Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Πόλος ανάπτυξης μπορεί να γίνει η Βιστονίδα»

«Πόλος ανάπτυξης μπορεί να γίνει η Βιστονίδα»

0

Με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας αλλά και βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος, κ. Σπύρου Κουβέλη στο Κέντρο Πληροφόρησης για την Βιστονίδα, που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού του Πόρτο Λάγος.
Στην επίσκεψή του ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνοδευόταν από τον συνάδελφό του βουλευτή Ροδόπης, κ. Γεώργιο Πεταλωτή, από κλιμάκιο στελεχών από το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, καθώς και από στελέχη των τοπικών Νομαρχιακών Επιτροπών Ξάνθης και Ροδόπης.
Κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Πληροφόρησης για την Βιστονίδα, ο κ. Κουβέλης ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λιμνοθάλασσα, όπως π.χ. της υφαλμύρωσης, της απώλειας βάθους, της ρύπανσης και της σταδιακής απώλειας της βιοποικιλότητας που διέθετε, ενώ παράλληλα είχε την ευκαιρία με την ξενάγησή του στους χώρους του Κέντρου να πάρει μία γεύση από το παρελθόν της λιμνοθάλασσας αλλά και από τις προοπτικές τις οποίες διαθέτει.
Μετά το τέλος της ξενάγησής τους στο Κέντρο, τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Πεταλωτής έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων Ξάνθης και Ροδόπης. Στις δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «η σημερινή είναι μία περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που έχει κατά κύριο λόγο σκοπό να κοιτάξει τα περιβαλλοντικά θέματα, για τα οποία είμαι και αρμόδιος στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξεκίνησα από εδώ, από την Βιστονίδα, γιατί τον τελευταίο καιρό έχει γίνει γνωστή στο ευρύτερο ελληνικό κοινό με τον λάθος τρόπο. Μέσα από τα σκάνδαλα που οργάνωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση, μέσα από την προσπάθεια της ίδιας να αποφύγει κάθε απόδοση ευθυνών, αποφεύγοντας και τις δύο φορές τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο για την Προανακριτική Επιτροπή. Έτσι ξεχνάμε μέσα από όλα αυτά το πόσο σημαντική είναι όλη αυτή η περιοχή της Βιστονίδας και Ισμαρίδας, καθώς και ολόκληρου του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τους ίδιους τους ανθρώπους και για το περιβάλλον. Είναι μία περιοχή που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και προσέλκυσης τουρισμού υψηλής ποιότητας και εισοδημάτων. Από την άλλη είναι και μία περιοχή που εξασφαλίζει υδατικούς και άλλους πόρους, που είναι πάρα πολύ σημαντική και για άλλες δραστηριότητες, όπως είναι π.χ. η γεωργία. Η περιοχή αυτή θα πρέπει να αξιοποιήσει, σύμφωνα και με τα δικά μας οράματα και προγράμματα αυτού του είδους τους πόρους, για να μπορέσει να προχωρήσει σε ένα άλλο είδος ανάπτυξης, σε αυτό που εμείς λέμε «πράσινη ανάπτυξη», που είναι και το αύριο, το μόνο αύριο που έχει η χώρα μας. Γιατί εκεί βρίσκονται τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Σ’ αυτό το ταξίδι θα συνεχίσουμε την περιοδεία μας και στο νομό Έβρου, όπου θα εξετάσουμε και εκεί θέματα σχετικά με την διαχείριση του Δέλτα του ποταμού Έβρου, τον αγωγό Μπουργκάζ – Αλεξανδρούπολη αλλά και κάποια άλλα ζητήματα που υπάρχουν στην περιοχή, όπως τα ορυχεία χρυσού που βρίσκονται υπό συζήτηση και που αποτελούν μία μεγάλη απειλή για το περιβάλλον. Αύριο θα βρεθούμε στην Κομοτηνή θα παραθέσουμε συνέντευξη Τύπου αλλά θα εξετάσουμε και τα θέματα περιβάλλοντος που απασχολούν το νομό Ροδόπης. Η πολιτική για το Περιβάλλον για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι μία ξέχωρη και αποκομμένη πολιτική, που να αποτελεί απλώς ένα πρόσθετο κομμάτι σ’ αυτό που κάνουμε, αλλά είναι μια πολιτική που θέλουμε να διατρέχει όλους τους τομείς, όπως την γεωργία αλλά και την ανάπτυξη, γιατί θεωρούμε ότι είναι βάση για το αύριο της Ελλάδας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το σήμερα της Ελλάδας μας δείχνει ότι τα πράγματα γίνονται λάθος. Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουμε κάνει πολλά βήματα πίσω τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην οικονομία, την παιδεία, την αγροτική παραγωγή. Εμείς λέμε ότι πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η κατηφόρα της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μία καινούρια κυβέρνηση που θα μπορέσει να την βγάλει από αυτό το τέλμα».
Με την σειρά του, ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «ο Σπύρος Κουβέλης είναι ένας άνθρωπος που όχι μόνο έχει δείξει την ευαισθησία του για το Περιβάλλον, αλλά με την συνεχή δράση του, εδώ και ενάμιση χρόνο που είναι στα βουλευτικά έδρανα μας ευαισθητοποιεί όλους και πραγματικά το θέμα Περιβάλλον το έχει αναδείξει, μαζί με όλους μας βέβαια, σε πρωταρχικό ζήτημα και πολιτική προτεραιότητα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχουμε συνηθίσει δυστυχώς να θεωρούμε το Περιβάλλον και την προστασία του ως «βαρίδιο» και «πολυτέλεια». Αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι το βάθεμα της ποιότητας ζωής είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για να προχωρήσει μία Πολιτεία και μία κοινωνία, ώστε να μένει απ’ έξω η προστασία του Περιβάλλοντος. Να θυμίσω και εγώ ότι η Βιστονίδα ακούστηκε για ένα πολύ δυσάρεστο λόγο σε πανελλήνιο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, γι’ αυτό εμείς οι κάτοικοι της περιοχής και όσοι πιστεύουν στη σημασία τέτοιων φυσικών πόρων, οφείλουμε ν’ αναδείξουμε την σπουδαιότητα και την σημασία της. Να υπενθυμίσω ακόμη ότι δυστυχώς για την χώρα μας, έχει ψηφιστεί ένα χωροταξικό πλαίσιο και ήδη είναι προς ψήφιση το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, όπου μέσα από αυτά τα χωροταξικά πλαίσια, που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερης σημασίας νομοθετικά κείμενα τα οποία θα μας οδηγούσαν σε μια ιδιαίτερη ποιότητα ζωής, προσπάθησε και τις δύο αυτές φορές η κυβέρνηση να περάσει το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή. Σαν τοπικές κοινωνίες και σαν φορείς της περιοχής έχουμε αντιταχθεί σθεναρά σε αυτά τα σχέδια και για άλλη μια φορά, από αυτό τον χώρο που έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας, δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους μεταλλευτικές δραστηριότητες. Εμείς επιδιώκουμε το ακριβώς αντίθετο, που είναι η βελτίωση της ζωής όλων μας».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…