Αθωώθηκαν οι 6 φοιτητές

0

Το πρωί της Τρίτης εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης η υπόθεση των 6 φοιτητών, Μπούσουλα, Μπέτση, Τσιμίγκα, Φωτεινόπουλο, Μουσταφέλο και Ρωμαντζή, που με αυτεπάγγελτη δίωξη του Εισαγγελέα κατηγορήθηκαν για 1) παράνομη βία από κοινού κατά συρροή, 2) διατάραξη οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας από κοινού και 3) διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας πράγματος χρησιμεύοντος στο κοινό όφελος τελεσθείσα από κοινού. Οι τρεις δικαστές έκριναν αθώους τους κατηγορουμένους, ενώ ο Εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης.

 

Το ιστορικό

Η υπόθεση ξεκινά από το 2006 όταν είχε ληφθεί η απόφαση από τον τότε πρύτανη και νυν αντιπρύτανη κ. Θ. Καραμπίνη να ιδιωτικοποιηθεί η φοιτητική λέσχη. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών, η οποία κορυφώθηκε με την κατάθεση μήνυσης και αγωγής του κ. Καραμπίνη εναντίον του φοιτητή Ελευθέριου Μπέτση για συκοφαντική δυσφήμιση. Μήνυση κατέθεσε και ο ενδιαφερόμενος για τη λέσχη επιχειρηματίας κ. Χούτος προς το φοιτητή αλλά και προς το σύλλογο φοιτητών. Οι φοιτητές θεωρώντας ακαδημαϊκά μη ηθική την εν λόγω συμπεριφορά, αποφάσισαν στη γενική συνέλευση να προβούν στο συμβολικό χτίσιμο του γραφείου του αντιπρύτανη και στις 29 Νοεμβρίου 2006 προέβησαν στην υλοποίηση της απόφασης του υπερψηφισμένου πλαισίου. Περίπου 10 μήνες μετά το συμβάν και αφού κατέθεσε σχετική επερώτηση στη βουλή ο κ. Έβερτ, ο Εισαγγελέας προχώρησε στην αυτεπάγγελτη δίωξη των φοιτητών. Αργότερα, οι κ.κ. Καραμπίνης και Χούτος απέσυραν τις μηνύσεις τους.

 

Η ημέρα της εκδίκασης

Μαζική και δυναμική ήταν η στήριξη των 6 κατηγορουμένων όχι μόνο από τους φοιτητές της Πολυτεχνικής αλλά και από άλλους φοιτητικούς συλλόγους. Πανό στήθηκαν στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου Ξάνθης, ενώ η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης.

Εκ μέρους των φοιτητών της Πολυτεχνικής ο φοιτητής Γιώργος Καβράκος επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του κ. Μπέτση σκόπιμα παρερμηνεύτηκαν ενώ και οι πράξεις στις οποίες προέβη ο κ. Καραμπίνης είναι κατά του ακαδημαϊκού ιδεώδους. Σχετικά με τη δίωξη των 6 φοιτητών τόνισε: «η στοχοποίηση των 6 φοιτητών δείχνει μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί η αξία της απόφασης. Ζητούμε να αποσυρθούν οι διώξεις γιατί σήμερα στο σκαμνί δεν κάθονται οι 6 φοιτητές αλλά το δικαίωμα κάθε συλλόγου να διεκδικεί μέσα από τα όργανά του. Η στήριξη είναι ισχυρή και μαζική ώστε να δώσουμε απάντηση στην ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων και ειδικά στο πλαίσιο του ασύλου».

 

Η ώρα της εκδίκασης

Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες προς υπεράσπιση και κατηγορία των 6 φοιτητών, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες.

Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας ο οδηγός του κ. Καραμπίνη κατέδειξε τους 4 από τους 6 κατηγορουμένους ότι χρησιμοποίησαν βία εναντίον του αντιπρύτανη προκειμένου να τον ωθήσουν έξω από το γραφείο του, ενώ οι υπόλοιποι είπαν απλά ότι επικράτησε ταραχή.

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν φοιτητές, καθηγητές αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι «η μεμονωμένη ποινικοποίηση προσβάλλει αφενός το συλλογικό χαρακτήρα της απόφασης και αφετέρου την έννοια του ασύλου». Ο καθηγητής κ. Διαμαντής μίλησε για πολιτική ενέργεια που δεν είχε στόχο να θίξει υπολήψεις, ενώ ο καθηγητής, επίσης της Πολυτεχνικής,  κ. Γεωργουλάς σημείωσε ότι: «σαφώς και πρόκειται για ενέργεια κατακριτέα αλλά σ’ αυτά τα θέματα χρειάζεται πρόληψη και αυτό δεν το κάναμε. Ανάμεσα στα επιχειρήματα των μαρτύρων υπεράσπισης, αλλά και του εκπροσώπου των 6 κ. Σαραφιανού Δημήτρη ήταν ότι δεν διαταράχτηκε η ‘ειρήνη’ του πανεπιστημίου, τα πράγματα ηρέμησαν γρήγορα, επρόκειτο για μία άκρως πρόχειρη κατασκευή, δεν υπήρχε επιθετική διάθεση εναντίον του κ. Καραμπίνη, ούτε καν σκοπός να βρίσκεται στο γραφείο του, ότι είχαν προειδοποιήσει με κοινοποίηση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αλλά κυρίως ότι δεν γνώριζαν ότι η πράξη τους ήταν παράνομη.

Μάλιστα, και οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους εξήγησαν ότι θεώρησαν ότι πρόκειται για μια αποδεκτή πρακτική μιας και παρόμοια περιστατικά είχαν συμβεί και σε άλλα πανεπιστήμια και με λιγότερο σημαντικές αφορμές.

Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας επέμεινε περισσότερο στο ότι αντικειμενικά διαπράχθηκαν τα αδικήματα, αλλά δεν φάνηκε να εμμένει στο ότι οι φοιτητές είχαν συνείδηση ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη του ποινικού κώδικα. Ακόμη, προσπαθώντας να τηρήσει μια στάση συμβιβαστική μεταξύ του νόμου και της κατάστασης είπε, προτείνοντας ουσιαστικά την αθώωση των φοιτητών, ότι καλύτερα αυτά τα θέματα να λύνονται εντός πανεπιστημίου, «εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Καραμπίνης δεν είναι παρών», που είναι ενδεικτικό ότι έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα.

 

Η δήλωση

Μετά την έκδοση της απόφασης, ο κ. Τσιμίγκας εκ μέρους των κατηγορουμένων δήλωσε ότι: «η αθώωση αποτελεί δικαίωση της πίεση του φοιτητικού κινήματος προς το δικαστήριο λόγω της αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων. Ο ΣΦΠ μένει σταθερός στη θέση για δημόσια και δωρεάν σίτιση και αλληλέγγυος στα μέλη του συλλόγου που υλοποίησαν τις αποφάσεις του. Ανοίγει ο δρόμος για νέες κινητοποιήσεις που θα θίξουν τα δικαιώματα των φοιτητών».

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…