Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Εγρήγορση και προσοχή για τη νέα γρίπη

Εγρήγορση και προσοχή για τη νέα γρίπη

0

Για την κατάσταση της νέας γρίπης στα σχολεία, το 2ο αναπτυξιακό συνέδριο, την επιδότηση του 12% στους βιοτέχνες, την προστασία του μπασμά, για την προσεχή ολοκλήρωση του ασύρματου δικτύου που κατασκευάζεται σε κεντρικά σημεία της πόλης, και την συνέχεια των εργασιών στο δρόμο Θέρμες-Άγιος Κωνσταντίνος με ασφαλτόστρωση που μάλλον θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, ενημέρωσε και παρέθεσε τις απόψεις του ο Νομάρχης Ξάνθης κατά την έναρξη του νομαρχιακού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, πριν συζητηθούν τα θέματα ημερήσιας διάταξης.

‘Κανένα σχολείο δεν κλείνει για επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης’

Προλογικά, ο Νομάρχης ευχήθηκε στους εκπροσώπους της Μειονότητας καλές εορτές στο προσεχές Μπαϊράμι και στη συνέχεια ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή κλειστά παραμένουν, προληπτικά και λόγω συρροής κρουσμάτων μη επιβεβαιωμένων, 20 σχολικά τμήματα στο νομό, αλλά κανένα δεν έχει κλείσει λόγω διάγνωσης του ιού της γρίπης Η1Ν1 σε μαθητή. «Την ίδια πρακτική ακολουθεί και η Ευρώπη, ενώ σε εγρήγορση παραμένουν το νοσοκομείο, η διεύθυνση Υγείας και το υπουργείο Παιδείας», επεσήμανε ο κ. Παυλίδης και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι και ο ίδιος θα κάνει το εμβόλιο, έτσι ώστε να συμβάλει προς τη θωράκιση της κοινωνίας.

Τον Ιανουάριο το 2ο αναπτυξιακό συνέδριο

Για τις 15-17 Ιανουαρίου ορίστηκε να διεξαχθεί το 2ο αναπτυξιακό συνέδριο, όπου οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν μέρος ως τεχνοκράτες, ενώ στο τέλος θα μπορούν να τοποθετηθούν όσοι θέλουν. «Δεν θα έχει σκοπιμότητες το συνέδριο, θα ακουστούν ιδέες και απόψεις από κάθε κατεύθυνση και η πρόσκληση θα απευθύνεται σε όλους», σημείωσε, τέλος, για το θέμα ο κ. Παυλίδης.

Ανησυχία για τον περιορισμό του 12%, δεν πρέπει να προχωρήσει

Σχετικά με τον περιορισμό της επιδότησης του 12%, αποκλείοντας συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ο νομάρχης διατύπωσε την άποψη ότι: «Οι επιχειρήσεις της Αν. Μακεδονίας και ιδία της Θράκης, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, χρειάζονται την σταθερή υποστήριξη της Πολιτείας, πολύ περισσότερο τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, για να αντισταθμιστεί η μειονεκτικότητα της περιοχής έναντι άλλων. Δυστυχώς τα αυτονόητα και απαραίτητα κίνητρα για την περιοχή, οφειλόμενα στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής για μια Πολιτεία δίκαιη, διαρκώς συρρικνώνονται. Για τον σχεδιαζόμενο περιορισμό της επιδότησης του 12% σε ορισμένες κατηγορίες βιοτεχνών με τη θεσμοθέτηση επιπλέον προϋποθέσεων απ’ αυτές που ίσχυαν μέχρι τώρα, εκφράζω την ανησυχία μου, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει».

Κινητοποίηση για τη διάσωση και προστασία του μπασμά

Ακόμη, με την προσοχή στραμμένη στην περικοπή του 50% της επιδότησης για το μπασμά το 2010, από μέρους του νομάρχη εκφράστηκε έντονη ανησυχία και πληροφόρησε ότι στάλθηκε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό να ερευνηθεί και να εγκριθεί η πρόταση για το ‘Καινοτόμο Σχέδιο για τον Καπνό’, ώστε να διασωθεί και να προστατευθεί η καλλιέργεια του μπασμά.

Διαδικαστικός ο χαρακτήρας των θεμάτων και της συνεδρίασης

Συνολικά, 6 ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το νομαρχιακό συμβούλιο, εκ των οποίων τα 5 εγκρίθηκαν ενώ το 3ο  αναφορικά με την έγκριση εφαρμογής συστήματος διαχειριστικής επάρκειας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ, αποσύρθηκε γιατί προβλέπεται ότι το θεσμικό πλαίσιο θα καταργηθεί.

Αποφασίστηκε η συγχώνευση, προαγωγή και ίδρυση δημοτικών και νηπιαγωγείων στο νομό και παράλληλα δόθηκε ενημέρωση σχετικά με τις προεκτάσεις σχολείων και την πρόοδο της διαδικασίας για την κατασκευή σχολείων για την Εκτενεπόλ.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η 4η Τροποποίηση Νομαρχιακού Προγράμματος ΚΑΠ έτους 2009, η 2η Τροποποίηση Νομαρχιακού Προγράμματος Τόκων έτους 2009, η 2η Τροποποίηση ΟΣΚ έτους 2009 και η 12η Τροποποίηση Προϋπολογισμού Νομαρχιακού Διαμερίσματος για το ίδιο έτος.

Άνιση μεταχείριση των πολιτών από τη διοίκηση καταγγέλλει ο κ. Φ. Καραλίδης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φ. Καραλίδης πήρε το λόγο μετά τη συζήτηση των θεμάτων και αφού ευχήθηκε με τη σειρά του για τις γιορτές του Μπαϊραμιού, τάχθηκε και ο ίδιος υπέρ της διατήρησης της επιδότησης του 12% και ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος από τους νομάρχες Θράκης για τη συνέχιση της καταβολής του.

Προχώρησε στη συνέχεια σε καταγγελία για άνιση μεταχείριση πολιτών από τη διοίκηση, όπως μεταφέρθηκε και στον ίδιο από συμπολίτη, και συγκεκριμένα πρόκειται για ανάκληση άδειας μικροπωλητή από επαγγελματία έπειτα από καταγγελία που έγινε από γειτονικό μικροπωλητή που επίσης παρανομεί. Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο τελευταίος απειλεί τη διοίκηση και ασκεί πιέσεις ώστε να μην προχωρήσει η εξέταση της δικής του άδειας.

Η υπεύθυνη αντινομάρχης, κ. Π. Στάντσιου, δεσμεύτηκε ότι θα γίνει έλεγχος και δεν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα γιατί δεν γίνεται ανάκληση αδείας χωρίς καταγγελία. Ο νομάρχης συμπλήρωσε ότι: «πρόκειται για κοινωνικό μέτρο. Η διοίκηση δεν εκδικείται, όταν δε δημιουργείται πρόβλημα, βοηθάει».

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λήγει στις 21 του μήνα η καταβολή οφειλών από περαίωση 

Προθεσμία έως τι`…