Μία όμορφη και πρωτότυπη παράσταση, στα πλαίσια των Γιορτών Νεολαίας του Δήμου Ξάνθης, παρουσίασαν στο κοινό της πόλης μας οι μικροί μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαΐου 2009, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δήμου Ξάνθης.
Η παράσταση, με τίτλο «A mirror, a carpet and a lemon» («Ένας καθρέφτης, ένα χαλί και ένα λεμόνι») είχε στο επίκεντρό της ένα παλιό ανατολίτικο παραμύθι, το οποίο οι μικροί (στο σύνολό τους μουσουλμάνοι) μαθητές παρουσίασαν εξ’ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.
Όπως εξήγησε νωρίτερα στους δημοσιογράφους η υπεύθυνη για την οργάνωση της παράστασης εκπαιδευτικός και καθηγήτρια αγγλικών, κα Αναστασία Ορφανίδου, «η παράσταση αλλά και η προετοιμασία της, κυρίως, διήρκεσε σχεδόν όλη την σχολική χρονιά που πλέον πλησιάζει στο τέλος της, ενταγμένο μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Φυσικά οι δυσκολίες, μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα ήταν πολλές όμως εντυπωσιακή ήταν η προσήλωση και η επιμονή που έδειξαν οι ίδιοι οι μαθητές. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τόσο την συνάδελφο, κα Πίψου, όσο και τους υπόλοιπους συναδέλφους μου για την αμέριστη βοήθειά τους για την πραγματοποίηση αυτής της παράστασης». Όσον αφορά την παράσταση η κα Ορφανίδου σημείωσε ότι «μας μιλάει για το πολυτιμότερο δώρο που πρέπει να εκτιμάει ο κάθε άνθρωπος, που είναι η ίδια μας η ζωή. Η υγεία μας και η ζωή». Σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με τον βαθμό δυσκολίας που παρουσιάζει ένα τέτοιο εγχείρημα σε ένα σχολείο μιας μειονοτικής περιοχής σε σχέση με ένα αντίστοιχο μη μειονοτικής περιοχής, η κα Ορφανίδου παρατήρησε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά και ασύγκριτα μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά του σχολείου μας δεν έχουν τις «ευκολίες» που έχουν πολλά άλλα παιδιά συμπολιτών μας, δεν πηγαίνουν σε φροντιστήρια και δεν γνωρίζουν αγγλικά. Είναι μία προσπάθεια που γίνεται μέσα από το σχολείο και πραγματικά χρειάστηκε να προσπαθήσουν πάρα πολύ, ακόμη και για να μάθουν απλά τα λόγια τους απ’ έξω. Είναι μια μεγάλη στιγμή για μας, μετά από τόση προσπάθεια». Για την προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη παράσταση, μίλησε στο «Ε» και η αναπληρώτρια δασκάλα του σχολείου, κα Πίψου Ελένη, η οποία τόνισε ότι «δουλέψαμε πάρα πολύ φέτος και προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να βοηθήσουμε τόσο τα παιδιά όσο και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ορεινή περιοχή που βρίσκεται το σχολείο μας. Θα ήταν ψέμα να μην πούμε ότι αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες, ιδιαίτερα στην αρχή, αλλά πιστεύουμε ότι καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε όπως όλοι θα μπορέσουν να δουν. Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από αυτήν «έτρεξαν» και πολλά άλλα προγράμματα, όπως κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των παιδιών του σχολείου, τα οποία ολοκληρώθηκαν με σημαντική επιτυχία».
Θα πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε ότι παρόντες στην παράσταση ήταν πολλοί εκπαιδευτικοί, συγγενείς των παιδιών, όπως και ο συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, καθώς και η προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης, κα Εύη Στυλιανίδου, ενώ ένα σύντομο πέρασμα από το αμφιθέατρο έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης, κ. Σάββας Μελισσόπουλος. Από την άλλη, αισθητή ήταν η απουσία τόσο του Δημάρχου Μύκης, κ. Μουσταφά Αγγά, όσο και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μύκης, από το οποίο κανείς εκπρόσωπος δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligarakisg@yahoo.gr