«Όχι άλλα βάρη στους εργαζόμενους»

0

Σε μία από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων, από άποψη συμμετοχής, εξελίχθηκε, στην Ξάνθη, η εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, που προκήρυξαν από κοινού Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 2 Απριλίου 2009.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία πρέπει να ήταν από τα υψηλότερα των τελευταίων χρόνων (αν και ακριβή ποσοστά δεν ανακοινώθηκαν). Εμφανής ήταν επίσης και η ικανοποίησή τους και για την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και των νέων τόσο στην συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης, όσο και στην πορεία διαμαρτυρίας, που επακολούθησε, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας.
Της πορείας προηγήθηκαν ομιλίες συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι στάθηκαν σε ζητήματα όπως η ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση οικονομική, εισοδηματική, ασφαλιστική και εργασιακή πολιτική, θεωρώντας ότι υπάρχει μία μόνιμη στοχοποίηση των εργαζομένων, είτε αυτοί ανήκουν στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης οι έντονες πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας από τους εργοδότες, για απεμπόληση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και για αποδοχή ακόμη ελαστικότερων μορφών απασχόλησης. Επίκαιρα ζητήματα μπήκαν επίσης στους λόγους των συνδικαλιστικών εκπροσώπων που πήραν τον λόγο, όπως η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, αλλά και η οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και η υποβάθμιση των παρεχόμενων στους εργαζόμενους, υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης γενικότερα. Κοινός παρονομαστής πάντως στις αναφορές όλων των ομιλητών υπήρξε η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στους εργαζόμενους, καθώς και η τακτική της Κυβέρνησης να καλεί τους εργαζόμενους να «πληρώσουν τον λογαριασμό».
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αλλά και οι φοιτητές που συμμετείχαν στην συγκέντρωση, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας δια μέσου της Πλατείας Ελευθερίας, της οδού 28ης Οκτωβρίου, της Κεντρικής Πλατείας και της οδού Ηρώων, φωνάζοντας συνθήματα κατά του «εργασιακού μεσαίωνα» που βιώνουν, της λιτότητας και της αλλαγής στις εργασιακές σχέσεις, καταλήγοντας και πάλι μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης.
Μιλώντας στο «Ε» για την χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, ο πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστος, δήλωσε ότι «το σίγουρο είναι ότι η ανταπόκριση των εργαζομένων στη σημερινή απεργία ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ο λόγος γι’ αυτό είναι αυτονόητος. Δεν μπορούν πλέον οι εργαζόμενοι να σηκώσουν άλλα βάρη, κάτι που αποτελεί κεντρικό σύνθημα και της σημερινής απεργίας. Βέβαια σαν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένος, όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πίεση την οποία δέχονται οι εργαζόμενοι. Πάντως, από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να μην πληρώσει ο εργαζόμενος ούτε ένα ευρώ γι’ αυτή την κρίση. Να πληρώσουν αυτοί που είχανε κερδοφορίες χρόνια ολόκληρα, αυτοί που έχουν μεγάλα εισοδήματα και όχι οι εργαζόμενοι. Θα πρέπει να στηριχτούν άμεσα τα χαμηλότερα εισοδήματα». Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους εργασιακούς χώρους του νομού μας ο κ. Παπαχρήστος ήταν ιδιαίτερα δηκτικός: «αυτή τη στιγμή στο νομό μας υπάρχει κάθε είδους ελαστική μορφή εργασίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει, όπως πρέπει να σταματήσουν και οι απολύσεις. Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα και μόνο μήνυμα: να σταματήσουν όλες οι απολύσεις αμέσως, όπως και όλες οι μορφές ελαστικής απασχόλησης. Για μας θα πρέπει το μήνυμά μας να γίνει αποδεκτό τόσο από τους εργοδότες, όσο και από το Κράτος και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και για έναν ακόμη λόγο, διότι είμαστε ακρίτες».
Σε σχετικό ψήφισμα άλλωστε, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ε.Υ.Κ.Ξ. για την σημερινή απεργιακή συγκέντρωση τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες του νομού μας, συγκεντρώθηκαν για να εναντιωθούν και να αντιδράσουν στην προκλητική, όπως χαρακτηρίζεται, εισοδηματική πολιτική και στα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα της Κυβέρνησης που πλήττουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας και τους συνταξιούχους, αφήνοντας στο απυρόβλητο και στη φορολογική ασυλία τα μεγάλα εισοδήματα και τους οικονομικά ισχυρούς.
Στο ψήφισμα καταλογίζεται επίσης στην κυβέρνηση ότι σπέρνει την φτώχεια και την εξαθλίωση, ότι πραγματοποιεί φορολογική επέλαση κατά των αδύναμων οικονομικά ομάδων των μισθωτών και των συνταξιούχων και ότι χρεώνει στους πολίτες τα δικά της λάθη στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, ενώ υπενθυμίζει ότι οι άνεργοι οι οποίοι συσσωρεύονται λόγω της αναποτελεσματικότητας των πολιτικών που εφαρμόζει, δεν είναι απλώς αριθμοί, αλλά άνθρωποι, με δικαιώματα και απαιτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η ανεργία καλπάζει και η κοινωνία στενάζει».
Θέτοντας, τέλος, τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, το ψήφισμα του Ε.Υ.Κ.Ξ. απαιτεί να ενισχυθεί η εργασία, να απαγορευτούν οι απολύσεις, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού και να διευρυνθεί η χορήγησή του στα δύο χρόνια, να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να ενεργοποιηθούν και να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, να υπάρξει κατάρτιση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την κάλυψη των εργαζομένων που απολύονται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, να ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα και η απασχόληση στον κλάδο με την ανέγερση εργατικών κατοικιών, να πραγματοποιηθούν σεμινάρια μέσω του Ο.Α.Ε.Δ., για τους άνεργους οικοδόμους καθώς και να παρέχεται πλήρη σύνταξη στους τελευταίους στα 55 και όχι στα 58 τους χρόνια.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβλήθηκε η δίκη του Αρδευτικού

Αναβλήθηκε η δίκ_…