Οι δύο τροπολογίες που προωθεί για ψήφιση μέσα στον Ιανουάριο του 2009 η κυβέρνηση, με τις οποίες προωθείται ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα μεγάλης μερίδας καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, προκάλεσαν την ικανοποίηση και της Ο. Ε. Β. Ε. Ξάνθης, την οποία και εκφράζει με σχετική ανακοίνωση της.
Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων υλοποιεί μία προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος από το 2004 ακόμη είχε χαρακτηρίσει τον φόρο ως «άδικο, που πρέπει να καταργηθεί», παρ’ όλο που η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κακλαμάνη, αντιδρά στην ρύθμιση αυτή. Κατά την Ο.Ε.Β.Ε. όμως, η μείωση του τέλους αυτού και η προσδοκώμενη κατάργησή του θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και σταθερών τιμών, με ωφέλειες τόσο για τους ίδιους τους μικρομεσαίους όσο και για τους καταναλωτές της χώρας.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ο.Ε.Β.Ε. έχει ως εξής:
«Ανακοινώνουμε με ικανοποίηση ότι ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα μιας μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων αυτοαπασχολούμενων και συγκεκριμένα των καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που επιβαρύνονται με Δημοτικά Τέλη 2%, οδεύει προς μείωση από 2% στο 0,5%.
Με δύο τροπολογίες, που έχουν καταρτισθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και οδεύουν προς τη Βουλή για ψήφιση εντός του Ιανουαρίου 2009 το τέλος αυτό από 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων των ως άνω επιχειρήσεων μειώνεται στο 0,5%.
Έτσι υλοποιείται εν μέρει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, που προεκλογικά το 2004 είπε επί λέξει: «ο άδικος αυτός φόρος πρέπει να καταργηθεί», ενώ η ΚΕΔΚΕ με πρώτο τον κ. Κακλαμάνη Πρόεδρο της, Δήμαρχο Αθηναίων και σημαντικό στέλεχος τότε της Κυβέρνησης αντιδρούν στη ρύθμιση με τη δικαιολογία της «Ανταποδοτικότητας», άποψη νεφελώδης και αναπόδειχτη .
Εμείς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Ε.Β.Ε. πιστεύουμε πλέον στην οριστική λύση του θέματος του περιορισμού του τέλους αυτού από το 2% στο 0,5% με απώτερο στόχο την κατάργηση του όπως το διατύπωσε και ο κ. Πρωθυπουργός το 2004 διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, σταθερές τιμές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις όχι μόνο σε Εθνικό επίπεδο αλλά και Διεθνές προς όφελος συνεπώς εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού αλλά και ημών των ιδίων ως καταναλωτές.
Οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και την ικανοποίηση μας προς τον κ. Πρωθυπουργό για την έστω και εν μέρει επίλυση του ως άνω αιτήματός μας».
Γ. Σ.