Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ανοίγει ο δρόμος για την καύση των νεκρών

Ανοίγει ο δρόμος για την καύση των νεκρών

0

Εντός του μηνός θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ανοίγει το δρόμο για την καύση νεκρών καθορίζοντας τους όρους λειτουργίας των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών. Στην Ελλάδα το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά το 1987, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ απέστειλε σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, το 2006, επιτράπηκε και στην Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου (3448/2006, άρθ. 35) η καύση σε όσους το επιτρέπει η θρησκεία τους. Μόλις προχθές ανακοινώθηκε η έκδοση Π.Δ από το βήμα της Βουλής από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Εύας Μελά, επισημαίνοντας ότι η καύση νεκρών αποτελεί πρωτόγνωρο εγχείρημα στη χώρα μας το οποίο προωθείται ενάντια σε ριζωμένα στερεότυπα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στην προώθηση της κυβερνητικής ρύθμισης για την αποτέφρωση, οφείλονται στις ανάγκες προετοιμασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στους οποίους θα ανήκει η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη δημιουργία, συντήρηση και λειτουργία των συγκεκριμένων κέντρων όπως επίσης και η διοίκηση και διαχείριση τους ενώ η άδεια αποτέφρωσης θα εκδίδεται από τον Δήμαρχος. Επίσης αναφέρονται οι προϋποθέσεις αποτέφρωσης, ο έλεγχος της λειτουργίας των Κέντρων η χωροθέτησή τους και η διαχείριση της τέφρας.
Δήμαρχος Ξάνθης: «Το θέμα θ’ αντιμετωπιστεί σε επίπεδο περιφέρειας»
Αναφορικά με το θέμα ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης δήλωσε στο «Ε»: «Θα το μελετήσουμε αφού πάρουμε το διάταγμα. Το θέμα όμως θα αντιμετωπιστεί τουλάχιστον σε επίπεδο περιφέρειας. Θα πρέπει να υπάρξει μία διαδημοτική συνεργασία στην περιφέρεια ώστε να αποφασίσουμε σε ένα δήμο να γίνει το Κέντρο Αποτέφρωσης και να εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στα λειτουργικά έξοδα που υπάρχουν καθώς είναι κοστοβόρα η εγκατάσταση και θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν κάθε δήμος να κάνει τέτοια εγκατάσταση. Θα μελετήσουμε το διάταγμα, θα δούμε αν μπορούμε να εντάξουμε τέτοιες εγκαταστάσεις σε κάποιο πρόγραμμα. Υπάρχουν ανάλογες επιθυμίες πολιτών και εφόσον υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να ανταποκριθούμε σ’ αυτές».
Στην Γερμανία ή στη Βουλγαρία για αποτέφρωση
Το «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα και μέλος της Παγκόσμιας Ομάδας Αποτέφρωσης κ. Αντώνη Αλακιώτη, ο οποίος δήλωσε: «Πιστεύω ότι αν κάναμε δύο χρόνια για να βγει το Π.Δ. από τον νόμο οι περαιτέρω ενέργειες που θα χρειαστούν μπορεί να κάνουν 20 χρόνια για να τελειώσουν» και χαρακτήρισε ως κίνηση εντυπωσιασμού το θέμα Ο κ. Αλακιώτης επεσήμανε ότι όσοι επιθυμούν να αποτεφρωθούν και αφού το έχουν κάνει γνωστό σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία μεταβαίνουν μέσω γραφείωντελετών είτε στη Γερμανία είτε στην Βουλγαρία. Το κόστος κυμάινεται από τις 3.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει στις 7.000 ευρώ ενώ καθορίζεται ανάλογα με το γραφείο.
Το γραφείο Τελετών
Ο κ. Δημήτρης Ελευθεριάδης που έχει Γραφείο Τελετών στην Ξάνθη εκτιμά ότι ο νέος νόμος δεν θα πλήξει το επάγγελμά του καθώς θα γίνεται όλη η διαδικασία εκτός της ταφής. Επιπλέον εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην πόλη μας και το γεγονός ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα χώρου στα νεκροταφεία όπως υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένας παράγοντας που συνεκτιμάται στην επιλογή κάποιου ν αποτεφρωθεί.
Διάρκεια καύσης 15 λεπτά – κόστος 700 ευρώ
Οι πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων είναι ότι σε πρώτη φάση περίπου το 3% των ανθρώπων, που θάβονται σε ένα από τα τρία κοιμητήρια της πρωτεύουσας, θα προτιμήσει το κρεματόριο και την τεφροδόχο, αντί της ταφής και του μνήματος. Το 3% αντιστοιχεί περίπου σε 225 άτομα καθώς ετησίως και τα τρία κοιμητήρια του δήμου δέχονται 7.500 νεκρούς. Σταδιακά το νούμερο, βέβαια, θα αυξηθεί αφού το Κέντρο Αποτέφρωσης της Αθήνας θα είναι το μοναδικό στη χώρα. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία καύσης, που διαρκεί περί τα 15 λεπτά, θα κοστίζει 700 ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι κατά το 2007 τα ποσοστά αποτέφρωσης στη Βρετανία, στην Ελβετία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία και στη Δανία ξεπέρασαν το 50%. Στην Ιαπωνία φτάνουν στο 97%, στην Αυστραλία το 48% και στις ΗΠΑ το 21%.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …