Σε «ευρωπαϊκούς ρυθμούς» κινήθηκαν οι ξανθιώτες ψηφοφόροι στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου 2009, που αφορούσε την εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.
Βέβαια η «ευρωπαϊκή» συμπεριφορά των συμπολιτών μας είχε να κάνει με την μαζική αποχή των συμπολιτών μας από την εκλογική διαδικασία, κάτι που φάνηκε από πολύ νωρίς, ιδιαίτερα στα αστικά εκλογικά τμήματα του Δήμου Ξάνθης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο επίπεδο των εφορευτικών επιτροπών η αδιαφορία και η αποχή των ορισθέντων ήταν σημαντικότατη, με αποτέλεσμα, σε κάποια εκλογικά τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να «πονοκεφαλιάζουν» για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Ιδιαίτερα «απόντες» δήλωσαν όσοι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είχαν οριστεί ως μέλη εφορευτικών επιτροπών, αφού ακόμη και όσοι από αυτούς προσήλθαν, αποχωρούσαν προφασιζόμενοι λόγους υγείας…!
Από την δύσκολη θέση πάντως έβγαλαν άπαντες οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, αφού η προσέλευσή τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ήταν απίστευτα μικρή, ασύγκριτα μικρότερη από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση, εθνική, ευρωπαϊκή ή τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι χαρακτηριστικά, αν και ενδεικτικά, τα ποσοστά συμμετοχής αλλά και το κλίμα που καταγράψαμε σε 5 εκλογικά τμήματα του Δήμου Ξάνθης, όπου μέχρι τις 18:45’ είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα, σε σχέση με τους ψηφοφόρους που προσήλθαν για να ψηφίσουν:
116ο εκλογικό τμήμα: 478 εγγεγραμμένοι, 198 ψηφίσαντες (αποχή: 58,58%)
118ο εκλογικό τμήμα: 477 εγγεγραμμένοι, 141 ψηφίσαντες (αποχή: 70,44%)
119ο εκλογικό τμήμα: 477 εγγεγραμμένοι, 140 ψηφίσαντες (αποχή: 70,64%)
120ο εκλογικό τμήμα: 475 εγγεγραμμένοι, 159 ψηφίσαντες (αποχή: 66,53%)
121ο εκλογικό τμήμα: 504 εγγεγραμμένοι, 240 ψηφίσαντες (αποχή: 52,38%)
Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε δικαστική αντιπρόσωπος εκλογικού τμήματος του Δήμου Ξάνθης «αν δεν υπήρχε στο τμήμα μας και μία εδική λίστα ψηφοφόρων από την οποία ψήφισαν όλοι, τα ποσοστά αποχής θα είχαν φτάσει σε απίστευτα νούμερα, για πρώτη φορά από το 1985, οπότε και έχω συμμετάσχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ως δικαστική αντιπρόσωπος!».
Όμως, παρ’ότι η αποχή «χτύπησε» και τα δύο «μεγάλα» κόμματα, τα χαμόγελα περίσσευαν στον εκλογικό κέντρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μιας και τα μηνύματα που ερχόταν, ιδιαίτερα από τα εκλογικά κέντρα των μειονοτικών ψηφοφόρων, διέψευσαν τους φόβους που δημιούργησε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η «οδηγία» για «λευκό» που εξέδωσε η Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας. Μία οδηγία για λευκό που τελικά ελάχιστοι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας φάνηκαν να ακολουθούν. Σχολιάζοντας τα διαφαινόμενα, μέχρι εκείνη τη στιγμή, αποτελέσματα τόσο πανελλήνια, όσο και στο νομό μας, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος στην πόλη μας, κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας, δήλωσε στο «Ε» : «για μένα δεν ήταν έκπληξη αυτή η εξέλιξη, με την διαφορά στο μεν εθνικό επίπεδο να φαίνεται να μπορεί να φτάσει και πάνω από τις 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο δε τοπικό επίπεδο να κρατάμε τις δυνάμεις σχεδόν στα επίπεδα των εθνικών εκλογών του 2007. Το ότι το περίμενα αυτό το αποτέλεσμα δεν το λέω απλά από εγωιστικούς λόγους, αλλά γιατί είδα ότι ο κόσμος κατάλαβε το συμφέρον του, πίστεψε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ψήφισε ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μπορεί να βγήκανε «Κασσάνδρες», όμως ο λαός δεν τους άκουσε». Αναφορικά με την ψήφο της Μειονότητας, ο κ. Τσαρτσάρας δήλωσε ότι «η Μειονότητα ψήφισε ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί πιστεύει και ξέρει καλά ότι μπορεί να στηριχτεί στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τώρα και στο μέλλον». Αναφορικά δε με την οδηγία που δόθηκε για λευκό, ο κ. Τσαρτσάρας απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, δηλώνοντας απλά ότι «δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για τα εσωτερικά της Μειονότητας».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr