Άδικος φαίνεται τελικά πως ήταν ο θόρυβος αλλά και η ανησυχία που προκάλεσε τόσο στους ξανθιώτες, όσο και στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών, η φημολογία περί δημιουργίας σε στρατόπεδα της περιοχή μας κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του στο «Ε», ο κ. Νταβώνης, εκπρόσωπος Τύπου του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, που χειρίζεται το θέμα, «μετά από σχετικές συστάσεις που έγιναν από την Ρηγίλλης προς τον κ. Μεϊμαράκη για ανεύρεση κατάλληλων χώρων για την δημιουργία των κέντρων για την φιλοξενία μεταναστών, δώσαμε στο υπουργείο Εσωτερικών μία λίστα με εξήντα στρατόπεδα, ανά την χώρα, ώστε ν’ αποφασίσει εκείνο με την σειρά του ποιο ή ποια θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ως κέντρα υποδοχής μεταναστών, κάτι που είναι αποκλειστικά στην δική του ευθύνη και αρμοδιότητα».
Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο κ. Νταβώνης διευκρίνισε τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των εξήντα αυτών στρατοπέδων και τα οποία ήταν:
– να πρόκειται για ανενεργά, ουσιαστικά, στρατόπεδα,
– οι εκτάσεις των στρατοπέδων να ανήκουν αποκλειστικά στο Δημόσιο, και
– να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, οι φήμες που ήθελαν ως ένα από τα προς επιλογή στρατόπεδα για την μετατροπή του σε κέντρο υποδοχής να είναι και το Στρατόπεδο «Στεφανίδη», που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Περικλέους και Σάρδεων, δείχνουν να είναι εντελώς αβάσιμες, μιας και όχι μόνο βρίσκεται, ουσιαστικά, εντός της Ξάνθης, αλλά μόνο ως ανενεργό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι στεγάζει την ΧΧV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Παρόμοια είναι άλλωστε η κατάσταση και στα υπόλοιπα στρατόπεδα του νομού μας, δεδομένου ότι, ως ακριτικός νομός, οι μονάδες που σταθμεύουν στην περιοχή μας είναι όλες μάχιμες, με αποτέλεσμα τα στρατόπεδα να μην προσφέρονται για τέτοιες χρήσεις. Με την παραπάνω άποψη συμφώνησε, σε επικοινωνία του με το «Ε», και ο στρατηγός Ταμουρίδης, ο οποίος ως γνώστης των δεδομένων που υπάρχουν στις μονάδες της περιοχής μας, από την μέχρι πρότινος παρουσία του στην ηγεσία του Δ’ Σ.Σ., εξέφρασε τις σοβαρές του αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος στην περιοχή μας «δεδομένου ότι όλες οι μονάδες στα στρατόπεδα της περιοχής μας είναι πλήρεις προσωπικού, οπότε είναι απίθανο να τεθεί ποτέ τέτοιο ζήτημα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει καταλήξει, σε τέσσερις τοποθεσίες για την δημιουργία των αντίστοιχων κέντρων υποδοχής. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος χώρος θα δημιουργηθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Αεροπορίας στη Ριτσώνα, στον δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με την εθνική οδό και ο δεύτερος χώρος, στον οποίο θ’ αρχίσουν άμεσα εργασίες κατασκευής, βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ασπροπύργου. Πρόκειται για έκταση 80 στρεμμάτων κοντά στην Αττική Οδό που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και χρησιμοποιούνταν από Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία ασχολούνταν με την περίθαλψη ανήλικων λαθρομεταναστών. Οι άλλοι δύο χώροι που αναμένεται να επιλεγούν βρίσκονται στην Β. Ελλάδα, στους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα, τέλος, με τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών, οι χώροι αυτοί θα μετατραπούν εκ βάθρων, με την τοποθέτηση λυόμενων κατασκευών που θα φιλοξενούν τους μετανάστες, θα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.000 ατόμων το κάθε ένα, η σίτιση των οποίων θα γίνεται μέσω εταιρειών catering. Επίσης εντός των χώρων αυτών θα εγκατασταθούν και οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, που θα παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα προς τους μετανάστες, ενώ την φύλαξή τους θα αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr