Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ανενεργές οι έρευνες για τη ραδιενέργεια

Ανενεργές οι έρευνες για τη ραδιενέργεια

0

Ραδιενεργές…φωτιές άναψε με την ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Σγουρίδης!
Όχι απλά με την ερώτησή του, η οποία δεν είναι έωλη αλλά σύμφωνα με πληροφόρησή μας στηρίζεται σε στοιχεία, αν γίνονται βολές με βλήματα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο αλλά και από την αναφορά του ως γεγονός ότι ο νομός Ξάνθης είναι από τους πλέον επιβαρημένους ραδιενεργά νομούς εξαιτίας του Τσερνομπίλ και του κοιτάσματος ουρανίου στην ορεινή περιοχή.
Έλλειμμα στην έρευνα και στις μετρήσεις
Το «Ε» προσπάθησε να διερευνήσει το θέμα, προκειμένου να πληροφορήσει την τοπική κοινωνία καθώς άπτεται της δημόσιας υγείας.
Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί με ρεπορτάζ μας στο κατά πόσο συνδέεται η αύξηση των καρκίνων ή ασθενειών που προκαλούνται από τη ραδιενεργή μόλυνση, που έχει διαπιστωθεί από στατιστικά στοιχεία στην περιοχή μας, με το γεγονός της διαπιστωμένης ύπαρξης κοιτάσματος ουρανίου σύμφωνα με έρευνα του ΙΓΜΕ Ξάνθης στην περιοχή της ορεινής Ροδόπης.
Και η τότε έρευνά μας και η τωρινή κατέληξε σε ένα και αυτό συμπέρασμα:Στο έλλειμμα της πολιτείας στο πεδίο των μετρήσεων και ερευνών! Παρότι την εποχή του Τσερνομπίλ που είχαν γίνει κάποιες μετρήσεις είχε διαπιστωθεί μεγάλη συγκέντρωση ραδιενέργειες έκτοτε ουδείς από τους επίσημους φορείς της πολιτείας σκέφτηκε να αναθέσει έρευνα σε ένα Πανεπιστήμιο ή αρμόδιο επιστημονικό φορέα προκειμένου να διαπιστωθεί η υφιστάμενη κατάσταση.
Τούτο επισημαίνει ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Σπύρος Ραψομανίκης στον οποίο απευθυνθήκαμε για να μας πληροφορήσει επί του θέματος: «Αντί να ανησυχούμε και να φιλοσοφούμε επί του θέματος εσαεί…ας κάνουμε μετρήσεις. Όμως εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω να έχουν γίνει. Και θα πρέπει η πολιτεία με τους φορείς της να επιληφθούν του θέματος γιατί πρόκειται για τη δημόσια υγεία. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς η κατάσταση»
Απ’ την πλευρά του ο προϊστάμενος του ΙΓΜΕ κ. Επιτρόπου: «Εξειδικευμένες μετρήσεις από το κράτος, από τον Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» δεν έχουν γίνει. Παρότι την εποχή του Τσερνομπίλ είχαν διαπιστωθεί μεγάλες συγκεντρώσεις ραδιενέργειας, παρότι φάνηκε η επιρροή της στην αύξηση των καρκίνων και της νόσου του θυρεοειδούς, εντούτοις δεν έχει ανατεθεί σε κάποιο φορέα για έρευνα».
Ο κ. Επιτρόπου καταθέτοντας την προσωπική του άποψη αναφορικά με το θέμα της χρησιμοποίησης απεμπλουτισμένου ουρανίου στα βλήματα του στρατού σημείωσε ότι αυτό δεν το θεωρεί πιθανό καθώς αυτά είναι πανάκριβα και ότι αυτά που χρησιμοποιούνται είναι εκπαιδευτικά.
Κοτύλη …η ραδιενεργή
Αναφορικά όμως με το κοίτασμα ορεινής περιοχής ο κ. Επιτρόπου το προσδιόρισε τοπικά στην περιοχή της Κοτύλης, όπως ακριβώς παρουσιάζεται και σε χάρτη με τις κυριότερες περιοχές ραδιενεργών μεταλλευμάτων της χώρας (βιβλίο: «Το πανέρι με τις οχιές» του Κυριάκου Διακογιάννη): «Υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου στην ορεινή περιοχή. Είναι εκατομμύρια χρόνια εκεί. Κανείς δεν τα πείραξε και είναι σε μεγάλο βάθος και σε απομακρυσμένες ζώνες από κατοικημένες περιοχές. Στην Κοτύλη υπάρχει κάρβουνο ουρανιούχο και υπήρχε εξορυγμένο υλικό. Όμως δεν υπάρχουν στατιστικές ούτε έχουν γίνει επιδημιολογικές μελέτες για την επίδρασή του».
Ο κ. Επιτρόπου επίσης εκτιμά πολύ θετική την πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης να εγκαταστήσει σε 10 σχολεία μετρητές για ραδόνιο το οποίο είναι επικίνδυνο καθώς είναι αέριο και μπορεί να βρίσκεται και στα δομικά υλικά ενός κτίσματος για τα οποία αν και υπάρχει σχετική νομοθεσία επίσης δεν γίνεται σχετικό έλεγχος.
Επιπρόσθετα σημειώνει ότι Ξάνθη όπως και η Καβάλα είναι κτισμένες πάνω σε πετρώματα γρανίτη που έχει μεγαλύτερη ραδιενεργή πύκνωση απ’ ότι π.χ. το μάρμαρο.
Νομάρχης:«Ουδείς λόγος ανησυχίας»
Καθησυχαστικός για το θέμα εμφανίστηκε ο Νομάρχης κ. Παυλίδης ο οποίος τόνισε ότι δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας για τους πολίτες. Και τούτο όπως είπε το στηρίζει σε παλιότερες έρευνες και στατιστικές που έχει υπ’ όψιν του. Προφανώς γι’ αυτό δεν ακολούθησε το παράδειγμα του συναδέλφου του νομάρχη Έβρου κ. Ζαμπουνίδη που έχει αναθέσει έρευνα για απεμπλουτισμένο ουράνιο στον Έβρο.
Αυτό όμως που δικαιούται να του αναγνωριστεί είναι η πρωτοβουλία του για μετρητές ραδονίου σε σχολεία!
Εν κατακλείδι:Απ’ τη στιγμή που υπάρχουν διαπιστωμένα ενδείξεις που δικαιολογούν ανησυχία, λόγω της σύστασης του υπεδάφους, συν της διαπιστωμένης αύξησης των καρκίνων, είναι δικαιολογημένο το έλλειμμα της πολιτείας που παρατηρείται στο επίπεδο της έρευνας που αγγίζει τα όρια της αδράνειας και αντ’ αυτού η επιλογή της τακτικής του εφησυχασμού;

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…