Έγινε της …πιάτσας!

0

Με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο που μάλιστα  μερικές φορές έφτασε σε βαθμό παρεκτροπής, με φωνές και διαμαρτυρίες,  διεκδίκησαν τα αιτήματά τους που αφορούν στον ορισμό νέων θέσεων στάθμευσης ταξί και διεύρυνσης των ήδη υπαρχόντων, μετά τη «αναστάτωση» που επέφερε το έργο της ενοποίησης των πλατειών,  οι ταξιτζήδες της Ξάνθης στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου όπου ήταν το 27ο θέμα στην ημερήσια διάταξη και αυτό που κυριάρχησε στη συνεδρίαση. 

Στάθμευσε όπου θέλεις ταξιτζή…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απαρτία μεν των δημοτικών συμβούλων αλλά και απαρτία κοινού από το σωματείο ταξί Ξάνθης «Άγιος Χριστόφορος», οι οποίοι παρευρίσκονταν μέσα και έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης με εμφανώς οξυμμένα πνεύματα. Η προσπάθεια του αντιδημάρχου κ. Τριμίντζιου να τα κατευνάσει είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Έτσι το θέμα μεταφέρθηκε ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος του σωματείου επέμεινε στην αίτηση  – αναφορά που κατέθεσαν και προς τον νομάρχη ο οποίος και πριν αποφασίσει ως αρμόδιος ζήτησε την γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο νομάρχης για το θέμα αυτό είχε συστήσει επιτροπή η οποία και γνωμοδότησε ως εξής: 8 θέσεις στην Μ. Βόγδου, 5 θέσεις στην Ηρώων, 7 θέσεις στην 28ης Οκτωβρίου, 4 θέσεις στην Θερμοπυλών και 8 θέσεις στην Β. Σοφίας. Οι ταξιτζήδες δηλώνουν ότι συμφωνούν αρχικά  μ’ αυτές όμως επιζητούν περισσότερες των 8 θέσεων στη Μ. Βόγδου και στην 28ης Οκτωβρίου επικαλούμενοι ότι «Δεν χωράμε στις πιάτσες…έχουν αναδουλειά και συνεχώς είμαστε σταθμευμένοι». Ο Δήμαρχος Ξάνθης που πήρε το λόγο είπε ότι: «οι θέσεις που σας εξασφαλίζουμε είναι περισσότερες από τον αριθμό σας …» και ανέφερε ότι υπάρχουν 101 ταξί και 102 συνολικά θέσεις και με δεδομένο ότι όλα την ίδια στιγμή δεν είναι σταθμευμένα ούτε δουλεύουν τρεις βάρδιες δεν τίθεται θέμα έλλειψης χώρων στάθμευσης. Παρόλα αυτά πρότεινε να αυξηθούν με σύμφωνη γνώμη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου από 8 σε 10 οι θέσεις στη Μ. Βόγδου , από 5 σε 8 στην Ηρώων, σε 10 στη Β. Σοφίας  και σε 5 στη Θερμοπυλών. Επίσης πρότεινε δημιουργία πιάτσας 4 θέσεων στη Σάρδεων, 4 στα Κιμμέρια και 4στο Εύμοιρο για να εξυπηρετούνται όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Όμως επιφυλάχθηκε για την 28η Οκτωβρίου ζητώντας σύμφωνη γνώμη του εμπορικού συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών. Ο πρόεδρος του σωματείου τόνισε ότι η Τροχαία δεν έχει αντίρρηση και ο Εμπορικός και η ΟΕΒΕΞ συμμετείχαν στην επιτροπή της Νομαρχίας.

Πούλιος: «Κάνετε συνεχώς μπαλώματα και πασαλείμματα…»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρίστος Πούλιος ανήγαγε το θέμα σε δείγμα γενικότερης λειτουργίας του δήμου: «Έτσι λειτουργείται πάντα! Χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό , χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη και έρχεσθε εκ των υστέρων και δίνετε εμπαλωματικές λύσεις και κάνετε πασαλείμματα».

Ξεκίνησε τότε μια συζήτηση για το αν υπάρχει ή όχι κυκλοφοριακή μελέτη. Ο κ. Δήμαρχος έιπε ότι υπάρχει κυκλοφορική μελέτη για το έργο της ενοποίησης από το 2005. Και ότι προτίθενται να κάνουν νέα κυκλοφοριακή μελέτη αλλά επειδή στοιχίζει πάνω από 300.000 ευρώ προσπαθούν να την εντάξουν στο ΕΣΠΑ. Μάλιστα σημείωσε ότι αναμένουν την ολοκλήρωση του έργου ώστε να έχουν πλήρη στοιχεία της λειτουργικότητάς του, ώστε να προβούν σε τροποποιήσεις και σε μια πιο επικαιροποιημένη μελέτη συνολική για την πόλη.

Ανταμπούφης: «Προτεραιότητα και στις ανάγκες των πεζών…»  

Ο κ. Ανταμπούφης  σημείωσε ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί και η γνώμη και άλλων κατηγοριών πολιτών. Να μην κοιτάμε μόνο τα συμφέροντα των ταξιτζήδων ή των καταστηματαρχών αλλά και των πεζών και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στις ανάγκες των πεζών.

Τέλος το Δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της πρότασης του δημάρχου όπως προαναφέρθηκε και η απόφαση θα παρθεί από τον νομάρχη.

Σάββας Μελισσόπουλος ο …διαμαρτυρόμενος

Να σημειώσουμε ότι στην αρχή της συνεδρίασης και εκτός ημερησίας έγινε μια αναφορά στις Γιορτές της παλιάς Πόλης και ειδικότερα στο θέμα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη διοργάνωση του ποδηλατικού γύρου και σ’ ότι αφορά τη διαμαρτυρία που εκφράστηκε υπέρ της δημιουργίας ποδηλατοδρόμου από το Xanthipress και από τον κ. Μελισσόπουλο με τη γνωστή δήλωσή του (δημοσιεύτηκε στο προχθεσινό μας φύλο). Όμως το σώμα επιφυλάχθηκε να τα συζητήσει εκτενέστερα όταν θα γίνει αποτίμηση των γιορτών. Τέλος ένσταση είχε και πάλι ο κ. Μελισσόπουλος για το θέμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑΞ για την κατασκευή δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης  στην πάροδο της Κλεμανσώ – Λεωνίδου – Λευκού Πύργου. Ο κ. Μελισσόπουλος τόνισε ότι έπρεπε η ΔΕΥΑΞ να έχει τα χρήματα για την εκτέλεση των έργων αυτών και όχι να παίρνει από το «Θησέα». Όμως ο κ. Δήμαρχος του είπε ότι το 35% των χρημάτων του «Θησέα» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τέτοια έργα και όποιοι δήμοι δεν έχουν ΔΕΥΑ υποχρεούνται να τα χρησιμοποιούν για τέτοιου είδους έργα.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Η Κ.Ε.Δ. δεν έχει καμία έκταση στις Θέρμες»

Την αντίδραση το`…