Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

0

Με την αφορμή της επιβολής των μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος στην χώρα μας, πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να σταματήσουν το κάπνισμα, εκμεταλλευόμενοι τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας. Έτσι έρχονται και πάλι στην επιφάνεια, σαν θεσμός που θα μπορούσε να τους υποβοηθήσει σε αυτή τους την προσπάθεια, τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος των Νοσοκομείων της χώρας μας.

Στην Ξάνθη βέβαια τέτοια υπηρεσία δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Πέτρου Πέτρου, αυτό πολύ δύσκολα θα γίνει.

Σε ερώτησή μας, αναφορικά με το αν επίκειται η δημιουργία ενός τέτοιου ιατρείου εντός του Γ. Ν. Ξάνθης στο προσεχές μέλλον, με αφορμή τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος που ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2009, το οποίο να μπορούσε να βοηθήσει με φαρμακευτική αγωγή, ιατρική παρακολούθηση αλλά και ψυχολογική στήριξη, η απάντηση του κ. Πέτρου ήταν μάλλον αρνητική. Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής του Γ. Ν. Ξ. δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός από πλευράς υπουργείου για το προσεχές μέλλον», ενώ αναφορικά με την πιθανότητα ο ίδιος να εισηγηθεί ή να πιέσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Πέτρου υπήρξε κατηγορηματικός: «προσωπικά και σαν φαρμακοποιός είμαι αντίθετος στην δημιουργία τέτοιων κέντρων, διότι ακόμη και να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο, δεν πρόκειται να αποδώσει τα αποτελέσματα που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται. Ο λόγος είναι διότι οι φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται σε όσους επιθυμούν να το κόψουν δημιουργούν πολύ σοβαρές παρενέργειες, όπως κατάθλιψη, υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος και άλλες διαταραχές, οι οποίες τελικά φέρνουν τα αντίστροφα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Προσωπικά πάντως πιστεύω πως αυτοί που πραγματικά θα θελήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα, θα το κάνουν χωρίς καμία βοήθεια, διότι τελικά αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο είναι η δύναμη της θέλησης αυτού που θέλει να το σταματήσει».

Αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, μετά την έναρξη εφαρμογής των σχετικών απαγορεύσεων, ο κ. Πέτρου δήλωσε ότι «στον δικό μας χώρο εργασίας το κάπνισμα δεν απαγορεύτηκε με την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων, αλλά ήταν ήδη απαγορευμένο και πριν την έναρξη εφαρμογής τους μιας και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών που νοσηλεύονται εδώ. Πάντως η θέσπιση συγκεκριμένων όρων για το τι επακριβώς απαγορεύεται και το τι επιτρέπεται κάνουν τα συγκεκριμένα μέτρα, κατά την άποψή μου, θέτοντας όρους και χώρους για τους καπνιστές και τους μη καπνιστές. Από την πλευρά μου πάντως προτιμώ σαφέστατα να δουλεύει κανείς έστω και επτά ώρες, ξοδεύοντας μία ώρα για να απομακρύνεται από τον χώρο εργασίας του και να πηγαίνει στους προκαθορισμένους χώρους που αυτό επιτρέπεται και να καπνίζει, παρά να αναγκάζει μη καπνιστές σε παθητικό κάπνισμα…».

Πάντως, για όσους από τους συμπολίτες μας δεν συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Πέτρου περί διακοπής του καπνίσματος αποκλειστικά με την …δύναμη της θέλησης, θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της γειτονικής Καβάλας στα τηλέφωνα 2510 – 292271 και 2510 – 292273, με το προσωπικό του ιατρείου, ώστε να κλείσουν ραντεβού και να τύχουν της σχετικής φαρμακευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με την ξακουστή Αβδηρίτικη φασολάδα!

«Καθαρά Δευτέρα»! Τ&…