‘Καρτοκινητούχοι’ σπεύσατε

0

Τέλος στα ανώνυμα  και μη εντοπίσιμα καρτοκινητά βάζει νόμος που ψηφίστηκε στα πλαίσια της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά και του κοινού εγκλήματος. Εκτός από τους…τρομοκράτες, βέβαια, καλούνται -΄’ηδη από την προηγούμενη Κυριακή- να δηλώσουν τα καρτοκινητά τους περίπου 13,5 (!) εκατομμύρια χρήστες έως και τις 30 Ιουλίου 2010.

 

Μόνο με τ’ όνομά σου…

Με μια απλή προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας, του αριθμού ΑΦΜ και της κάρτας SIM κάθε Έλληνας υπήκοος μπορεί να απευθυνθεί στα καταστήματα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ή σε αντιπροσώπους και να ‘βαφτίσει’ το κινητό του.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά σύντομη, ενώ οι εταιρίες έχουν ήδη εφοδιαστεί με ηλεκτρονικές αιτήσεις καταχώρησης.

Για τους αλλοδαπούς απαιτείται η προσκόμιση της άδειας παραμονής ή του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή του ειδικού ταξιδιωτικού εγγράφου για πρόσφυγες ή πιστοποιητικού μη απέλασης ή άλλου νόμιμου εγγράφου, το οποίο θα αποδεικνύει τα στοιχεία τους.

 Επιπλέον, για τους ανήλικους (κάτω των 18 ετών) υπεύθυνοι να δηλώσουν το καρτοκινητό είναι οι γονείς ή κηδεμόνες, στων οποίων το όνομα και καταχωρείται.

 

Αλλιώς…πες αντίο στο νούμερό σου

Ο νόμος αναγκάζει κάθε χρήστη καρτοκινητού να ακολουθήσει τη διαδικασία, αφού οι…απείθαρχοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κινητό, δεδομένου ότι, μετά την παρέλευση της προθεσμίας που ορίστηκε έως τις 30 Ιουλίου 2010, καρτοκινητά που δεν έχουν ‘χρεωθεί’ σε κάποιον θα ακυρώνονται αυτόματα.

 

Δηλώνεις και κλοπή ή απώλεια

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού, οι κάτοχοι πρέπει να ενημερώνουν την εταιρεία και να διακόπτουν τη σύνδεση της συγκεκριμένης κάρτας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις πιστωτικές κάρτες. Επίσης, σε περίπτωση μεταβίβασης θα πρέπει να δηλώνονται τα στοιχεία του νέου κατόχου. Ο πάροχος οφείλει να συγκεντρώσει και να διατηρεί τα στοιχεία έως και έναν χρόνο μετά τη διακοπή της σύνδεσης.

 

Πού ‘σκοντάφει’ το μέτρο;

Βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα διασταυρώνονται τα στοιχεία των κατόχων, αφού δεν μπορούν να διαπιστωθούν τυχόν πλαστά έγγραφα. Ωστόσο, οι εταιρίες διαθέτουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες και ελέγχουν τα στοιχεία των αιτήσεων όταν αυτές σταλούν στα κεντρικά. άλλα προβλήματα που ενδεχομένως θα ανακύψουν είναι η «μαύρη αγορά» που θα αναπτυχθεί με επίκεντρο τους παράνομους αλλοδαπούς, η αδυναμία ελέγχου των εισαγόμενων ανώνυμων καρτοκινητών των τουριστών, καθώς και το γεγονός ότι την αποκλειστική ευθύνη και καθολική οικονομική επιβάρυνση την έχουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

 

Σπεύσατε ξανθιώτες ‘καρτοκινητούχοι’

Και οι ξανθιώτες κάτοχοι καρτοκινητών ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα να συμμετέχουν στο ‘χορό των βαπτίσεων’. Όπως μας ενημερώνει ο προϊστάμενος του καταστήματος Ξάνθης του ΟΤΕ, κ. Τριαντάφυλλος Πασβαντίδης «ο κόσμος σπεύδει να συμπληρώσει την αίτηση από τη στιγμή που ξεκίνησε ανεπίσημα η εφαρμογή του μέτρου στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αφότου πληροφορήθηκε γι’ αυτή την αλλαγή μέσα από γραπτά μηνύματα που στάλθηκαν στα κινητά τους». Ακόμη, μας παρουσίασε το σύστημα μηχανοργάνωσης για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. 

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…