«Είμαστε δίπλα στους αγρότες»

0

Στα εκτός ημερησίας θέματα επικεντρώθηκε η συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου καθώς τα τρία θέματα εντός ημερησίας ήταν κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα. Αρχικά ο νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης ενημέρωσε το σώμα για τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με τον αρμόδιο υπουργό αναφορικά με τον Μεθοριακό Σταθμό του Αγ. Κωνσταντίνου, ένα θέμα που τέθηκε από τον Βούλγαρο υπουργό που είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Ξάνθη. Η εξέλιξη είναι ότι η πρώτη φάση της ίδρυσης Μεθοριακού Σταθμού έχει τελεσφορήσει και ότι απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Παράλληλα ο κ. Νομάρχης αναφέρθηκε στο έργο ανακατασκευής του Σπιτιού Χατζιδάκι και της δημιουργίας ενός πολυχώρου. Ο κ. Νομάρχης επεσήμανε ότι όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ ενώ θα υπάρξει χρηματοδότηση και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
«Είμαστε δίπλα στους αγρότες»
Στη συνέχεια το θέμα των ημερών και δη οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήρθε προς συζήτηση στο νομαρχιακό καθώς η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών επισκέφτηκαν την περασμένη Παρασκευή τον νομάρχη ζητώντας στήριξη στον αγώνα τους: «Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υποστηριχθεί το αγροτικό εισόδημα λαμβάνοντας υπ’ όψιν την δυσμενή συγκυρία που υπάρχει. Εμείς ως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ενεργήσαμε πολλαπλώς για την ανάπτυξη των αγροτικών υποδομών στον νομό μας. Είμαστε δίπλα στους αγρότες», κατέληξε ο κ. Παυλίδης και σύσσωμο το σώμα – συμπολίτευση κα αντιπολίτευση συμφώνησαν στην έκδοση ψηφίσματος στήριξης.
Συστράτευση για το αρδευτικό
Σε συστράτευση κάλεσε ο κ. Νομάρχης όλης της τοπικής κοινωνίας ζητώντας από τα κόμματα να πάρουν καθαρή θέση μπρος στον κίνδυνο αναστολής του έργου της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Υψώνοντας στεντόρεια φωνή ο κ. Παυλίδης υπεραμύνθηκε την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο που θα σώσει την παραλιακή ζώνη από την υφαλμύρωση και την ερημοποίηση καθώς και τη Βιστονίδα και το Εθνικό πάρκο και δήλωσε για μια ακόμη φορά: «Το έργο θα γίνει και όσους θέλουν να καθίσουν στην άκρη θα λογοδοτήσουν στις επόμενες γενιές».
Ασάφεια γύρω από τις επιδοτήσεις για τον καπνό
Το θέμα των επιδοτήσεων του καπνού έφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Καραλίδης με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτρόπου κας Μπόελ στην οποία γίνεται σαφές ότι οι επιδοτήσεις περικόπτονται στο 50% και αυτό έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Κοντού ότι οι αγρότες θα πάρουν στο χέρι το 70% των επιδοτήσεων και το υπόλοιπο 30% μέσω προγραμμάτων. Ο κ. Νομάρχης δεν έδωσε μια σαφή απάντηση επί του θέματος σημειώνοντας ότι εμμένει να πιστεύει τη δέσμευση του κ. Κοντού ενώ επιτέθηκε στον κ. Καραλίδη τονίζοντας: «Σεις στο πρόγραμμα σας προτείνατε το 50% των επιδοτήσεων να μεταφερθεί στο Β’ Πυλώνα».
Έστειλαν …πίσω για διορθώσεις το δασικό πρόγραμμα
Αναφορικά με τα θέματα ημερησίας διάταξης: Αποσύρθηκε το 3ο θέμα που αφορούσε την γνωμοδότηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λατομικού χώρου για την εκμετάλλευση αργίλου από την κεραμοποιία ΚΟΘΑΛΗ ΑΕ καθώς η εταιρεία ζήτησε απόσυρση της μελέτης προκειμένου να την τροποποιήσει
Ορίστηκαν εκπρόσωποι για τον Λιμένα Λάγος, ο κ. Δημαρχόπουλος, η κα Τσούλου και ο κ. Λύρατζης, ενώ το θέμα που αφορούσε την έγκριση προγραμμάτων εκτέλεσης δασικών έργων και εργασιών του ειδικού φορέα Δασών της Δασικής Υπηρεσίας Ν. Ξάνθης το οποίο παρουσίασε ο κ. Πετρίδης, τόσο η συμπολίτευση όσο και η αντιπολίτευση μετά από αρκετή συζήτηση το βρήκαν ελλιπές και το έστειλαν… πίσω στην υπηρεσία για διορθώσεις με τις επισημάνσεις να υπάρχει πρόβλεψη για την περιφερειακή οδό και να ολοκληρωθεί η ζώνη πυροπροστασίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής

Έναν ιδιαίτερο κ^…