Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ετοιμότητα σ’ όλα τα σχολεία της Ξάνθης

Ετοιμότητα σ’ όλα τα σχολεία της Ξάνθης

0

Υπό αυστηρή απολύμανση και αποστείρωση τίθενται οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης της χώρας με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου! Ήδη με εγκυκλίους που έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς από τις 28 Αυγούστου δίνονται λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς της νέας γρίπης καθιστώντας υπεύθυνους για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τις 3μελείς επιτροπές που θα συσταθούν για το σκοπό αυτό.

Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Η1Ν1

Τα προληπτικά μέτρα διασποράς περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων σε κάθε διάλειμμα αερισμό του χώρου και απολύμανση των τουαλετών από τους υπεύθυνους καθαρισμού καθώς και τα πόμολα των πορτών και τα πληκτρολόγια των υπολογιστών. Ιδιαίτερα για τα νηπιαγωγεία προσεκτικός και συχνός καθαρισμός των παιγνιδιών στα νηπιαγωγεία με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό και των χεριών των παιδιών στα σχολεία. Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με γάντια μίας χρήσης. Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός σκληρών επιφανειών (τραπέζια, καρέκλες, πόμολα) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή σαπούνι και νερό ή διάλυμα χλωρίνης 10% ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Οι πλαστικές σακούλες των κάδων όπου απορρίπτονται τα μολυσματικά απορρίμματα, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται άμεσα από το χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού. Το προσωπικό που χειρίζεται μολυσματικά απορρίμματα πρέπει να φοράει γάντια και ποδιά μίας χρήσης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων, τα οποία πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Το πλύσιμό τους πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία άνω των 72 βαθμών Κελσίου για μία ώρα τουλάχιστον. Τα σερβίτσια φαγητού πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μέσα ατομικής προστασίας, μετά τη χρήση τους να απορρίπτονται άμεσα σε πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων. Δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια καθαρισμού τους. Η χρήση γαντιών μίας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Οι υπεύθυνοι των βρεφονηπιακών σταθμών, οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και Λυκείων οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες να τηρούνται και από τα παιδιά.

Οι οδηγίες αυτές πρέπει να τηρούνται και από το βοηθητικό προσωπικό (καθαριστές, μάγειρες κ.λπ.).

Επάρκεια υλικών για την πρόληψη στα σχολεία της Ξάνθης

Επίσης σ’ όλα τα σχολεία επιβάλλεται ο προσδιορισμός ενός χώρου εκτός των χώρων διδασκαλίας όπου μπορεί να μεταφερθεί το παιδί που θα εμφανίσει συμπτώματα γρίπης. Θα του χορηγείται μάσκα όπως και στον εκπαιδευτικό που θα το συνοδεύει και θα ειδοποιούνται οι γονείς του για μεταφορά του στο νοσοκομείο. Το όποιο περιστατικο, όπως και περιπτώσεις απουσίας παιδιών λόγω γρίπης θα καταγράφονται και θα αναφέρονται στο υπουργείο.

Ετοιμότητα σ’ όλα τα σχολεία

«Τα σχολεία ήδη έχουν εφοδιαστεί με υλικά απολύμανσης (σαπούνια, αντισηπτικά κ. ά) καθώς επίσης και θερμόμετρα προκειμένου να ελέγχουν τη θερμοκρασία κάποιου παιδιού που έχει συμπτώματα γρίπης», σημείωσε η προϊσταμένη του γραφείου της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κα Εύη Στυλιανίδου. Να σημειώσουμε ότι στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη με όλους τους διευθυντές των 50 δημοτικών και των 84 νηπιαγωγείων που λειτουργούν στο νομό καθώς και των υπευθύνων καθαρισμού οι οποίοι και ενημερώθηκαν από την γιατρό κα Παπαδοπούλου Δέσποινα του Νοσοκομείου Ξάνθης για όλα τα μέτρα υγιεινής και πως πρέπει να εφαρμοστούν: «Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Όλη  η εκπαιδευτική κοινότητα της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης έχει ενημερωθεί θα γίνει ενημέρωση των μαθητών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και ευελπιστούμε σε συνεργασία όλων ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε η κα Στυλιανίδου.

Ειδικό κονδύλι για την προμήθεια αναλώσιμων στα σχολεία

Η ίδια ενημέρωση έγινε και στους διευθυντές των γυμνασίων και Λυκείων του νομού από την ίδια γιατρό: «Ήδη οι περισσότεροι διευθυντές των σχολείων έχουν προμηθευτεί το υλικό και σ’ όποια σχολεία έχουν σημειωθεί ελλείψεις αποστείλαμε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο και άμεσα μας στέλνουν ότι φαρμακευτικό υλικό χρειαζόμαστε. Ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι το υπουργείο ενέκρινε ειδικό κονδύλι για την προμήθεια όλων αυτών των υλικών ώστε να είμαστε πλήρως θωρακισμένoi από πλευράς υγιεινής και πρόληψης», επισημαίνει ο προϊστάμενος του Γραφείου της Δευτεροβάθμιας κ. Πυλαρινός.

\

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Από την αρχή είπαμε «Όχι» σε έργα βιτρίνας

Μετά την μείζονα …