Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών από τις Δ.Ο.Υ.

Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών από τις Δ.Ο.Υ.

0

Με εγκύκλιο που έφτασε την περασμένη Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009, στις Δ.Ο.Υ. της πόλης μας, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Η υπουργική απόφαση που ψηφίστηκε πρόσφατα για το θέμα αυτό αναμενόταν από τις αρχές του έτους, δημοσιεύτηκε δε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις την περασμένη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου και αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη και οφειλές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008.
Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να επωφεληθούν από αυτή τη ρύθμιση θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο μέχρι και σε είκοσι τέσσερις δόσεις, με απαλλαγή μέχρι και του 100% των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για απαλλαγή από το 50% όλων των πρόσθετων φόρων που επιβαρύνουν την οφειλή τους, αν όμως η εξόφληση γίνει εφ’ άπαξ. Η κλιμάκωση των δόσεων έχει ως εξής:
– 1 έως 3 δόσεις, ποσοστό απαλλαγής: 100%,
– 4 έως 6 δόσεις, ποσοστό απαλλαγής: 90%,
– 7 έως 12 δόσεις, ποσοστό απαλλαγής: 80%,
– 13 έως 18 δόσεις, ποσοστό απαλλαγής: 70%,
– 19 έως 24 δόσεις, ποσοστό απαλλαγής: 60%

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα εκατόν πενήντα ευρώ, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα προεξόφλησης της ρύθμισης, χωρίς κάποια άλλη επιβάρυνση ή προσαύξηση.
Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την εν λόγω ρύθμιση θα μπορούν ακόμη να:
– αποκτούν φορολογική ενημερότητα, με την καταβολή της σχετικής παρακράτησης
– αποκτούν φορολογική ενημερότητα για την συμμετοχή σε δημοπρασίες
– θεωρούν κανονικά βιβλία και στοιχεία
Σημειώνεται επίσης ότι η ρύθμιση προβλέπει ως ημερομηνία παγίωσης των προσαυξήσεων την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, ενώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι μπορεί οι δόσεις να είναι ισόποσες, όμως στην πρώτη από αυτές θα πρέπει να καταβληθεί ταυτόχρονα και εφάπαξ το 5% της συνολικής οφειλής τους.
Τελευταία ημερομηνία, κατά την οποία μπορούν οι φορολογούμενοι να εκμεταλλευθούν την ευνοϊκή γι’ αυτούς ρύθμιση ορίστηκε η Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009, δηλαδή ουσιαστικά δίνεται περιθώριο στους συμπολίτες μας μόλις μίας εβδομάδας για να την αξιοποιήσουν. Φήμες για παράταση της ρύθμισης, παρ’ ότι κυκλοφόρησαν, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Α’ Δ.Ο.Υ., που βρίσκεται στη Νομαρχία Ξάνθης.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…