Εντείνεται η ανησυχία σε πανελλαδική κλίμακα για τη νέα γρίπη τόσο από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα όμως μετά από το σοβαρό κρούσμα με τον 33χρονο που νοσηλεύεται στην εντατική σε νοσοκομείο της Κρήτης με πνευμονία. Να σημειώσουμε ότι είναι το δεύτερο κρούσμα με πνευμονία μετά τον 25χρονο που έχει αποθεραπευτεί. Όμως συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων της νέας γρίπης σε εργαζόμενους στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ, δηλαδή σε χώρο συνάθροισης πολλών ατόμων.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο
«Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για το καλύτερο και το χειρότερο» είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Να σημειώσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι μία από τις επιλογές που οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά καθώς το φθινόπωρο αναμένεται δεύτερο χειρότερο κύμα κρουσμάτων της νέας γρίπης, ενώ το εμβόλιο κατά του ιού δεν αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση από τις αρχές του φθινοπώρου.
Τι γίνεται σε άλλες χώρες
Στη Γαλλία, ο Σαρκοζί ανακοίνωσε παραδόσεις μαθημάτων μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου στην περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία. Ο προβληματισμός είναι έντονος και σε Ιταλία και Βρετανία, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνέπειες στην κοινωνία και στην οικονομία. Στην Ελβετία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξετάζουν μέτρα για την απολύμανση των καταναλωτών πριν εισέλθουν στα καταστήματα. Στη Νέα Ζηλανδία απαγορεύτηκε η μετάληψη των πιστών, ενώ οι αραβικές χώρες συστήνουν στις ευαίσθητες ομάδες να ματαιώσουν το προσκύνημα στη Μέκκα, το Νοέμβριο.
Αισιόδοξο είναι, πάντως, το μήνυμα του επίκουρου καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ Σ. Τσιόδρα ότι «η νόσος εξακολουθεί να είναι ήπια και δεν οδηγεί στο θάνατο παρά σε λίγες περιπτώσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά μέσο όρο σήμερα, παγκοσμίως, ένας στους 1.000 με 2.000 ασθενείς πεθαίνει». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο αριθμός των θυμάτων από τη νέα γρίπη έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα και έχει ανέλθει στους 700.
Κανένα κρούσμα στην Ξάνθη
Από το νοσοκομείο Ξάνθης μας διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στην Ξάνθη. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα αντιμετώπισης σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.
22 κέντρα εμβολιασμού στην Ξάνθη
Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης μιλώντας στο «Ε» τόνισε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Υπάρχει μια λογική ανησυχία. Όμως δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Στην Ξάνθη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κρούσμα αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει καθώς έρχονται πολλοί επισκέπτες αλλά και η Ξάνθη έχει μια εξωστρέφεια. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης από την πολιτεία και τη διεθνή κοινότητα. Στην Ξάνθη έχουμε ορίσει 22 κέντρα εμβολιασμού. Το αισιόδοξο είναι ότι οι επιστήμονες δίνουν λίγες πιθανότητες μετάλλαξης του ιού. Αυτό που ως πολίτες πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας και να περιορίσουμε τις συναθροίσεις σε χώρους συνωστισμού. Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται πανικός που είναι ο χειρότερος οδηγός».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr