Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

0

Το γνωστό μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Προσφυγικό Ελληνισμό, το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας, έγινε το επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, για να τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η εκδήλωση έγινε στις 7:30’ το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαΐου 2009, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονα, ο οποίος χοροστάτησε και στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας. Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ. Γεώργιος Καϊπάκης, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ξάνθης, κύριοι Γεώργιος Παπασταματίου και Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ. Ταρενίδης, κ. Παναγιωτάκης, κα Σιμπιλίδου και κ. Καρβουνίδης, εκπρόσωποι πολλών συλλόγων του Προσφυγικού Ελληνισμού, καθώς και πολλοί συμπολίτες μας.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε, εν μέσω συγκινητικών αποσπασμάτων από ηχογραφημένες μαρτυρίες επιζησάντων της Γενοκτονίας, στο χρονικό των συμβάντων της Γενοκτονίας. «Η πολιτική εξόντωσης των Χριστιανών είχε προαποφασιστεί σε συνέδριο των Νεοτούρκων ήδη από τον Οκτώβριο του 1911 και εκτελέστηκε σε δύο φάσεις. Αδιάψευστος μάρτυρας της πολιτικής που ακολουθήθηκε, τα προξενικά αρχεία και οι αναφορές των ξένων», τόνισε ο κ. Ρωμανίδης, δίνοντας το στίγμα της προμελέτης των εγκλημάτων που έγιναν σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Δεν παρέλειψε ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, να τονίσει την συνεισφορά των προσφύγων στη νέα τους Πατρίδα, τονίζοντας την ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου που η παρουσία του Ποντιακού αλλά και συνολικά του Προσφυγικού Ελληνισμού πρόσφερε σε περιοχές όπως η Μακεδονία και η Θράκη, ενώ το ίδιο έγινε και στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού, στους οποίους η συνεισφορά των μεταναστών ήταν μεγάλη. Αναφορικά με την αναγκαιότητα τόσο της διατήρησης ζωντανής της μνήμης, όσο και της ιστορικής δικαίωσης των θυμάτων αυτής, μέσω της αναγνώρισης από την Τουρκία της Γενοκτονίας, τόσο του Ποντιακού Ελληνισμού, όσο και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, ο κ. Ρωμανίδης παρατήρησε ότι παρά την επίσημη αναγνώρισή τους από την χώρα μας «συνολικά η τελευταία έχει βραδύνει. Η διεθνοποίηση του εγκλήματος αποτελεί κυρίαρχο συστατικό στοιχείο των πολιτικών θεσμών που σέβονται την Ιστορία και την Αλήθεια, δηλαδή την μνήμη τους. Δεν είναι συναισθήματα εκδίκησης που υπαγορεύουν την πρόταση αυτή, μόνον η ανάγκη απονομής Δικαιοσύνης τόσο προς τα θύματα, όσο και προς την Ανθρωπότητα ολόκληρη. Έτσι μπορεί να τονιστεί και η ανάγκη να πάψει πλέον το φρικτό έγκλημα της Γενοκτονίας ν’ αποτελεί την εύκολη λύση των διεθνών προβλημάτων. Απαιτούμε από την γείτονα χώρα να σταματήσει ν΄ αρνείται το μαζικό αυτό έγκλημα και την καλούμε να πράξει το καθήκον της, αναγνωρίζοντας την ευθύνη για την Γενοκτονία ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, ειλικρινούς μεταμέλειας, φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα».
Στη συνέχεια, νέοι με παραδοσιακές ενδυμασίες κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, ενώ η εκδήλωση έληξε με την χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, η οποία ερμήνευσε γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […