιδρύσει τμήματα σχολών του σε Δράμα και Καβάλα. «Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε δυσάρεστες συνέπειες συνολικά για την περιοχή αφού αυτό που θα σήμαινε, με απλά λόγια, θα ήταν να αλλάξει η κατεύθυνση των κοινοτικών πόρων οι οποίοι έρχονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από την περιοχή μας, μία περιοχή που υπολείπεται σαφώς στην προσπάθεια σύγκλισής της με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την Κεντρική Μακεδονία, μία περιοχή που ήδη έχει επιτύχει αυτή την σύγκλιση».

Όσον αφορά το που βρίσκεται, από πλευράς Πανεπιστημίου η προσπάθειά του για την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων, τόσο στις δύο αυτές πόλεις, όσο και γενικότερα, ο κ. Καραμπίνης μας ενημέρωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, η οποία προβλέπει την ίδρυση συνολικά πέντε νέων σχολών, οι οποίες, κατά τον ίδιο, «συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν το Δημοκρίτειο σαν Πανεπιστήμιο, αφού είναι τμήματα στα γνωστικά αντικείμενα στα οποία το Δημοκρίτειο έχει έλλειψη». Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την σχετική μελέτη, προβλέπονται να ιδρυθούν:

– Τμήμα Πληροφορικής, με έδρα την Δράμα,

– Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, με έδρα την Καβάλα,

– Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (κλάδος που παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση), στην Ξάνθη,

– Σχολή Κλινικής Ψυχολογίας, στην Αλεξανδρούπολη, και

– Τμήμα Διατροφολογίας, στην Ορεστιάδα.

 

Κλείνοντας, ο κ. Καραμπίνης τόνισε ότι: «είναι ουσιώδες και πολύ σημαντικό την προσπάθειά μας αυτή να την στηρίξουν οι τοπικές κοινωνίες, μιας και οι πολίτες τους θα είναι τελικά οι περισσότερο ωφελημένοι από μία τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε το Δημοκρίτειο, από ιδρύσεώς του, στοχεύει και στην ανάπτυξη των ακριτικών αυτών περιοχών, παράλληλα με την ακαδημαϊκή του δράση, κάτι που προωθείται πολύ με την προσπάθεια επέκτασής του. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αυτή γίνεται και όχι τα φοβικά σύνδρομα τα οποία κάποιοι μας καταλογίζουν. Άλλωστε αν υπήρχε κάτι τέτοιο δεν θα προσπαθούσαμε να έχουμε ευρύτερες συνεργασίες με άλλα τοπικά Ιδρύματα, όπως το Τ.Ε.Ι. Καβάλας, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουμε τη συνεργασία μας μαζί του επιφυλακτικά, αλλά προσπαθούμε η συνεργασία αυτή να είναι η ευρύτερη δυνατή, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην ουσιαστική αναβάθμισή του, η οποία μπορεί να έχει ακόμη και την προοπτική συγχώνευσής του με το Δ.Π.Θ.».

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γλυκιές …αλχημείες με σοκολάτα για Γλυκιές Αποκριές!

Γλυκές …αλχημείε`…