Επί ξηρού ακμής οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλες τις χώρες σε διεθνές επίπεδο έχει κάνει ορατά τα σημάδια του και στη χώρα μας κυρίως στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους κάθε ημέρα στην Ελλάδα, καθώς το σύνολο σχεδόν των ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου κόστους προχωρούν σε απολύσεις, με άμεσο στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους. Πρόκειται για μια εφιαλτική πραγματικότητα, η οποία δυστυχώς δεν αποτελεί την κορύφωση του δράματος στην αγορά εργασίας. «Αναμένονται χειρότερα», αυτό υποστηρίζουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς καθώς ο ρυθμός των απολύσεων αναμένεται να διπλασιαστεί τους επόμενους μήνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και τον τριπλασιασμό του.
Κατάλογος των απολύσεων στην Ξάνθη
Μακρύς είναι ο κατάλογος των απολύσεων για το τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού κέντρου Ξάνθης πλήθος επιχειρήσεων προβαίνουν σε απολύσεις ή καταφεύγουν σε διαθεσιμότητες ή ακόμα σε «εθελούσιες» εξόδους όπου ουσιαστικά γίνεται ένας διακανονισμός μεταξύ εργοδότη – εργαζομένου κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δέχεται να αποχωρήσει παίρνοντας αποζημίωση ειδάλλως θα απολυθεί αφού ο εργοδότης μπορεί να κάνει χρήση του 2% των απολύσεων.
Έτσι: Στην θυγατρική εταιρεία των Πλαστικών Θράκης, “Don & Low” έγιναν πριν τις γιορτές 4 απολύσεις εργαζομένων και τα 150 άτομα που εργάζονταν ήταν εκτός εργασίας για 2 μήνες. Η εταιρεία «Παντέλος» – Αλουμίνια απέλυσε 40 εργαζομένους. Στην εταιρεία αλουμινίου GROUPAL 80 εργαζόμενοι είναι σε διαθεσιμότητα και εργάζονται 15 μέρες τον μήνα. Η εταιρεία τους καλύπτει πλήρη την ασφάλεια αλλά ο μισθός τους έχει μειωθεί στο ήμισυ!
Στην εταιρεία ΚΟΜΟΤΕΞ μειώθηκε σε 4ήμερο ο χρόνος εργασίας ενώ η εταιρεία VENUS κάνοντας χρήση της εθελουσίας μείωσε το προσωπικό της κατά 20 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία έχει προγραμματίσει την μείωση των εργαζομένων από τους 168 σε 95.
Η άλλοτε κραταιά “DIANA” απασχολούσε 600 εργαζόμενους, τώρα μόνο 160!
Στην Καπνική «Μιχαηλίδης» πέρσι εργάστηκαν μόνο 100 εργαζόμενοι ενώ παλιότερα περισσότεροι από 1.000! Σύμφωνα με καταγγελίες στο εργατικό κέντρο η εταιρεία δεν τηρεί τίποτε από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην εταιρεία «ΖΙΡΟΣ» η εικόνα είναι θολή όπως και σε πολλά ακόμη εργαστάσια καθώς ο φόβος της απόλυσης οδηγούν τους εργαζόμενους στην άρνηση του συνδικαλισμού και κατά συνέπεια τη μη σύσταση σωματείων. Αυτό έχει σαν επακόλουθο να μην υπάρχει σαφή εργασιακή εικόνα του θεσμικού φορέα των εργαζομένων για την κατάσταση σε πολλούς χώρους εργασίας: Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου εκφράζει την ανησυχία του ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί:«Σαν νομό μας έχει αγγίξει η κρίση! Ήδη γίνονται απολύσεις. Εκτιμώ όμως ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει από την πολιτεία ειδική μέριμνα για το νομό μας. Να υπάρξουν κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Βλέπουμε ότι το 12% τείνει να εξαλειφθεί! Το ξέρετε ότι στην Ξάνθη δεν έχει εγκατασταθεί νέα βιομηχανία εδώ και 20 χρόνια;»!
5.641 εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Ξάνθη
Στην τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ, όπως πληροφορηθήκαμε υπάρχει μεγάλη …κινητικότητα. Ο Διευθυντής κ. Μαζαράκης την αξιολογεί ως φυσιολογικό φαινόμενο καθώς τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο – Ιανουάριο αυξάνεται κάθε χρόνο η ανεργία από τα εποχιακά επαγγέλματα (οικοδόμοι – καπνεργάτες ) που παίρνουν τα επιδόματα ανεργίας. Παράλληλα επισημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ και «Φωνή της Αμερικής» και ως εκ τούτου αυξήθηκε το ποσοστό των ανέργων που καταφεύγουν σε επιδόματα του ΟΑΕΔ.
Τα στοιχεία του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την απασχόληση στις 31/12/2008 καταγράφει τον αριθμό των ανέργων για τους τρεις νομούς της Θράκης!
ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Φύλο Πλήθος Ανέργων Ποσοστό %
ΑΝΔΡΕΣ 2.186 38,75
ΓΥΝΑΙΚΕΣ 3.455 61,25
ΣΥΝΟΛΑ ΝΟΜΟΥ 5.641 100,00
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Φύλο Πλήθος Ανέργων Ποσοστό %
ΑΝΔΡΕΣ 1.208 34,15
ΓΥΝΑΙΚΕΣ 2.329 65,85
ΣΥΝΟΛΑ ΝΟΜΟΥ 3.537 100,00
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Φύλο Πλήθος Ανέργων Ποσοστό %
ΑΝΔΡΕΣ 1.499 28,41
ΓΥΝΑΙΚΕΣ 3.777 71,59
ΣΥΝΟΛΑ ΝΟΜΟΥ 5.276 100,00
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επί ξηρού ακμής
Θολό το τοπίο του δείκτη «ευρωστίας» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού καθώς τα στοιχεία του Επιμελητηρίου δεν δίνουν ένα σαφές πλαίσιο αυτών που κλείνουν επειδή πολλές απ’ αυτές που κάνουν διακοπή εργασιών δεν το δηλώνουν στο ΕΒΕ
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί απολύσεις ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις εμπορικές και υπηρεσιών καθώς επλήγησαν περισσότερο οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Εκτιμά όμως ότι τα πράγματα θα «σκουρύνουν» μετά τον Μάρτιο για τις μικρομεσαίες: «Είμαστε σε τεντωμένο σχοινί. Ήδη φαίνεται η έλλειψη ρευστότητας, οι τράπεζες δεν δίνουν λεφτά, το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ δεν προχωράει καλά…. Ο κόσμος δεν έχει να αποπληρώσει τα δάνειά του. Μετά τον Μάρτιο θα φανεί σε όλη του την έκταση το πρόβλημα και εκτιμώ ότι τα δύσκολα έπονται»!
Μαριάννα Ξναθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr