Πολλή φιλολογία υπήρξε αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε με τους προληπτικούς ελέγχους που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας Ξάνθης σε υπαίθριους χώρους διασκέδασης, όπως για παράδειγμα το λούνα παρκ στο οποίο έγινε το ατύχημα στο οποίο μία δεκαπεντάχρονη τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.
Ακούστηκαν διάφορα για ολιγωρίες υπευθύνων και υπηρεσιών που άφησαν ανέλεγκτο τον συγκεκριμένο χώρο, με πιθανολογούμενο αποτέλεσμα τον συγκεκριμένο τραυματισμό, αλλά και το ότι τίθενται σε πιθανό κίνδυνο όλοι όσοι επισκέπτονται αντίστοιχους χώρους.
Πήραμε λοιπόν να ξετυλίγουμε το «νήμα», αναζητώντας τις πιθανές ευθύνες μέσα στους «δαιδάλους» των διαφόρων υπηρεσιών οι οποίες είναι αρμόδιες για το θέμα του ελέγχου αντίστοιχων χώρων διασκέδασης.
Πρώτος στη σειρά ήταν ο πρόεδρος του «Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Επιθεώρησης Θεάτρων – Κινηματογράφων (Αποφ. Υπουργού Δημ. Τάξης 7004/15/7/92 ΦΕΚ576/92τ.β.)», κ. Χρήστος Μούρκας, το οποίο είναι και υπεύθυνο για την έκδοση της σχετικής άδειας εγκατάστασης του συγκεκριμένου παιχνιδιού στο οποίο σημειώθηκε ο τραυματισμός. Ζητήσαμε λοιπόν από τον κ. Μούρκα να μας εξηγήσει το τι συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα για την ασφαλή εγκατάσταση του συγκεκριμένου υπαίθριου χώρου διασκέδασης. «Η επιτροπή αυτή συστήνεται με απόφαση της Νομαρχίας Ξάνθης και έχει σαν σκοπό τον έλεγχο των αιτήσεων ενδιαφερομένων και την σχετική αδειοδότησή τους για να εγκαταστήσουν τέτοιους χώρους αναψυχής, στον Δήμο Ξάνθης. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας υπέβαλλε σχετικό αίτημα την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009. Οι σχετικές εγκρίσεις, πριν ελεγχθούν από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο, πρέπει να πάρουν προέγκριση από την Δημαρχιακή Επιτροπή, στην πρώτη συνεδρίαση που αυτή θα πραγματοποιήσει, μετά την υποβολή της αίτησης. Αφού έγινε και αυτό, κοινοποιήθηκε με σχετικό έγγραφο από τη Νομαρχία Ξάνθης η σύσταση της επιτροπής την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 και την επομένη το πρωί πραγματοποιήσαμε έλεγχο στον χώρο, κάνοντας μάλιστα και κάποιες συστάσεις για να μπορέσει ο συγκεκριμένος να αδειοδοτηθεί. Φυσικά είναι ευθύνη του επιχειρηματία που ξεκίνησε την λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου, χωρίς να κατέχει την απαραίτητη άδεια». Φυσικά το επόμενο βήμα είναι οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και εκεί απευθυνθήκαμε στην κα Ευτέρπη Στάντσιου, κυρίως για τον λόγο για τον οποίο το συμβούλιο δεν συστάθηκε νωρίτερα, δεδομένων και των εκδηλώσεων των Θ.Λ.Ε. που πραγματοποιήθηκαν εκείνες τις μέρες στην πόλη μας, καθώς και της κοσμοσυρροής που παρατηρείται στο συγκεκριμένο χώρο. «Στη συγκρότηση αυτού του είδους των επιτροπών συμβαίνει πολλές φορές οι ίδιες οι υπηρεσίες να καθυστερούν τον ορισμό εκπροσώπων τους, για διάφορους, συνήθως υπηρεσιακούς, λόγους. Αυτό όμως είναι άσχετο με το γεγονός του ότι όταν απαιτείται η έκδοση κάποιας άδειας, είτε λειτουργίας είτε εγκατάστασης, θα πρέπει ο υπόχρεος να μην ξεκινά την λειτουργία του όποιου χώρου χωρίς να έχει πάρει τελικά την σχετική άδεια», τόνισε η κα Στάντσιου.
Τελικά, όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ολιγωρία από πλευράς υπηρεσιών, πλην ίσως της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, που πιθανώς όφειλε να ελέγξει προληπτικά για την ύπαρξη ή όχι της απαραίτητης άδειας εγκατάστασης του συγκεκριμένου χώρου διασκέδασης και την απομάκρυνσή του από τον χώρο του Λιμνίου, αφού αποδεδειγμένα πλέον, δεν την κατείχε ο ιδιοκτήτης του. Φυσικά ο κυρίως υπεύθυνος, όπως δείχνουν τα πράγματα, δείχνει να είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου παιχνιδιού, εναντίον του οποίου σχηματίστηκε η σχετική δικογραφία και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr