Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Δεν πάει καθόλου καλά η κατάσταση…», η κοινή διαπίστωση

«Δεν πάει καθόλου καλά η κατάσταση…», η κοινή διαπίστωση

0

Συνάντηση των εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του νομού με πρωτοβουλία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 5.30 μ.μ. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλος, ο πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Σκαρλάτος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ κ. Τσιακίρογλου και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παπαχρήστου, σε μια ανοιχτή συζήτηση επεχείρησαν να αξιολογήσουν την κατάσταση στο νομό από επιχειρηματικής και εργασιακής πλευράς ούτως ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις των φορέων και να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη που θα χαράσσει τη κοινή γραμμή διεκδίκησης ως προς το δέον γενέσθαι για να περιοριστούν οι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης και να επιβιώσει η επιχειρηματικότητα στο νομό.
«Δεν πάει καθόλου καλά η κατάσταση…κάτι πρέπει να κάνουμε»…
…ήταν η κοινή διαπίστωση όλων, έτσι όπως ανέλυαν τα δεδομένα που συνθέτουν την επιχειρηματική και εργασιακή εικόνα του νομού.
Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεινοπαθούν από έλλειψη ρευστότητας και η ένεση του ΤΕΜΠΜΕ δεν αποδίδει. Οι τράπεζες δίνουν με το σταγονόμετρο τα δάνεια και αυτοί που τα παίρνουν αν συνεχίσει έτσι η μείωση του τζίρου από την ακινησία της αγοράς δεν θα μπορούν να τα πληρώσουν στο τρίμηνο, οπότε ουσιαστικά είναι δώρον άδωρον. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο κ. Τσιακίρογλου ο οποίος και μετέφερε την αγωνία των μικρομεσαίων επαγγελματιών που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.
Αυτή ήταν και η άποψη του κ. Ανδρικόπουλου που σημείωσε ότι δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τους επιχειρηματίες σε έχοντες και μπαταξήδες και οι τράπεζες να έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι και να δίνουν δάνεια στους έχοντες. Οι επιχειρηματίες στο σύνολό τους παλεύουν να τα βγάλουν πέρα και πρέπει να πειστούν οι κυβερνώντες και να εφαρμοστεί μια άλλη λογική στην έγκριση των δανείων.
Ο κ. Σκαρλάτος επεσήμανε ότι η κρίση είναι βαθιά και κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Ο κλάδος της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας πλήττεται καίρια λόγω μείωση της ζήτησης. Και όταν δεν υπάρχει ζήτηση μοιραία δεν υπάρχει παραγωγή. Σημείωσε δε ότι πρέπει να ανοίξει περισσότερο η κάνουλα του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ γιατί η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι ολοφάνερη.
Δεσμεύτηκε να μεταφέρει όλα αυτά στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη τον οποίο θα συναντήσει στην εκδήλωση της «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία και είναι ομιλητής.
Απ’ την πλευρά του ο κ. Παπαχρήστου περιέγραψε με μελανά χρώματα την εργασιακή εικόνα του νομού επισημαίνονται ότι το πρώτο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης είναι : «Όχι απολύσεις» αλλά και ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και λειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης ως εργοστάσιο Βιοαιθανόλης ώστε να απορροφήσει εργαζόμενους.
Τέλος, αποφασίστηκε να επιδιωχθεί μέσω του κ. Κοντού ένα ραντεβού με τον υπουργό Οικονομίας στον οποίο να μεταφέρουν την πραγματικότητα και τις προτάσεις τους ζητώντας λύση στα προβλήματα μέσα από ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς χειροπιαστές λύσεις η κα Καλατζάκου

Συνάντηση με το π …