Εν αναμονή των εμβολίων

0

Έτοιμα και στελεχωμένα τα εμβολιαστικά κέντρα

Όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας κ. Νεάρχου, τα εμβόλια αναμένεται να διακινηθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να φτάσουν και στη χώρα μας στα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον, βέβαια, δοθεί η τελική έγκριση από την Ένωση. «Εμείς έχουμε οργανώσει ένα άρτιο σχέδιο τοπικά για το πώς θα κινηθούμε μόλις πάρουμε το εμβόλιο, έχοντας οργανώσει εμβολιαστικά κέντρα και ενημερωμένο προσωπικό», δήλωσε ο κ. Νεάρχου και συνέχισε «τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν επιθεωρηθεί και χωρίζονται σε 2 κύκλους, ανάλογα με τη μαζικότητα. Αρχικά θα υπάρχουν 8. Τρία στο δήμο Ξάνθης και από ένα στους άλλους δήμους, στοχεύοντας στον εμβολιασμό των πιο ευπαθών ομάδων, και στη συνέχεια έχει προβλεφθεί η λειτουργία 23 εμβολιαστικών κέντρων». Ο εμβολιασμός θα λαμβάνει χώρα σε δημοτικά σχολεία του Νομού και μόνο σε μη εργάσιμες ημέρες.

Σχετικά με το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων ο κ. Νεάρχου μας ενημέρωσε ότι αυτά έχουν στελεχωθεί ονομαστικά και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό με τους εθελοντές έχει ενημερωθεί τόσο για τη διαδικασία χορήγησης των εμβολίων και μετακίνησης στα εμβολιαστικά κέντρα, όσο και για τα προληπτικά μέτρα κατά της μετάδοσης της γρίπης.

 

Σε επιφυλακή οι φορείς, εφησυχασμένος ο κόσμος

Η μη εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων στην πόλη μας έχει εφησυχάσει τους πολίτες που ναι μεν παραμένουν προσεκτικοί, αλλά παράλληλα δε δημιουργούν πανικό και ανησυχία και στους γύρω τους. Ο κ. Λεοντής, που μας εξήγησε ότι τα φαρμακεία δεν έχουν καμία διαχειριστική ευθύνη αφού η νομαρχιακή επιτροπή έχει αναλάβει τη διαχείριση του προβλήματος, μας ενημέρωσε ότι  «ο κόσμος δε δείχνει ανήσυχος και δε σπεύδει να μάθει με αγωνία πότε θα έρθει το νέο εμβόλιο. Οι περισσότεροι ανησυχούν για την κοινή γρίπη και τον τρόπο καταπολέμησης της».

 

 Κανένα πρόβλημα και με τους μαθητές, αλλά τα σχολεία σε επιφυλακή

Κανένα κρούσμα δεν έχει σημειωθεί και στους μαθητές, ωστόσο τα σχολεία παραμένουν σε επιφυλακή και δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες των γονέων που είδαν τα παιδιά τους να επιστρέφουν νωρίς στο σπίτι επειδή είχαν λίγο βήχα ή συνάχι, για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα, τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής που προβλέπει η εγκύκλιος και τα παιδιά έχουν συνηθίσει στη θέα των καθαριστριών που ψεκάζουν με χλωριωμένο νερό χώρους υγιεινής και πόμολα στα διαλείμματα.

Γι’ αυτό το λόγο, η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Στυλιανίδου δήλωσε ότι: «Δεν κλείνουμε τα σχολεία με δικαιολογία τη νέα γρίπη».

Ακόμη η κ. Στυλιανίδου μας ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται εμβολιασμός για παιδιά έως 18 ετών, ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα και άρα μέχρι την άφιξη του εμβολίου, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

 

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …