Ένας νεκρός με …ιδιότυπο μέλλον

0

Την δική του, ιδιότυπη οπτική και πρόταση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα στην χώρα μας, αλλά τις προτάσεις του για την βελτίωσή τους κατέθεσε και ανέλυσε, μπροστά σε ένα πολυπληθέστατο ακροατήριο, ο γνωστός ιστορικός και φιλόλογος, κ. Σαράντος Καργάκος. Αυτό έγινε στα πλαίσια της ομιλίας – παρουσίασης του νέου βιβλίου με τίτλο «Ένας νεκρός με …μέλλον», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 27 Απριλίου 2009, στον κτήριο των καπναποθηκών, γνωστότερο και ως «Π», μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Αυτό που χαρακτήρισε, για μία ακόμη φορά δυστυχώς, την έναρξη της εκδήλωσης ήταν η σχεδόν σαρανταπεντάλεπτη καθυστέρηση με την οποία ο κεντρικός ομιλητής της εμφανίστηκε στον χώρο της εκδήλωσης. Αναφορικά τώρα με την ομιλία του κ. Καργάκου, αλλά και το περιεχόμενου του βιβλίου του, στο οποίο αυτή αναφερόταν, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την προφανώς αρνητική του θέση σε σχέση με τα όσα διαδραματίστηκαν και συνεχίζουν να διαδραματίζονται στον χώρο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Καργάκο, η εικόνα του σύγχρονου ελληνικού σχολείου αλλά και του δημόσιου ελληνικού Πανεπιστημίου είναι μία χαοτική εικόνα διάλυσης στην οποία, μετά από την μακροχρόνια κυριαρχία στους χώρους αυτούς υπερπατριωτών, έχει επέλθει η κυριαρχία αντιπατριωτών και αλητών όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο γνωστός φιλόλογος και συγγραφέας, μέσα από μία αναδρομή στα δικά του μαθητικά χρόνια, λίγο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, θέλησε να τονίσει την ανάγκη της επανάκαμψης αρχών όπως η πειθαρχία και η ευταξία στο Ελληνικό Σχολείο, ως απαραίτητο αντίμετρο στην σημερινή κατάσταση ασυδοσίας, η οποία κοντεύει να παρομοιάσει τόσο τα σχολεία όσο και τα Πανεπιστήμια με φρενοκομεία. Φυσικά από την κριτική του κ. Καργάκου δεν εξαιρέθηκαν, πέρα από τα προβλήματα συμπεριφοράς που κυριαρχούν στον εκπαιδευτικό χώρο, σύμφωνα με τον ίδιο, και ουσιαστικά ζητήματα διδασκαλίας, με την κριτική του να επικεντρώνεται τόσο στον τρόπο διδασκαλίας, ιδιαίτερα της ιστορίας, όσο και στα ζητήματα της επιλογής των σχολικών εγχειριδίων.
Μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Καργάκος δήλωσε ότι «οφείλω κατ’ αρχήν να ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρησή μου, αλλά ένας περίπατος στα περίχωρα της Ξάνθης είναι αιχμαλωτιστικός λόγω της μαγείας της περιοχής. Θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα για την πρόσκλησή του, αλλά και ν’ αποτίσω φόρο τιμής στην δημιουργό του, την παλαιά φίλη, κα Βιργινία Τσουδερού, η οποία δημιούργησε οάσεις Πολιτισμού στην Θράκη και με χαρά παρατηρώ ότι χρόνο με τον χρόνο οι οάσεις αυτές μετατρέπονται σε πραγματικές εστίες, που πιστεύω να βρουν μιμητές και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Χαίρομαι μάλιστα που βρίσκομαι για πολλοστή φορά στην πόλη σας γιατί αυτή αποτελεί παράδειγμα για πολλές πόλεις της χώρας, αφού εδώ ο σεβασμός για το παλαιό είναι έντονος και δείχνει το πόσο μπορεί να συμβιώσει το παλαιό με το νέο». Αναφορικά με την ομιλία του ο κ. Καργάκος περιορίστηκε να πει πως «αν θαύματα γίνονταν στο παρελθόν, γιατί να μην γίνουν στο παρόν και γιατί να μην γίνουν και στο μέλλον. Μπορεί στο βιβλίο αλλά και στην ομιλία ν’ αναφέρομαι στα δυσάρεστα της Ελληνικής Παιδείας, κάτι που κάνει την τελευταία να φαίνεται ως …πτώμα, μην ξεχνάτε όμως ότι πριν από λίγες ημέρες γιορτάσαμε μίαν Ανάσταση, κάτι που πιστεύω πως μπορεί να συμβεί και στην Ελληνική Παιδεία».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…