Το Εφετείο Θράκης με απόφασή του η οποία εκδόθηκε την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου απέρριψε την αίτηση ανάκλησης της πρωτόδικης απόφασης για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», η οποία κατατέθηκε από το δικηγόρο της Ένωσης κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ στις 3 Απριλίου 2009.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία έκρινε παράβαση του άρθρου 11, αναγνωρίζοντας στέρηση του «συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι», η «ΤΕΞ» κατέθεσε αίτηση ανάκλησης των δικαστικών αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων προκειμένου να αναγνωριστεί, να επικυρωθεί η απόφαση του ΕΔΑΔ και να νομιμοποιηθεί η επωνυμία της με τον όρο «τουρκικός» Όμως το Εφετείο Θράκης δεν έκανε αποδεκτή την αίτηση. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι το δικαστήριο δεν δεσμεύεται, ούτε υποχρεούται να «συμμορφωθεί» στην απόφαση του ΕΔΑΔ, ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν αποτελεί νομολογία η απόφαση του ΕΔΑΔ.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν δεσμεύει τα ελληνικά δικαστήρια
Αυτή ήταν και η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από τον δικηγόρο Αθηνών Γιάννη Χατζηαντωνίου της Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων που έκαναν παράσταση με εξέταση πολλών μαρτύρων όταν η υπόθεση εκδικάστηκε στην Ξάνθη
«Κακώς ζητεί την επαναφορά του ονόματός της η ΤΕΞ γιατί αφορά σωματείο που είναι ήδη διαλυμένο θα νομιμοποιείτο μόνο αν προσέφευγαν κάποια μέλη ατομικά» και «Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχουμε μεταβολή πραγμάτων λένε οι διάδικοι, ενώ στην ουσία αυτό δεν ισχύει αφού δεν υπάρχει ούτε νομική, ούτε πραγματική αλλαγή των πραγμάτων κι εκτός τούτου μόνο στα ποινικά έχει το δικαίωμα το ευρωπαϊκό δικαστήριο ν’ αλλάξει απόφαση κι όχι στα πολιτικά δικαστήρια. Όσον αφορά το συνταγματικό δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι που επικαλείται η ΤΕΞ, το άρθρο αυτό κρίνεται από τα σκληρά άρθρα του ελληνικού Συντάγματος κι επομένως δεν υποχρεούνται τα ελληνικά δικαστήρια να συμμορφωθούν σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποχρέωση συμμόρφωσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά διοικητικές εξουσίες κι όχι δικαστικές. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ελλιπής διότι δεν κρίνει το σύνολο των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων Εφετείου, Αρείου Πάγου κλπ, αλλά μόνο την πρωτόδικη. Επίσης, έκρινε μόνο μία πλευρά της δραστηριότητας του σωματείου την πολιτιστική πλευρά κι όχι άλλες πλευρές, όχι π.χ. πολιτικές που ζητούν λίγο ή πολύ μέσα από το καταστατικό της την εφαρμογή των παρακαταθηκών του Κεμάλ Ατατούρκ και τέλος υπάρχουν κι άλλες διατάξεις στο καταστατικό που δεν κρίθηκαν από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπως το άρθρο 12 της ΤΕΞ που είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελλάδος, όπως για παράδειγμα ότι δικαιούνται να παρακολουθούν τα κοινωνικά και εθνικά φρονήματα των μελών τους, κάτι που προσκρούει στο άρθρο 9 του ελληνικού Συντάγματος».
Εξετάζονται νέες προσφυγές
Ο δικηγόρος της ΤΕΞ κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ δήλωσε στο «Ε»: «Πιστεύω ότι σε κάποια σημεία η απόφαση του Εφετείου Θράκης δεν ερμηνεύει σωστά το σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΑΔ. Η στέρηση του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι συνεχίζει να υφίσταται για την ΤΕΞ αφού δεν υπάρχει σαν νομικό πρόσωπο. Ένας σύλλογος που λειτουργούσε με αυτή την επωνυμία από το 1928 μπήκε σ’ ένα δικαστικό κυκεώνα και ταλαιπωρείται από το 1983 όταν ο πρώην νομάρχης Φάνης Ντονάς διέταξε την διάλυσή της». Ο κ. Χατζηιμπράμ είπε ότι μελετά την απόφαση και εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει εκ νέόυ στον Άρειο Πάγο με το σκεπτικό αν υποχρεούνται τα ελληνικά δικαστήρια να «συμμορφώνονται με αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Μαριάννα Ξανθοπούλου